ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Featured_zevgari_krebati_anoixta_matia

Μπορεί το εξωσυζυγικό σεξ να αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής;

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (Fischer, 2012), δείχνει ότι ο θάνατος από έμφραγμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι περισσότερο συχνός όταν ο άνδρας έχει εξωσυζυγική σεξουαλική επαφή σε περιβάλλον καινούργιο, συγκριτικά με σεξουαλική επαφή σε οικείο περιβάλλον με σταθερή σύντροφο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξωσυζυγική σεξουαλική επαφή σχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα μείζονος καρδιακού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένου του θανατηφόρου εμφράγματος. Επιπλέον, η πιθανότητα εμφράγματος ήταν μικρότερη όταν ο άνδρας είχε επαφή με τη σταθερή του σύντροφο στο σπίτι.

Τα δεδομένα αυτά συμφωνούν με πρόσφατη μελέτη 5.559 θανάτων που είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής, όπου διαπιστώθηκε πως το 75% αυτών που πέθαναν ήταν κατά τη διάρκεια εξωσυζυγικής σεξουαλικής επαφής.

Πώς εξηγείται η σχέση ανάμεσα στο εξωσυζυγικό σεξ και την καρδιακή προσβολή;

Τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα δεν αρκούν για να εξηγήσουν τη σχέση των δύο. Ωστόσο, πιθανές ερμηνείες είναι ότι:

α) Συνήθως στο εξωσυζυγικό σεξ οι άνδρες επιλέγουν αρκετά νεότερές τους συντρόφους, πράγμα που τους δημιουργεί έντονο στρες.

β) Συχνά προηγείται μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

γ) Είναι πιθανό ότι διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με το πλαίσιο των εξωσυζυγικών επαφών, π.χ. μυστικότητα, ένταση της στιγμής κ.λπ., αυξάνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς, με αποτέλεσμα την αυξημένη ανάγκη οξυγόνου.

δ) Εντονα συναισθήματα ενοχών ενδέχεται να δημιουργούν μεγάλο στρες.

Το θέμα αυτό δείχνει για άλλη μία φορά ότι η δυσαρμονία ανάμεσα στον νου και το σώμα μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία, www.tanea.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Σεξουαλική Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα