ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ
Featured_shutterstock_114381538

Η ιστορία της χιονοδρομίας ξεκινά στην λίθινη εποχή 5000 χρόνια πριν. Στην περιοχή Βiesov Nos, στην Κεντρική Ασία, επιστήμονες ανακάλυψαν ζωγραφιές σε λίθο οι οποίες απεικονίζουν έναν άνθρωπο με σκι στα πόδια. Σύμφωνα με αρχαιολόγους βρέθηκαν και στις περιοχές των οροσειρών Άλτα και της λίμνης Μπακα.

Στη Σκανδιναβία, που θεωρείται η πατρίδα της χιονοδρομίας, συγκεκριμένα στη Νορβηγία στο νησί Rodoy, μετά από μια σειρά ανασκαφών βρέθηκε χαραγμένη σε πέτρινο τοίχο μια μορφή ενός ανθρώπου με σκι.

Σε όλους μας είναι γνωστές οι λέξεις: «ski» (χιονοπέδιλο ή χιονοδρομία), «skrida» (βάδισμα με ολίσθηση) καθώς και η λέξη «slalom» (λοξό ίχνος), που προήλθαν από την πατρίδα του σκι την Νορβηγία και χρησιμοποιούνται σήμερα παγκοσμίως.

Ο άνθρωπος, αρχικά, χρησιμοποιούσε τα χιονοπέδιλα (σκι) ως μέσο μετακίνησης και επιβίωσης πάνω στο χιόνι, ενώ στη συνέχεια τα χρησιμοποίησε προοδευτικά σαν πολεμικό, ερευνητικό, τουριστικό και τέλος ως αθλητικό μέσο.

Τα χιονοπέδιλα στην αρχή ήταν δύο μακρόστενα κομμάτια ξύλου, τα οποία προσδένονταν πάνω σε παπούτσια ή σε μπότες. Αυτό άλλαξε το 1860 όταν, ο Νορβηγός Sondre Nordheim χρησιμοποίησε πρώτος τις λεγόμενες δέστρες που σταθεροποιούσαν τις μπότες στα σκι, όχι μόνο στο μπροστινό τους μέρος αλλά και στο πίσω. Η βελτίωση αυτή το έκανε μέσο τόσο αναψυχής όσο και άθλησης.

Το σκι στην Ελλάδα

Το σκι εμφανίζεται ως άθλημα στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν Έλληνες του εξωτερικού, επιστρέφουν στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί με τις σχετικές εμπειρίες τους και τα πρώτα χιονοπέδιλα. Μέχρι τότε στα ορεινά χωριά της βόρειας χώρας κάποιοι νεαροί πρωτοπόροι, δοκίμαζαν την εμπειρία του σκι με αυτοσχέδιες κατασκευές, κάτω από τα παπούτσια τους, στις παγωμένες λίμνες, (π.χ. της Καστοριάς).

Η χιονοδρομία ως άθλημα, αρχίζει να αναπτύσσεται κυρίως στις μεγαλουπόλεις και περιορίζεται σε μικρό αριθμό μυημένων. Πολύ σύντομα όμως και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο, επανέρχεται και πάλι, ως άθλημα ολοκληρωμένο στους φυσικούς φορείς της.

Απαραίτητος εξοπλισμός

 • Πέδιλα σκι: το βασικότερο αξεσουάρ.
 • Δέστρες: ενώνουν το πέδιλο με την μπότα και φέρουν ειδικές ασφάλειες, ώστε να ελευθερώνεται το πόδι σε περίπτωση πτώσης.
 • Μπότες σκι: παπούτσια, φτιαγμένα από σκληρό υλικό, ώστε να προστατεύουν την κνήμη, αλλά και να μεταφέρουν τη δύναμη από το πόδι στο πέδιλο.
 • Μπατόν: δύο μπαστούνια που βοηθούν να διατηρείται η ισορροπία, η σωστή στάση σώματος και ο ρυθμός.
 • Κατάλληλα ρούχα: μπουφάν και σαλοπέτα για σκι, ισοθερμική μπλούζα και ισοθερμικά εσώρουχα, γάντια, σκούφος και ειδικές κάλτσες.
 • Μάσκα/γυαλιά ηλίου: προσφέρουν προστασία στα μάτια από την αντανάκλαση του φωτός στο χιόνι.
 • Αντηλιακή κρέμα και αντηλιακό χειλιών για προστασία από τον ήλιο.
 • Κράνος: απαραίτητο για την ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης.

Βαθμός δυσκολίας στις πίστες

Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Η σηματοδότηση που ακολουθείται είναι η εξής:

 • Πράσινο: Πολύ εύκολες
 • Μπλε: Σχετικά εύκολες
 • Κόκκινο: Μεσαίες
 • Μαύρο: Δύσκολες

Είδη Σκι

Σκι κατάβασης

Ανεβαίνετε με τα lift (αναβατήρες) και κατεβαίνετε την πλαγιά με τα χιονοπέδιλα. Λέγεται αλλιώς και αλπικό σκι, επειδή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Άλπεις.

Ορειβατικό σκι

Προηγείται η ανάβαση της πλαγιάς 28 με τα σκι και έπεται η κατάβαση. Ορειβατικό σκι μπορεί να κάνει κανείς και σε διαδρομές εκτός πίστας (σε σημεία, δηλαδή, που δεν υπάρχουν αναβατήρες).

Σκι αποστάσεων

Ονομάζεται αλλιώς και Nordic, επειδή χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Νορβηγία και στις σκανδιναβικές χώρες γενικότερα ως μεταφορικό μέσο στις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων.

Freestyle

Γίνεται σε ειδικές πίστες ή και εκτός πίστας. Γλιστράτε (όπως και στο σκι κατάβασης) στην κατηφόρα και με ακροβατικά άλματα και φιγούρες κάνετε άλματα πάνω από λοφίσκους.

Χιονοδρομικά κέντρα

Μερικά από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, όπου μπορείτε να εξασκειθείτε στο σπορ είναι: στο Παρνασσό, στην Βασιλίτσα, στα Καλαβρύτα, στο Καϊμακτσαλάν, στα 3-5 Πηγάδια, στο Βελούχι (Καρπενήσι) και στο Πήλιο.

Κείμενο : Βλάχου Κωνσταντίνα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Υγεία και Ευεξία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα