ΆΝΔΡΑΣ
Featured_1232722015ciaoqk

Δυο έρευνες που παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα σε συνέδριο στις ΗΠΑ, υποδεικνύουν ότι καλύτερη διατροφή συμβάλλει σε υγιέστερο σπέρμα. Η μια συνέκρινε τη δυτική διατροφή, υψηλή σε κόκκινο κρέας, με μια διατροφή υψηλή σε ψάρια, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και ανακάλυψε ότι η δεύτερη συνδεόταν με υψηλότερη κινητικότητα σπέρματος. Η δεύτερη έρευνα ανακάλυψε ότι μια διατροφή υψηλή σε τρανς λιπαρά συνδεόταν με χαμηλότερη ποσότητα σπέρματος.

Όπως δήλωσε ο Dr Edward Kim, Πρόεδρος της Ένωσης αντρικής αναπαραγωγής και ουρολογίας, ακόμα διερευνάται η επίδραση της διατροφής στην αντρική υπογονιμότητα, αλλά ακόμα και αυτές οι αρχικές έρευνες δείχνουν προς σχέση μεταξύ της καλής διατροφής και της αναπαραγωγικής υγείας στον άντρα.

Ερευνητική ομάδα από τη Σχολή δημόσιας υγείας, του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Μούρθια, στην Ισπανία, πραγματοποίησαν ανάλυση στοιχείων από την έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ σε νέους άντρες 18 έως 22 ετώνπου συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, ενώ υποβλήθηκαν σε εξέταση σπέρματος.

Η εξέταση αξιολόγησε την ποιότητα σπέρματος, περιλαμβανομένης της συγκέντρωσης σπέρματος, της κινητικότητας και της μορφολογίας.

Στην ανάλυση, οι ερευνητές προσάρμοσαν τα αποτελέσματα έτσι ώστε να αποκλείσουν την πιθανή επίδραση άλλων παραγόντων όπως η φυλή, το κάπνισμά και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Στη συνέχεια ανέλυσαν τα αποτελέσματα σύμφωνα με 2 παράγοντες. Στη διατροφή που ήταν υψηλή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά και σε μια πιό ‘σοφή διατροφή’, με άφθονα ψάρια, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας ‘σοφής διατροφής’ συνδέεται με υψηλότερη κινητικότητα σπέρματος, ενώ η μορφολογία σπέρματος δεν έδειξε συγκεκριμένη σχέση με τη διατροφή, και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τη συνολική πρόσληψη θερμίδων ούτε και η συγκέντρωση σπέρματος.

Οι συμμετέχοντες, από το Κέντρο γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, συμπλήρωσαν ημερολόγια διατροφής και συμφώνησαν να υποβληθούν σε εξετάσεις σπέρματος. Στη συγκεκριμένη έρευνα μια υποομάδα υποβλήθηκε σε εξέταση σπέρματος για τρανς λιπαρά.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο πιο υψηλά ήταν τα τρανς λιπαρά στη διατροφή, τόσο χαμηλότερη ήταν η συγκέντρωση σπέρματος. Τέτοια διατροφή συνδέθηκε επίσης με υψηλότερα επίπεδα τρανς λιπαρών στο σπέρμα και στο σπερματικό πλάσμα ή υγρό.

Πηγές: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Άνδρας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα