ΆΝΔΡΑΣ
Featured_fb_post2

Είναι γεγονός πως, μέσα στην τελευταία δεκαετία, η ανδρική περιποίηση έχει εξελιχθεί σε μία παγκόσμια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων. Οι ανάγκες των ανδρών φαίνεται να έχουν αλλάξει και μαζί τους άλλαξε και η στρατηγική των εταιρειών καλλυντικών, οι οποίες έβαλαν στόχο να τους κατακτήσουν. Έτσι, σήμερα, έρευνες δείχνουν πως πάνω από το 50% των ανδρών ηλικίας 18-34 χρησιμοποιούν κάποιο ενυδατικό προϊόν προσώπου ενώ τα ποσοστά είναι σαφώς χαμηλότερα για ηλικίες άνω των 50.

Μπορεί οι πωλήσεις των ανδρικών καλλυντικών να έχουν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο, η αγορά όμως υστερεί κατά πολλά χρόνια σε σύγκριση με τη γυναικεία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα, όχι μόνο για μία καλύτερη εμφάνιση, αλλά κυρίως για μία καλύτερη υγεία.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ;

Η απάντηση μπορεί να είναι απλή αλλά δεν είναι πάντα ευδιάκριτη. Για να καταφέρουμε να είμαστε θετικοί απέναντι στην χρήση προϊόντων ανδρικής περιποίησης, θα πρέπει να αναλογιστούμε δύο βασικούς παράγοντες: την υγεία και τη γοητεία.

Όπως μια καθαρή και περιποιημένη εμφάνιση είναι πιο ελκυστική από ένα ατημέλητο look, έτσι και ένα καλλωπισμένο δέρμα είναι πάντα πιο γοητευτικό.

Απλά και καθημερινά βήματα περιποίησης μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή και να χαρίσουν την ιδανική πρώτη εντύπωση σε ένα ραντεβού ή σε μία επαγγελματική συνάντηση. Επιπλέον, ένα προσεγμένο δέρμα εκπέμπει καλή υγιεινή, ποιοτικό γούστο και ευχάριστο άγγιγμα. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που το κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον απαιτεί μία τέτοια διάθεση καθώς εμπνέει μια αβίαστη εμπιστοσύνη.

Εκτός από την ομορφιά, κυρίαρχο ρόλο στην ανδρική φροντίδα παίζει η υγεία του δέρματος. Συχνές παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση κ.λπ. δεν πρέπει να αγνοούνται. Η επίσκεψη σε δερματολόγο είναι απαραίτητη ακόμα και για απλούστερα θέματα όπως το ηλιακό έγκαυμα ή ο ερεθισμός μετά το ξύρισμα. Οι άνδρες ηλικίας 15-39 ετών έχουν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν  επιθετικό μελάνωμα από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Βάση ερευνών, το παραπάνω ποσοστό τεκμηριώνεται γενετικά κατά ένα ποσοστό.

Σημαντική αιτία αυτής της αντίθεσης, όμως, είναι φυσικά και η διαφορετική ρουτίνα περιποίησης. Οι γυναίκες  γνωρίζουν καλύτερα πώς να προσέχουν το δέρμα τους, πώς να το κρατούν καθαρό και ενυδατωμένο και πώς να το προστατεύουν από επιβλαβείς παράγοντες, όπως είναι οι ακτίνες του ήλιου.

Η ανδρική φροντίδα λοιπόν στοχεύει σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής!

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ

Ο τύπος του δέρματος καθορίζεται από τον γενετικό μας κώδικα. Η κατάσταση του δέρματός μας  όμως, ποικίλει ανάλογα με τους εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες στους οποίους εκτίθεται.

Πέντε είναι οι βασικοί τύποι του δέρματος: κανονικό, ξηρό, λιπαρό, μικτό και ευαίσθητο. Το να αναγνωρίσουμε τον τύπο του δικού μας δέρματος είναι σημαντικό ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του με τα σωστά προϊόντα.

1. Το κανονικό δέρμα

Το κανονικό δέρμα δεν είναι ούτε λιπαρό, ούτε ξηρό. Έχει καλή μικροκυκλοφορία και καθόλου ή σχεδόν καθόλου ατέλειες. Είναι απαλό, εκπέμπει λάμψη και έχει ενιαίο τόνο.

2. Το ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα έχει πολύ χαμηλά επίπεδα σμήγματος και δεν συγκρατεί τη λιπαρότητα εύκολα. Συχνά, είναι φολιδοειδές και "τραβάει" μετά τον καθαρισμό. Ένα ήπιο καθαριστικό γαλάκτωμα και μία πλούσια ενυδατική κρέμα είναι τα απαραίτητα όπλα που θα επαναφέρουν την ελαστικότητα και την υγεία του ξηρού δέρματος. Αποφύγετε τα έντονα απολεπιστικά προϊόντα και προτιμήστε τα σύντομα ντους.

3. Το λιπαρό δέρμα

Ο τύπος αυτός του δέρματος χαρακτηρίζεται από μεγάλους πόρους και υπερδραστήριους σμηγματογόνους αδένες που εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες λιπιδίων σε όλη την έκταση του προσώπου. Το λιπαρό δέρμα προκύπτει από κληρονομικούς παράγοντες, από τη διατροφή, τις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, το στρες και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης. Μπορεί να οδηγήσει σε μαύρα στίγματα και ακμή.  Ζωτικής σημασίας κρίνεται ο συχνός καθαρισμός (δύο φορές τη μέρα) με ήπιο καθαριστικό προϊόν (σε μορφή γέλης ή αφρού), ενώ συστήνουμε να αποφεύγετε να «πειράζετε» τα σπυράκια που μπορεί να εμφανιστούν, για να αποφύγετε χειρότερα αποτελέσματα…

4. Το μικτό δέρμα

Μια κατάσταση όπου ο ξηρός και λιπαρός τύπος συνυπάρχουν. Χαρακτηρίζεται από έντονη έκκριση σμήγματος στην περιοχή του Τ (μέτωπο, μύτη & πιγούνι) ενώ περιμετρικά του προσώπου εμφανίζεται ξηρότητα. Μπορεί να χρειαστεί διαφορετική περιποίηση για την κάθε περιοχή.

5. Το ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις όπως είναι η ροδόχρους νόσος, το έκζεμα ή οι αλλεργίες. Το ευαίσθητο δέρμα εμφανίζει εύκολα φλεγμονή και ερεθισμό. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προϊόντα εξειδικευμένα για αυτόν τον τύπο δέρματος, διότι τα υπόλοιπα μπορεί να περιέχουν επιθετικά συστατικά που θα επιφέρουν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Η «ΕΞΥΠΝΗ» ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Η σωστή και ολοκληρωμένη περιποίηση μάλλον απαιτεί τη χρήση μεγάλης γκάμας προϊόντων, κάτι που δεν είναι τόσο πρακτικό. Η πλειοψηφία των ανδρών προτιμά κάτι γρήγορο αλλά εξίσου αποτελεσματικό, γεγονός που οι εταιρείες γρήγορα συνειδητοποίησαν και δημιούργησαν για εκείνους εύχρηστα προϊόντα με πολλαπλές δράσεις. Ας δούμε μερικές συμβουλές για έξυπνη καθημερινή περιποίηση:

 • Καθαρίστε πρόσωπο & σώμα μαζί. Για εξοικονόμηση χρόνου, κάντε τον καθαρισμό του προσώπου σας στο ντους. Προσοχή, μην πλύνετε το πρόσωπό σας με κοινό σαπούνι ή αφρόλουτρο γιατί μπορεί να το αφυδατώσει. Χρησιμοποιείστε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν όπως gel ή αφρό, ανάλογα πάντα με τον τύπου του δέρματός σας.
 • Νερό, νερό, νερό! Ενυδατώστε το πρόσωπό σας καθημερινά μετά τον καθαρισμό. Για επιπλέον χρησιμότητα, ενυδατώστε με προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρόσωπο και μάτια. Τους καλοκαιρινούς μήνες, επιλέξτε ενυδατικές κρέμες με δείκτη αντηλιακής προστασίας.
 • Αν ξυρίζεστε με ξυραφάκι, κάντε το με τη φορά των τριχών και όχι κόντρα. Με αυτόν τον τρόπο η τρίχα δεν κόβεται κάτω από το επίπεδο του δέρματος και δεν δημιουργούνται σπυράκια.
 • Ως after-shave προτιμείστε ένα κρεμώδες προϊόν με αντισηπτικούς, καταπραϋντικούς και ενυδατικούς παράγοντες, χωρίς άρωμα και αλκοόλες, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ολόκληρο το πρόσωπο.
 • Αν έχετε ξηροδερμία και δεν είστε φίλος των γαλακτωμάτων σώματος, επιλέξτε φαρμακευτικά αφρόλουτρα με πλούσια ενυδατικά συστατικά και χωρίς παράγοντες αφρισμού.
 • Επιλέξτε αποσμητικά χωρίς αλκοόλες και αλουμίνιο, συστατικά που εύκολα ερεθίζουν το δέρμα.
 • Μην αγνοείτε τις ανάγκες των μαλλιών και του scalp. Αντί να λούζεστε με ένα οποιοδήποτε σαμπουάν, επιλέξτε κάποιο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Η τριχόπτωση, η ξηροδερμία, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η πιτυρίδα είναι από τις πιο συχνές ενοχλήσεις του τριχωτού. Μπορείτε εύκολα να τις αντιμετωπίσετε με κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα.

ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

Για εκείνους που στοχεύουν στην απόλυτα υγιεινή και γοητευτική εμφάνιση, προτείνουμε κάποια επιπλέον βήματα που θα κάνουν τη διαφορά!

 • Ελέγξτε την τριχοφυΐα σας. Η υπερτρίχωση είναι η ανάπτυξη τριχών σε ανεπιθύμητα μέρη, όπως στην πλάτη, στον λαιμό και ανάμεσα στα φρύδια. Απομακρύνετε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα με τη βοήθεια αισθητικού για να αποφύγετε ερεθισμούς και τραυματισμούς. Συνοδέψτε την περιποίηση με ένα κομψό κούρεμα!
 • Ξεφορτωθείτε τα νεκρά κύτταρα. Με τη χρήση ειδικού απολεπιστικού προϊόντος, μόνο 2 φορές την εβδομάδα, απομακρύνετε από το δέρμα σας τα νεκρά κύτταρα και κερδίζετε μια πιο λαμπερή και ανανεωμένη εμφάνιση. Έτσι, τα σημάδια γήρανσης απαλύνονται και τα προϊόντα περιποίησης έχουν καλύτερη απόδοση.
 • Δοκιμάστε μάσκες προσώπου. Μπορείτε να επιλέξετε από μία τεράστια γκάμα δραστικών συστατικών για αντιγήρανση, ενυδάτωση, αντιοξειδωτική προστασία, σμηγματορύθμιση και θρέψη, επίσης 2 φορές την εβδομάδα, για αποτελέσματα που αντέχουν στο χρόνο.
 • ¨Τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής¨. Διατηρήστε το βλέμμα σας φρέσκο και ενυδατωμένο με μια κρέμα ή έναν ορό ματιών.
 • Σωστή στοματική υγιεινή. Φροντίστε τις ανάγκες των δοντιών σας με εξειδικευμένα προϊόντα για ευαίσθητο σμάλτο, ουλίτιδα, πλάκα και τερηδόνα. Να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον μια φορά ανά 12ωρο και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε χρόνο.
 • Φροντίστε να νύχια σας. Τα νύχια πρέπει να είναι κομμένα και καθαρά. Η αλλαγή του χρώματος ή η εμφάνιση ραβδώσεων μπορεί να είναι δείγματα κάποιας παθολογικής κατάστασης. Ειδικά, η περιοχή των ποδιών είναι επιρρεπής σε μυκητιάσεις. Εάν έχετε κάποια υποψία επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας.
 • Φροντίστε για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Χρησιμοποιείστε ειδικό καθαριστικό προϊόν με κατάλληλο pH και ήπιους αντισηπτικούς παράγοντες.

Φροντίστε τον εαυτό σας και την υγεία σας με επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Η ομορφιά και η υγεία προέρχονται και από μέσα μας. Ρυθμίστε τη διατροφή σας και βρείτε λίγο χρόνο να αποφορτίζεστε από το στρες της καθημερινότητας.

Η πρόληψη σε όλα τα επίπεδα είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!

Κείμενο :Οικονόμου Ιωάννης, Φαρμακοποιός φαρμακείου – μέλους δικτύου Advance Καλύβα Βσιλική, Κολωνάκι & Life-Style Blogger  WWW.THE-STYLECUBE.COM, @THESTYLECUBE

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Άνδρας

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα