ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ
Featured_shutterstock_158793224

Συνδυάζοντας τις αρχαίες και εδραιωμένες τεχνικές της Yoga, με τη διασκέδαση και τη σωματική ενδυνάμωση των εναέριων ακροβατικών τεχνικών , το αποτέλεσμα είναι… AerialYoga!

Πρόκειται για ένα νέο είδος σωματικής άσκησης με χρήση ειδικού υφάσματος με τη μορφή «αιώρας» , που σκοπό έχει να βοηθήσει αλλά και γυμνάσει σωματικά αλλά και πνευματικά  τον ασκούμενο, χρησιμοποιώντας την έλλειψη βαρύτητας ως σύμμαχο στην εκγύμναση αλλά και στην διασκέδαση!

Η αλήθεια είναι πως, η αίσθηση της αιώρησης έχει δοκιμαστεί αρκετά χρόνια πριν από έναν μεγάλο Δάσκαλο του είδους, τον B.K.S Iyengar, ο οποίος στήριξε τα οφέλη της στην αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης, τη βελτίωση της στάσης σώματος, τη θεραπεία περιοχών που δύσκολα «εκτείνονται» στο έδαφος ή σε όρθια θέση.

Σε ένα μάθημα εναέριας γιόγκα, οι ασκήσεις γίνονται πάνω στα ειδικά πανιά / αιώρες –hammocks, κατασκευασμένες να «διαχειρίζονται» μεγάλα «βάρη» και τάσεις. Ο εξειδικευμένος δάσκαλος στο είδος, καθοδηγεί ένα μάθημα που περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, όρθιες στάσεις, αναστροφές, περιστροφές, «ακροβατικά» και τελικά διατάσεις και βαθιά χαλάρωση μέσα στο ύφασμα που επιτρέπει στο νου πραγματικά να ταξιδέψει σε ένα ανάλαφρο σύμπαν!

Οφέλη της Aerial Yoga

  • Ευκολότερη ευθυγράμμιση του σώματος, βελτίωση της στάσης του.
  • Αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης και ανακούφιση από πόνους στη μέση ή και στον αυχένα (σε περίπτωση παθογένειας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού) – οι αναστροφές γίνονται χωρίς καμία πίεση στα δύο αυτά σημεία.
  • Ευλυγισία και Ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος και ειδικότερα του «πυρήνα» - κοιλιά .
  • Βελτίωση της ψυχικής υγείας : οι αναστροφές και τα «ακροβατικά» δίνουν ιδιαίτερα διασκεδαστική μορφή στο μάθημα. Εν τούτοις, οι ανάστροφες στάσεις από μόνες τους, έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στην αιμάτωση του άνω κορμού και στη βελτίωση της διάθεσης!
  • Επίσης, εξερευνώντας όλες τις νέες δυνατότητες του σώματός μας , αποκτάμε νέα εικόνα για αυτό, εκτιμώντας όσα πραγματικά κάνει για μας! Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, βοηθώντας στην παραγωγή «χαρούμενων ορμονών» (σεροτονίνη, οξυτοκίνη, ντοπαμίνη κλπ).
  • Τόνωση όλων των βιολογικών λειτουργιών λόγω έκκρισης ενδορφινών (βασικό αποτέλεσμα των αναστροφών), αντιγηραντική δράση και βελτίωση λειτουργίας καρδιαγγειακού /κυκλοφορικού, λεμφικού και πεπτικού συστήματος.
  • Αντιμετώπιση φόβων. Η αιώρηση και οι αναστροφές δίνουν μια νέα οπτική στο νου, βοηθώντας τον να δει το συναίσθημα του φόβου από άλλη οπτική γωνία.

Σε ποιους απευθύνεται: Η εναέρια γιόγκα αφορά όλους τους ασκούμενους κάθε ηλικίας (είναι επιθυμητό να έχουν προηγούμενη εμπειρία σε άσκηση), φυσικά ακολουθώντας τις οδηγίες του έμπειρου και ειδικά καταρτισμένου δασκάλου, στο δικό τους επίπεδο (αρχάριοι – προχωρημένοι).

Αντενδείξεις

Η εναέρια γιόγκα δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση , καρδιαγγειακές  νόσους, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (και άλλες παθήσεις των οφθαλμών), ίλιγγο ή με σοβαρούς μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Aerial Kids Yoga

Η απήχηση των μαθημάτωνAerial Yoga είναι πλέον μεγάλη και στις νεαρότερες ηλικίες ( άνω των 8 ετών) με αποτέλεσμα, όλο και περισσότερα παιδιά αλλά και έφηβοι να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στα ακροβατικά και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης πάνω στις κούνιες, φροντίζοντας βέβαια να ακολουθούν τις οδηγίες για την ασφάλεια και ποιότητα του μαθήματος.

Η εναέρια άσκηση προσφέρει στους νέους γιόγκι τη δυνατότητα να ασκήσουν το φυσικό σώμα, αναγνωρίζοντας νέες ικανότητες  που τονώνουν την αυτοπεποίθηση τους , βελτιώνουν τη ψυχική υγεία τους, βλέπουν τον κόσμο με νέα οπτική !

Η διασκέδαση της παιδικότητας με αυτόν τον τρόπο συνδέεται με τις νέες δυνάμεις και ικανότητες που αποκτά ο νέος μεγαλώνοντας.

Κείμενο: Μαρία Μαγκανάρη, Δασκάλα Yoga και Aerial Υoga , RYT500 Yoga Alliance, www.siddhiyoga. gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Υγεία και Ευεξία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα