ΓΥΝΑΙΚΑ
Featured_fb_post5

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 7.700 νέες περιπτώσεις ετησίως*. Κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες γίνεται μία νέα διάγνωση ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μία γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού.

Το ποσοστό πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που φτάνει έως και το 60%

Τι αλλαγές πρέπει να προσέξω στο στήθος μου; **

Η πιο συνηθισμένη ένδειξη καρκίνου μαστού είναι μια σκληρή μάζα ή ένας όγκος που δεν υπήρχε παλιότερα και εμφανίστηκε στον ένα μόνο μαστό.

Άλλα σημεία και συμπτώματα είναι:

 • Πρήξιμο μέρους ή όλου του μαστού
 • Πρήξιμο ή σκληρία της μασχάλης
 • Ερεθισμός (κοκκίνισμα) του δέρματος που καλύπτει το μαστό
 • Εισολκή (τράβηγμα) σε ένα σημείο του δέρματος
 • Πόνος στη θηλή ή εισολκή της θηλής (η θηλή γυρίζει προς τα μέσα)
 • Ερεθισμός της περιοχής της θηλής σαν έκζεμα (εξέλκωση)
 • Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος
 • Υγρό από τη θηλή (έκκριμα)

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού; ***

Όταν λέμε ότι μία γυναίκα κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να έχει κάποιο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι παράγοντες κινδύνου δεν προβλέπουν με βεβαιότητα αν μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου* του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες είναι:

 • Ηλικία: ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με τη πάροδο της ηλικίας.
 • Γονίδια: μεταλλάξεις ορισμένων γονιδίων τα οποία κληρονομούνται από τη μητέρα ή τον πατέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Οι υπάρχουσες γνώσεις δείχνουν ότι αυτά τα μη φυσιολογικά γονίδια προκαλούν λιγότερο από το 10% των καρκίνων του μαστού.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού: η ύπαρξη ενός συγγενούς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδερφή, κόρη, αδερφός και πατέρας) με καρκίνο του μαστού αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ειδικά αν ο συγγενής ήταν κάτω από 45 ετών τη στιγμή της διάγνωσης. Όταν πολλά μέλη της οικογένειας έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού ή/και ωοθηκών σε νεαρή ηλικία, τίθεται υποψία γενετικής προδιάθεσης. Τα BRCA1 και BRCA2 είναι τα δύο κύρια γονίδια που συμμετέχουν στις οικογενείς μορφές του καρκίνου του μαστού. Σε μεταλλάξεις του BRCA1 ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 80-85%, με 60% πιθανότητα ανάπτυξης και στους δύο μαστούς.
 • Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού: Ιστορικό καρκίνου του μαστού στο παρελθόν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε διαφορετικό σημείο του μαστού ή στον άλλο μαστό.
 • Έκθεση σε οιστρογόνα και προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της ζωής: Γυναίκες με εμμηναρχή πριν τα 12 έτη και εμμηνόπαυση μετά τα 55 έτη έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ή τεκνοποίησαν πρώτη φορά μετά την ηλικία των 30 έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
 • Ιστορικό ορισμένων καλοηθών παθήσεων του μαστού: Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού είναι ιδιαίτερα υψηλός σε γυναίκες με δύο παθήσεις, που ονομάζονται άτυπη λοβιακή υπερπλασία και άτυπη υπερπλασία των πόρων.
 • Γεωγραφικοί και κοινωνικοί παράγοντες: γυναίκες κάτοικοι δυτικών χωρών και γυναίκες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
 • Χρήση φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη: Η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού, ειδικά πριν τη πρώτη εγκυμοσύνη, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αν μια γυναίκα δεν έχει πάρει αντισυλληπτικά για 10 χρόνια, ο αυξημένος κίνδυνος από την αγωγή αυτή δεν υφίσταται πια. o Η χρήση θεραπείας ορμονικής αποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση* αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ένας μεγαλύτερος κίνδυνος έχει επιβεβαιωθεί για τη χρήση συνδυασμού οιστρογόνων και προγεστερόνης ως θεραπεία αποκατάστασης, και σε μικρότερο βαθμό η μονοθεραπεία με οιστρογόνα. Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι παρών σε χρήστες που έχουν διακόψει πρόσφατα ή συνεχίζουν. Για τους χρήστες που διέκοψαν τη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης τουλάχιστον πριν από 5 χρόνια, ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με κάποιον που δεν έλαβε ποτέ θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης.
 • Ακτινοθεραπεία του μαστού κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία: έχοντας υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στη παιδική ή εφηβική ηλικία (συνήθως για τη θεραπεία λεμφώματος) αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στην ενηλικίωση.
 • Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία: Οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση*. Αυτό οφείλεται, πιθανά, στη παραγωγή οιστρογόνων στο λιπώδη ιστό – η κύρια πηγή οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.
 • Κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα: Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την κατανάλωση αλκοόλ και με το κάπνισμα, αλλά οι μηχανισμοί δεν έχουν διασαφηνιστεί ακόμα.

Άλλοι παράγοντες είναι ύποπτοι για συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αλλά τα στοιχεία είναι ανεπαρκή. Δυστυχώς, οι παράγοντες που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού όπως η ηλικία, τα γονίδια, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και το ιστορικό άτυπης υπερπλασίας δεν μπορούν να τροποποιηθούν.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Δυστυχώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένος τρόπος για να αποφύγουμε τον καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, μία καλή καθημερινότητα , η σωστή διατροφή και η καθημερινή άσκηση ,βελτιώνουν τη γενική μας υγεία. Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι΄ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε τον προληπτικό μας έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία μας.

 • Γυναίκες 20-40 ετών πρέπει να πραγματοποιούν κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια
 • Γυναίκες 35-40 ετών δεν πρέπει να παραλείπουν την 1η μαστογραφία αναφοράς
 • Γυναίκες άνω των 40 δε θα πρέπει να ξεχνούν μία μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε ειδικό χειρουργό μαστού.

Ας μην ξεχνάμε πως ο καρκίνος του μαστού είναι μία ασθένεια που αν διαγνωστεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται με επιτυχία

Βιβλιογραφικές αναφορές:

*Πηγή: World Health Organization – The Global Cancer Observatory https://www.almazois.gr/2018/09/greece-cancer-facts/

**National Cancer Institute: What you need to know about breast cancer TM www.cancer.gov

*** European School of Medical Oncology: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ:  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO

Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής»
Το Greece Race for the Cure®

 • Δωρεάν ενημέρωση, προληπτικός και διαγνωστικός έλεγχος μαστού για γυναίκες 20-39 ετών από γιατρό ειδικευμένο στο μαστό (σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού)
 • Ενημερωτικές ομιλίες για τον καρκίνο του μαστού σε χώρους εργασίας, Δήμους και φορείς πανελλαδικά
 • Δωρεάν Γονιδιακός έλεγχος, Γενετική συμβουλευτική και ανάλυση σε γυναίκες με καρκίνο μαστού και σε πρώτου βαθμού συγγενείς τους
 • Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης
 • Νομική συμβουλευτική για γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού
 • Πρακτικές συμβουλές ομορφιάς, περιποίησης δέρματος και διατροφής σε γυναίκες υπό θεραπεία
 • Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης
 • Κατάρτιση Επαγγελματιών υγείας στις δεξιότητες επικοινωνίας με τον ογκολογικό ασθενή
 • Εκστρατεία ενημέρωσης για το μεταστατικό καρκίνο μαστού
 • Δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε δημόσια Νοσοκομεία

 

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού και αποτελεί Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο.

Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι 7μελές και εκλέγεται κάθε 3 χρόνια.

Στα 31 χρόνια λειτουργίας του, ο Σύλλογος αριθμεί πλέον πάνω από 2.000 μέλη, ενώ διαθέτει ένα μεγάλο σώμα εκπαιδευμένων εθελοντριών, βοηθώντας εκατοντάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα.

Το επιστημονικό έργο του σχεδιάζεται από τους ειδικούς επαγγελματίες του Συλλόγου και εγκρίνεται από την Επιστημονική Επιτροπή του που περιλαμβάνει επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων. Περισσότερα: www.almazois.gr

Το Race for the Cure® είναι ένας αγώνας – θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, με συμμετοχή 150 πόλεων παγκοσμίως και εκατομμυρίων ατόμων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το GreeceRacefortheCure, με την έγκριση της αμερικάνικης οργάνωσης Susan G. Komen και σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). 2 χιλιόμετρα περίπατος, 5 χιλιόμετρα αγώνας δρόμου και χιλιάδες συμμετέχοντες κάνουν το Greece Race for the Cure ® τη δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση RacefortheCure® παγκοσμίως.

Το 2018 είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε 40.000 κόσμου στο κέντρο της Αθήνας και όλοι μαζί να χαράξουμε δρόμο ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Το Greece Race for the Cure® είναι στήριξη για όσες βιώνουν τον καρκίνο του μαστού, γιορτή για τις survivors και ενημέρωση για κάθε γυναίκα, σε μία ατμόσφαιρα μοναδική.

Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι πως μέσα από το GreeceRacefortheCure® πραγματοποιούνται σταθερά προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, πρόληψης και προαγωγής της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και άλλες δράσεις ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Από τη διοργάνωση του 2018 υλοποιούνται:

 • Δωρεάν ενημέρωση, προληπτικός και διαγνωστικός έλεγχος μαστού για γυναίκες 20-39 ετών από γιατρό ειδικευμένο στο μαστό (σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού)
 • Ενημερωτικές ομιλίες για τον καρκίνο του μαστού σε χώρους εργασίας, Δήμους και φορείς πανελλαδικά
 • Δωρεάν Γονιδιακός έλεγχος, Γενετική συμβουλευτική και ανάλυση σε γυναίκες με καρκίνο μαστού και σε πρώτου βαθμού συγγενείς τους
 • Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης
 • Νομική συμβουλευτική για γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού
 • Πρακτικές συμβουλές ομορφιάς, περιποίησης δέρματος και διατροφής σε γυναίκες υπό θεραπεία
 • Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης
 • Κατάρτιση Επαγγελματιών υγείας στις δεξιότητες επικοινωνίας με τον ογκολογικό ασθενή
 • Εκστρατεία ενημέρωσης για το μεταστατικό καρκίνο μαστού
 • Δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε δημόσια Νοσοκομεία

Ευχαριστούμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»,

www.almazois.gr , www.synexizw.gr, www.greecerace.gr, www.facebook.com/almazois www.twitter.com/almazois

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Γυναίκα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα