ΆΝΔΡΑΣ
Featured_fb_post6

Μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), η χώρα μας έχει αναλάβει τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018, που έχει καθιερωθεί στις 14 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή λίγο από το αίμα του.

Ο Π.Ο.Υ. επιλέγει κάθε χρόνο μία διαφορετική χώρα, η οποία φιλοξενεί αυτόν τον εορτασμό, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει την πανανθρώπινη αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 είναι: «Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη ζωή».

Η  14η Ιούνη επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους και τιμήθηκε με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού μας και ότι απέναντι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης απαντάμε με αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο. Στόχος μας είναι πάνω απ’ όλα η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, η ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και η μετάγγιση στη νέα γενιά αιμοδοτών της ιδέας της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας ως μίας αυτονόητης και φυσιολογικής διαδικασίας που αρμόζει στη στάση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους του. Άλλωστε η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), οργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, η οποία κορυφώνεται στις 12-14 Ιούνη 2018, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα κέντρα αίματος όλου του κόσμου.

H εναρκτήρια εκδήλωση της καμπάνιας έγινε στις 9 Μαρτίου 2018, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΑ και ήταν  αφιερωμένη στη μνήμη του Ηλία Πολίτη, του πρωτοπόρου επιστήμονα, του οποίου το έργο αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο στην οργάνωση του συστήματος Εθελοντικής Αιμοδοσίας της χώρας μας. Παράλληλα έγινε η τελετή έναρξης της «Σκυταλοδρομίας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας», από ομάδα Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, ομάδα εθελοντών αιμοδοτών και μαθητών. Η τελετή λήξης της σκυταλοδρομίας πρόκειται να λάβει χώρα στις 14 Ιούνη στο Ζάππειο, αφού πρώτα περάσει από 12 πόλεις της Ελλάδας (Ηράκλειο, Κέρκυρα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ρόδο, Λάρισα, Κοζάνη, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη, Γιάννενα Θεσσαλονίκη).

Ταυτόχρονα μέσα στα πλαίσια της καμπάνιας για την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη 2018,  το ΕΚΕΑ προχώρησε στη δημιουργία τοιχογραφιών (Graffiti) σε 7 Δήμους της Αττικής (Χαλάνδρι, Ν. Ιωνία, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτρη, Καλλιθέα, Αιγάλεω, Νίκαια) σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Παράλληλα  ξεκίνησε από τις αρχές της χρονιάς Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός για τη δημιουργία σημαίας-σύμβολο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Η κεντρική εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο, η οποία θα περιλαμβάνειΈκθεση Φωτογραφίας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο «Δρόμοι Επιβίωσης»,Workshop, Υποδοχή-Λήξη  Σκυταλοδρομίας, Ομιλίες , Βραβεύσεις Αιμοδοτών, Τελετή Παράδοσης Σημαίας στη χώρα που θα αναλάβει τη διοργάνωση του 2019. Η καμπάνια θα κλείσει με μία μεγάλη εορταστική Συναυλία στην αυλή του Ζαππείου.

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.)

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) είναι Ν.Π.Δ.Δ, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας. Τα τελευταία χρόνια  έχει ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια για την αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε  υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, καθώς επίσης και  την αυτάρκειας  αίματος και παραγώγων του  σε εθνικό επίπεδο. Στόχος μας επίσης είναι να καταστήσουμε την εμπειρία της αιμοδότησης αποτελεσματικότερη, πιο προσιτή και ελκυστική, να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγική διαδικασία της αιμοδοσίας, ώστε να πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις και τέλος να επανασχεδιάσουμε τις υπηρεσίες ώστε να ανταποκρίνονται στις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις και ταυτόχρονα στα Ελληνικά δεδομένα και ιδιαιτερότητες.

Για επικοινωνία :Ολυμπιονίκη Χρ. Μάντικα 7 Θέση Λεκάνες 13 678 Αχαρνές – Αθήνα, Τηλεφωνικό Κέντρο 213 214 6700, Φαξ 213 214 6740, info@ekea.gr, www.ekea.gr

Μπορείς και eσυ να προσφέρεις αίμα εάν:

 • είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών.
 • ζυγίζεις πάνω από 50kg.
 • είσαι υγιής . Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας
 • έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή  piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες.
 • είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους.

Δεν μπορείς να δώσεις αίμα εάν :

 • δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία
 • δεν έχεις φάει κάτι 3 –4 ώρες πριν αιμοδοτήσεις
 • έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα !).  Χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων τουλάχιστον για 7 ημέρες
 • εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά. Πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία
 • είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους 6 μήνες
 • έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες 7 εβδομάδες
 • είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους 3 μήνες
 • θηλάζεις το μωρό σου
 • έχεις επισκεφθεί περιοχή με ελονοσία
 • είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους 6 μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά
 • υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη
 • εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη

Στην περίπτωση που παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια,  παρακαλούμε να το συζητήσεις με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας ή επικοινώνησε μαζί μας.

Που μπορείς να προσφέρεις αίμα;

Αίμα μπορείς να προσφέρεις σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ διαθέτει αιμοδοσία. Υπάρχουν και κινητά συνεργεία που διοργανώνουν αιμοληψίες σε χώρους εργασίας αλλά και αλλού. Εάν προσφέρεις αίμα για κάποιον ασθενή που νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο, καλύτερα είναι να προσφέρεις αίμα στην αιμοδοσία που συνεργάζεται με το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Ποια είναι η διαδικασία;

 1. Μόλις φθάσεις στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται κάθε φορά που δίνεις αίμα.
 2. Μετά θα ελέγξουν την αιμοσφαιρίνη σου, την πίεση και τις σφίξεις σου. Εάν όλα είναι καλά, θα περάσεις στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσεις να δίνεις αίμα.
 3. Στην διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσεις στις ειδικές καρέκλες, και θα χαλαρώσεις για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσεις περίπου 450 ml αίμα –ούτε καν μισό λίτρο. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρείς ζωές. Δεν είναι καταπληκτικό !
 4. Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείς να φύγεις. Θα σου προσφέρουν φρυγανιά, τυράκια και πορτοκαλάδα. Πρέπει να είναι βέβαιοι ότι αισθάνεσαι τελείως καλά πριν φύγεις.
 5. Ένας Αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα κάθε 3 ή 4 μήνες.

Ευχαριστούμε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α)

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Άνδρας

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα