ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ
Featured_fb_post4

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την γη. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι επίσης πολύ υψηλά, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης ενημερώνει πως 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες πάσχουν από οστεοπόρωση. Έτσι, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μέσα από συστηματικούς ελέγχους, καλή διατροφή και συστηματική άσκηση, μπορεί κανείς να προλάβει την «σιωπηλή επιδημία», όπως συνήθως λέγεται. Διαβάστε παρακάτω βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε καλή σκελετική υγεία!

Προστατέψτε τα οστά σας

Να λαμβάνετε ικανές ποσότητες ασβεστίου σε καθημερινή βάση.

Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του οργανισμού, αλλά και σε όλη τη ζωή σας είναι απαραίτητη για δυνατά οστά. Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται στη διατροφή τους 1000 mg (δηλαδή 1 γραμμάριο), ενώ ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται, αντιστοίχως, 1200 mg ασβεστίου. Αν προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα ασβεστίου από τις τροφές, δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής. Η ολική ποσότητα του ασβεστίου που λαμβάνετε καθημερινά περιλαμβάνει το ασβέστιο που παίρνετε με τις τροφές και αυτό που παίρνετε με πολυβιταμινούχα σκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής.

Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε και βιταμίνη D καθημερινά.

Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται 400-800 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D, καθημερινά, ενώ ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται, αντιστοίχως, 1000 IU βιταμίνης D. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρετε βιταμίνη D: με την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, μερικές τροφές, πολυβιταμινούχα σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Βάλτε την άσκηση και τον αθλητισμό στη ζωή σας.

Πρέπει να ασκήστε σε καθημερινή βάση για να διατηρείτε τον σκελετό σας υγιή. Δύο τύποι άσκησης είναι σημαντικοί για την υγεία των οστών σας:

  • Ασκήσεις χωρίς βάρη, όπως περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο και το «σχοινάκι».
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως με βάρη (αλτήρες), σχοινιά αντίστασης ή μηχανήματα «αντίστασης».

Προσοχή στην καφεΐνη, το αλάτι και τα αναψυκτικά τύπου cola.

Υπερβολικές ποσότητες μπορεί να βλάψουν τα οστά σας.

Μην καπνίζετε.

Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τα οστά σας με πολλούς μηχανισμούς.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Υπερβολική κατανάλωση κάνει το οστό αδύναμο. Επίσης, προδιαθέτει σε ατυχήματα και πτώσεις. Μην καταναλώνετε περισσότερα από 2 με 3 αλκοολούχα ποτά ημερησίως.

Μιλήστε στον ιατρό σας ή έναν ειδικό.

Βρείτε έναν συνεργάτη-σύμμαχο που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την υγεία των οστών σας σε καλό επίπεδο.

Η γνώμη του ειδικού

Γράφει ο Παπαϊωάννου Νικόλαος Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Που μας χρειάζεται η  βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση σταθερών τιμών ασβεστίου στο αίμα. Έτσι, τα σωστά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν συνολικά τον μεταβολισμό και την υγεία των οστών μας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ο ρόλος της βιταμίνης D ως ιδιαίτερα σημαντικός στην λειτουργία των μυών και πολλοί ερευνητές μιλούν για προστατευτική δράση της βιταμίνης D για κάποιες μορφές καρκίνου.

Γιατί οι γιατροί επιμένουν στη λήψη βιταμίνης D μαζί με την αγωγή οστεοπόρωσης;

Κατά πρώτο λόγο, μελέτες έχουν αναδείξει τον καίριο ρόλο της βιταμίνης D στον οστικό μεταβολισμό και στην δραστικότητα της θεραπευτικής αγωγής και κατά δεύτερο λόγο, η αναγνώριση του παγκόσμιου προβλήματος του ελλείμματος βιταμίνης D, που ανεξάρτητα από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, όπως διαμορφώνεται  από τον τρόπο ζωής του αστικού πληθυσμού, δημιουργεί την ανάγκη να καλυφθεί το κενό αυτό, με συμπλήρωμα βιταμίνης D, ακόμα και αν δεν υπάρχει πρόβλημα οστεοπόρωσης.

Τι δοσολογία και για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να πάρω βιταμίνη D;

Για όσους έχουν χαμηλές τιμές βιταμίνης D, ξεκινάμε με υψηλές δόσεις 2000 έως 3000 μονάδες ημερησίως, για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και εφόσον από τον αιματολογικό έλεγχο προκύψει ότι έχουν διορθωθεί οι τιμές, συνεχίζουμε με την απαραίτητη ημερήσια δόση των 600 μονάδων, χωρίς διακοπή, εφόσον ο τρόπος ζωής και η ολιγόωρη έκθεση στον ήλιο παραμένει ο ίδιος. Άλλωστε, η χορήγηση της βιταμίνης D είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες για τη δόση που χορηγούμε.

Οστεοπόρωση και πρόσληψη αλατιού

Συμβουλεύει η κα Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πως σχετίζεται το αλάτι με την οστεοπόρωση;

Το αλάτι σχετίζεται με την οστεοπόρωση και η σχέση αυτή οφείλεται στο νάτριο, που ενωμένο με το χλώριο αποτελεί το κοινό αλάτι. Το νάτριο επηρεάζει την ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα μας αυξάνοντας την ποσότητα που αποβάλλεται στα ούρα και τον ιδρώτα. Συγκεκριμένα, για κάθε 2300 mg νάτριο που καταναλώνουμε (περίπου 1 κ.γ. αλάτι), χάνουμε 40 mg ασβέστιο στα ούρα. Η απώλεια αυτή του ασβεστίου μπορεί να είναι σημαντική, αν δεν λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο στη διατροφή μας.

Οι έρευνες τι λένε;

Η σχέση μεταξύ πρόσληψης αλατιού και οστεοπόρωσης είναι ακόμα διφορούμενη. Έχει φανεί όμως, σε έρευνες, ότι η πρόσληψη αλατιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και η επίδραση αυτή είναι σημαντικότερη, όταν η πρόσληψη ασβεστίου δεν είναι αρκετή.

Πόσο αλάτι να καταναλώνουμε τελικά;

Καταρχήν, πρέπει να καταλώνουμε αρκετό ασβέστιο. Οι οδηγίες αναφέρονται σε 1000 mg ασβέστιου για τις ηλικίες 19-51 ετών και 1200 mg για άνδρες και γυναίκες πάνω από 51 ετών. Σε περίπτωση λοιπόν, που η πρόσληψη ασβεστίου είναι επαρκής, η πρόσληψη αλατιού μπορεί να ακολουθεί τις οδηγίες για το γενικό πληθυσμό που αναφέρονται σε 2300 mg νάτριο (1 κ.γ. αλάτι), ποσότητα όμως αρκετά μικρότερη από αυτή που καταναλώνει ο πληθυσμός.

Στην πράξη τι γίνεται;

Πέρα από το αλάτι που προσθέτουμε κατά τη μαγειρική ή πριν καταναλώσουμε κάποιο φαγητό, σημαντική πηγή αλατιού αποτελούν και έτοιμα τρόφιμα, όπως οι κονσέρβες, τα αλλαντικά, πολλά τυριά, τουρσιά, παστά τρόφιμα, γαριδάκια, πατατάκια, κρακεράκια, έτοιμες σάλτσες, ακόμα και το ψωμί. Για να μειώσουμε λοιπόν, την πρόσληψη αλατιού μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω:

  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι στο φαγητό και δοκιμάζουμε παντα το φαγητό πριν προσθέσουμε αλάτι.
  • Καταναλώνουμε με μέτρο τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω και αποτελούν πλούσιες πηγές αλατιού. Γενικά, τα έτοιμα φαγητά τείνουν να έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι από τα σπιτικά και φρεσκομαγειρεμένα στα οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε πόσο αλάτι θα προσθέσουμε.
  • Προσέχουμε τις διατροφικές ετικέτες και ελέγχουμε πόσο αλάτι περιέχει το τρόφιμο που είμαστε έτοιμοι να καταναλώσουμε.
  • Δοκιμάζουμε άλλα μπαχαρικά που δίνουν ωραία γεύση στο φαγητό χωρίς τις συνέπειες του αλατιού. Προσθέστε πιπέρι, ρίγανη, κάρυ, κανέλλα, σκόρδο και άλλα μπαχαρικά και αναθεωρήστε για την ποσότητα αλατιού που επιθυμείτε να έχει το πιάτο σας για να είναι νόστιμο.
  • Τέλος, το πόσο αλάτισμένο προτιμούμε να είναι το φαγητό είναι θέμα συνήθειας, στην αρχή τα λιγότερα αλατισμένα φαγητά μπορεί να σας φαίνονται άνοστα, αλλά σιγά σιγά θα τα συνηθίσετε.

Και μην ξεχνάμε ότι πέρα από την εξέλιξη της οστεοπόρωσης η πρόσληψη αλατιού έχει συσχετιστεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, νεφρική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Πεταλούδα

Η Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF).

Ιδρύθηκε το 1997 και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από την σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη  και τη αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται με αυτή.

Ο Σύλλογος, ο οποίος αριθμεί 7.500 και πλέον μέλη, έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση, καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς, διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένουνα συγκεντρωθούνκαιναεπεξεργαστούνστοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο.

Η δραστηριότητά του επεκτείνεται στην ενημέρωση και συμβουλευτική μέσω ημερίδων σεμιναρίων, συνεδρίων και ενημερωτικών εντύπων, τα οποία αναλύουν σημαντικά θέματα της σκελετικής μας υγείας.

Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν η Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας να κατακτήσει την πρώτη θέση για την εξέχουσα πορεία του, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2007 καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τον Ιούνιο του 2013.

Επικοινωνήστε με τον Σύλλογό μας για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα σεμινάρια, συνέδρια και λοιπές δράσεις που οργανώνουμε.

Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας

Email: info@osteocare.gr |URL: www.osteocare.gr

Facebook: www.facebook.com/osteocaregr | Twitter: http://twitter.com/osteocaregr

YouTube: http://www.youtube.com/user/OsteoporosisGR

Ευχαριστούμε όλους εσάς που πιστεύετε σε μας και στηρίζετε το έργο μας.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Υγεία και Ευεξία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα