ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Featured_walnuts225

Η κατανάλωση καρυδιών-περίπου 2 χούφτες την ημέρα- βελτιώνει την υγεία του σπέρματος σε νεαρούς άντρες, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Biology of Reproduction’.

Το σχήμα των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και η ζωτικότητά τους βελτιώθηκαν, σε άντρες που πρόσθεσαν καρύδια στη διατροφή τους για 12 εβδομάδες.

Τα λιπαρά οξέα τους εκτιμάται ότι βοήθησαν στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων. Δεν είναι γνωστό αν τα καρύδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αντρικής υπογονιμότητας.

Ο Dr Allan Pacey, του πανεπιστημίου του Sheffield, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι πλευρές της διατροφής ενός άντρα μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Η έρευνα περιέλαβε 117 άντρες, μεταξύ 21 και 35 ετών, που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Μια ομάδα πρόσθεσε 75γρ. καρύδια στην καθημερινή της διατροφή.

Η δεύτερη ομάδα συνέχισε τη συνήθη διατροφή, αλλά απέφυγε την κατανάλωση καρυδιών. Οι 2 ομάδες ακολουθούσαν συνήθη διατροφή δυτικού τύπου.

Η ερευνήτρια, Wendie Robbins, από το Fielding School of Public Health, του UCLA, δήλωσε ότι ανακάλυψε σημαντική βελτίωση στις παραμέτρους του σπέρματος στην ομάδα που κατανάλωσε τα καρύδια.

Οι άντρες που δεν κατανάλωσαν καρύδια δεν εμφάνισαν αλλαγή.

Η ποιότητα σπέρματος βελτιώθηκε όσον αφορά τη συγκέντρωση, ζωτικότητα, κίνηση, σχήμα και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Ο Dr Pacey, δήλωσε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σωστά και η μόνη κριτική θα ήταν ότι οι άντρες στο σκέλος της κατανάλωσης καρυδιών θα μπορούσαν να είχαν μεταβάλει άλλες πλευρές της συμπεριφοράς τους για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν μικρή αλλά στατιστικά σημαντική βελτίωση στην υγεία τους σπέρματος.

Τα οφέλη μπορούν ενδεχομένως να αποδοθούν στα λιπαρά οξέα των καρυδιών.

Πηγές: Biology of Reproduction, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Σεξουαλική Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα