ΆΝΔΡΑΣ
Featured_manwithdoctor

Μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘Neurology’, εξέτασε 1.008 νέους ενήλικες, που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. 215 από αυτούς διαγνώστηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο άγνωστης αιτιολογίας. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς έλαβε στατίνες και τα δυο τρίτα δεν έλαβαν. Η υπόθεση ήταν ότι σε νέους με εγκεφαλικό επεισόδιο άγνωστης αιτιολογίας η χρήση στατινών θα είχε επίδραση στον κίνδυνο υποτροπής. Στην ανάλυση οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, λιπίδια και άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα έδειξε ότι αφού ελήφθησαν υπόψη οι παραπάνω παράγοντες, οι ασθενείς που έλαβαν στατίνες είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο υποτροπής σε σχέση με ασθενείς που δεν έλαβαν στατίνες. Επιπλέον, όσοι έλαβαν στατίνες με διαλείμματα, στη συνέχεια είχαν ενδιάμεσο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παρόλο που η έρευνα ήταν σχετικά μικρή, απαντά σε μια σημαντική ερώτηση. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στατίνες για νέους ενήλικες που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο άγνωστης αιτιολογίας; Η παρούσα μικρή έρευνα φαίνεται να υποδεικνύει ότι η απάντηση είναι καταφατική. Οι στατίνες φαίνεται ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές ακόμα και σε σχετικά νέους ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με εγκεφαλικό επεισόδιο άγνωστης αιτιολογίας.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερες δοκιμές και σε μεγαλύτερες ομάδες. Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και πιθανόν να αρχίσουν να απαντούν σε σημαντική ερώτηση σε κλινικό πλαίσιο σχετικά με το πώς είναι καλύτερο να αντιμετωπιστούν οι νέοι με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενδεχομένως οι στατίνες μπορεί να είναι ο τρόπος.

Πηγές: Neurology, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Άνδρας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα