ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ
Featured_fb_post11

Η Yoga και το Pilates είναι κάτι σαν τον Ολυμπιακό με τον Παναθηναϊκό. Υποστηρίζεις ή το ένα ή το άλλο, αν και μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα. Πού βοηθάει το ένα και πού το άλλο και ποιο να διαλέξεις ανάλογα με το τι θέλεις και τι χρειάζεσαι;

Η Yoga και το Pilates έχουν έναν και μόνο σκοπό: Να κάνουν το σώμα σου να αισθανθεί καλύτερα και να έρθει στην καλύτερη του κατάσταση!

Έχοντας κάνει εντατικά και Yoga και Pilates, αν και ποτέ ταυτόχρονα, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα προτίμησης και διάθεσης. Στη Yoga υπάρχει ροή ενώ στο Pilates υπάρχει έλεγχος. Και τα δυο είναι κουραστικά, απαιτητικά και απίθανα διασκεδαστικά από το πρώτο λεπτό αλλά κυρίως από ένα σημείο κι έπειτα.

 

 

  • Η Yoga θέλει να αποκτήσεις ισορροπία ως άνθρωπος ολιστικά. Αυτό το πετυχαίνεις με τις ασάνες -στάσεις- με την αναπνοή και με τις ασκήσεις διαλογισμού που υπάρχουν σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό σε κάθε μάθημα. Στη Yoga, στόχος είναι να αποκτήσεις ισορροπία και να δουλέψει κάθε μυς στο σώμα σου. Με τις ασκήσεις επιμηκύνονται οι μύες σου, γυμνάζεσαι, ιδρώνεις και πηγαίνει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος σου.

  • Το Pilates στηρίζεται στον έλεγχο, στη συγκέντρωση, στην αναπνοή, στο κεντράρισμα, στην ακρίβεια και στη ροή. Δίνεται έμφαση στο να δυναμώσουν η σπονδυλική στήλη και ο κορμός που είναι και το κέντρο του σώματος. Γι’ αυτό και χρειάζεται ο εξοπλισμός: για να δυναμώσεις περισσότερο και αποτελεσματικότερα και να μεταφέρεις αυτή τη στάση σώματος και στην καθημερινότητα σου. Ταυτόχρονα, επιμηκύνονται και οι μύες.

Στα περισσότερα στούντιο Yoga ή Pilates υπάρχουν δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα  ή ειδικές τιμές για σεμινάρια που θα σου δώσουν την ευκαιρία να καταλάβεις πώς λειτουργεί το καθένα προτού το επιλέξεις και ξεκινήσεις. Οπότε, μπορείς να δοκιμάσεις και βάσει της εμπειρίας σου να επιλέξεις!

Ψυχικά

Η Yoga σε βοηθάει να αποβάλεις το στρες, να μάθεις να αναπνέεις σωστά και να γίνεις πιο δυνατός και ευλύγιστος. Το Pilates σε βοηθάει να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Κάνοντας όλο και πιο δύσκολες ασκήσεις, βρίσκεις το κέντρο σου και καταφέρνεις όλο και περισσότερα.

Οικονομικά…

Η Yoga μπορεί να είναι αρκετά οικονομική ενώ το Pilates, καθώς γίνεται σε ολιγομελή τμήματα και με τη χρήση οργάνων, κοστίζει περισσότερο αλλά όχι και τόσο ώστε να είναι απαγορευτικό!

Σωματικά…

Αν έχεις ένα δύσκαμπτο σώμα, καλό είναι να προτιμήσεις τη Yoga. Αν είσαι ευλύγιστη και θέλεις περισσότερη δύναμη, καλό είναι να επιλέξεις το Pilates.

Να θυμάσαι ότι αυτή είναι μια γενική οδηγία. Ασφαλώς και μπορείς να πετύχεις αυτό που θέλεις στο σώμα και τη διάθεση σου και με τα δυο!

Yoga

Yoga, στα σανσκριτικά, σημαίνει ένωση ή ενότητα. Η ένωση έχει να κάνει με το ότι η γιόγκα ενώνει σώμα, πνεύμα και ψυχή μεταξύ τους αλλά και με το σύμπαν. Γεννήθηκε τον 5ο με 6ο αιώνα στην Ινδία και εξασκούνταν σε αυτήν εκατομμύρια άνθρωποι προτού έρθει στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα στα χρόνια η Yoga απέκτησε διαφορετικά στυλ όπως Ashtanga, Hatha, Kundalini, Anusara, Kripalu, Hot και άλλα 

Σαν χαρακτήρας, αν είσαι παθιασμένη με τον έλεγχο και αυτό βλέπεις ότι δε σε εξυπηρετεί πια, να επιλέξεις τη Yoga ώστε να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στη ροή και να χαλαρώσεις. Αυτή ακριβώς ήταν και η περίπτωση μου.

Ο εξοπλισμός για τη Yoga είναι ένα κατάλληλο στρώμα, ίσως και κάποια “τουβλάκια” στα πρώτα στάδια.

Pilates

Το Pilates είναι ένα σύστημα άσκησης που επινοήθηκε και συγκροτήθηκε από τον γερμανό αθλητή Γιόσεφ Πιλάτες το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Σε σύγκριση με τη Yoga, το Pilates είναι μια νέα τεχνική. Ο Πιλάτες είχε θέματα με την κινητικότητα του και έτσι επινόησε έναν τρόπο εκγύμνασης για να δυναμώσουν κοιλιακοί μύες και σπονδυλική στήλη και να βελτιωθεί η στάση του σώματος. Το Pilates διαδόθηκε πολύ γρήγορα καθώς το προτίμησαν μουσικοί και χορευτές για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους τόσο στη σκηνή όσο και στην καθημερινότητα τους.

Αν αντιμετωπίζεις την ζωή χαλαρά και αυθόρμητα, αλλά, χρειάζεται να πάρεις μια κατάσταση ή και τη ζωή σου στα χέρια σου, τότε το Pilates θα σε βοηθήσει.

Σχετικά με τον εξοπλισμό στο Pilates είναι απαραίτητο να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, τα κρεβάτια Pilates και κάποια ακόμα όργανα. Βέβαια μπορείς να κάνεις και το Pilates on the mat, που είναι οι ασκήσεις Pilates στο στρωματάκι χωρίς εξοπλισμό. Έτσι παίρνεις μια ιδέα από το Pilates, τις ασκήσεις και την Pilates αναπνοή.

Σημαντικό είναι, να επιλέξεις σωστά στούντιο και δάσκαλο. Αν και οι περισσότεροι πιστοποιημένοι δάσκαλοι Yoga ή Pilates έχουν περάσει εκπαίδευση προκειμένου να διδάξουν, καλό είναι να επιλέξεις με προσοχή, συστάσεις ίσως και με ένστικτο, δηλαδή να “ακούς” το σώμα σου, προκειμένου να κάνεις τη δική σου αξιολόγηση για τη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής σου και το επίπεδο σου.

Η γνώμη των ειδικών

“Η Yogaείναι μια μέθοδος που συνδυάζει έλεγχο αναπνοής και κίνησης. Δουλεύει όλο το σώμα μαζί σε κάθε κίνηση και όχι μεμονωμένα σημεία του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο πρώτα απ' όλα στη στάση του σώματος και στη δύναμη. Σταδιακά βελτιώνονται η αναπνοή και η ποιότητα ύπνου και μειώνονται αισθητά οι πονοκέφαλοι. Επιπλέον, βελτιώνονται η ευλυγισία, η αντοχή αλλά και η κινητικότητα των αρθρώσεων. Ανάλογα με το είδος πρακτικής που θα επιλέξετε μπορείτε να έχετε άμεσα αποτελέσματα και στη γράμμωση του σώματος. Επίσης είναι είδος άσκησης που καθώς ανεβαίνει σταδιακά, ο βαθμός δυσκολίας με στηρίξεις, κατακόρυφα και άλλες τεχνικές, συντελεί στην αυτοπεποίθηση και στον έλεγχο της σκέψης.”

ΑθηνάΓιακαλή

HOT ASHRAM Yoga Studio

Μητροπόλεως 62

Αθήνα, www.hotashram.gr

“Πιστεύω πραγματικά ότι λανθασμένα έχουν μπει σε αντιπαλότητα Pilates- Yoga. Είναι τέλεια εάν μπορούν να συνδυαστούν. Για εμένα το σύστημα εκγύμνασης του Pilatesείναι πιο δυτικό αλλά συγχρόνως μοναδικό στο να βοηθάει κάθε σώμα να βρει τη δύναμη σε συνδυασμό με την ευλυγισία. Η διάταση των μυών μας, το "άνοιγμα" και το "μάκρος" που δίνουμε στο σώμα μέσα από την ακρίβεια και την λεπτομέρεια, σε συνδυασμό με τις αναπνοές που πρέπει να διδάσκονται, είναι αυτά που κάνουν τη συγκεκριμένη μέθοδο «μαγική» και ικανή να αλλάζει τα σώματα κάθε ηλικίας.  Το Pilates, μπορεί να είναι θεραπευτικό εάν υπάρχουν τραυματισμοί,

δυναμικό για κάποιον που κάνει καιρό και φυσικά βασικό για έναν αρχάριο.

Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε αυθεντικά στούντιο Pilatesμε εμπειρία πολλών χρόνων με προσοχή στην επιλογή μας για αποφυγή δυσάρεστων εμπειριών.”

Άντζελα Τράνταλη

4Pilates

Κηφισίας 325 Κηφισιά και Ψυχικό, www.4pilates.gr

Κείμενο: Φαρμάκη Καίτη, Ραδιοφνική Παραγωγός, ΛΑΜΨΗ 92,3, Blogger : anewlife.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Υγεία και Ευεξία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα