ΓΥΝΑΙΚΑ
Featured_fb_post4

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί αύξηση στο σάκχαρο του αίματος της εγκύου. Η αύξηση αυτή περιγράφεται ως σακχαρώδης διαβήτης της κύησης. Μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που προϋπήρχαν της κύησης (π.χ. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι) ή σε αιτίες που σχετίζονται με την κύηση π.χ. ορμόνες της κύησης.

Βασική Διαφορά των εγκύων με Σακχαρώδης Διαβήτη Εγκυμοσύνης (ΣΔΕ) σε σχέση με εγκύους με προϋπάρχοντα διαβήτη είναι ότι το αυξημένο σάκχαρο δεν παρουσιάζεται συνήθως από την αρχή της εγκυμοσύνης, αλλά αργότερα μετά τον πέμπτο με έκτο μήνα (24η με 28η βδομάδα).

Ο ΣΔΕ παρουσιάζεται σε ένα ποσοστό περίπου 5-7% όλων των εγκύων και αποτελεί τη δεύτερη από άποψη συχνότητας πάθηση που επιπλέκει την κύηση μετά την υπέρταση.

Οι γυναίκες που:

  • Είχαν προηγούμενη κύηση με σακχαρώδη διαβήτη
  • Γέννησαν μωρό με βάρος μεγαλύτερο από 4kg
  • Έχουν ιστορικό ανεξήγητων ενδομήτριων θανάτων
  • Ξεκινούν την κύηση με παραπάνω κιλά σωματικού βάρους (παχυσαρκία)
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης
  • Έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 30 ετών, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Γι’ αυτό, όλες οι έγκυες μεταξύ 24ης & 28ης εβδομάδας κύησης πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη.

Η σημαντικότερη δοκιμασία, η οποία εφαρμόζεται για την ανίχνευση των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι η δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης. Κατά την εξέταση αυτή προσδιορίζονται τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος μετά τη χορήγηση 10γρ γλυκόζης σε διαδοχικές λείψεις δειγμάτων, αρχικά νήστις και ακολούθως μια, δύο και τρεις ώρες μετά τη χορήγηση της. Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται εφόσον διαπιστωθούν δυο παθολογικές τιμές των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.

Οι φυσιολογικές τιμές είναι νήστις έως 95, μετά 1 ώρα έως 180, μετά 2 ώρες έως 155 και μετά τρεις ώρες έως 140.

Οι Συχνότερες Παρενέργειες

Η εμφάνιση ΣΔΕ μπορεί να επηρεάσει και την έγκυο και το έμβρυο. Αν αφήσουμε το ΣΔΕ χωρίς θεραπεία αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστούν στην έγκυο επιπλοκές όπως αποβολή ή παλίνδρομος κύηση, η προεκλαμψία (αύξηση της πίεσης, οιδήματα), αύξηση του αμνιακού υγρού και πρόωρος τοκετός.

Το πιο συχνό πρόβλημα στο έμβρυο είναι η μακροσωμία, δηλαδή μεγαλύτερη ανάπτυξη από ότι θα δικαιολογούσε η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το μεγαλύτερο έμβρυο είναι πιθανόν να γεννηθεί νωρίτερα και να παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, ένα μεγάλο μωρό, πάνω από 4 κιλά, παρουσιάζει δυσκολίες στο τοκετό (δυστοκία), και συχνά χρειάζεται να γίνει καισαρική.

Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης είναι προσωρινή κατάσταση. Μόλις γεννηθεί το μωρό το σάκχαρο επιστρέφει στο φυσιολογικό. Είναι σπάνιο στο ΣΔΕ να παραμείνει το πρόβλημα και μετά τον τοκετό, άλλωστε αυτό ελέγχεται 2-3 μήνες μετά τον τοκετό με εξετάσεις. Οι στατιστικές δείχνουν ότι γυναίκες με ΣΔΕ έχουν σε ένα ποσοστό μεγαλύτερες πιθανότητας να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη ενηλίκων αργότερα στη ζωή τους. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχουν το βάρος τους, τη διατροφή τους και να ασκούνται, παράγοντες σημαντικοί στην πιθανότητα απότομης εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Η διατροφή πρέπει απαραίτητα να εξατομικεύεται σε ποσότητα και σύνθεση ανάλογα με την έγκυο, το αρχικό της βάρος, τη βδομάδα της εγκυμοσύνης που διανύει. Η παρακολούθηση συνίσταται στο καθημερινό έλεγχο σακχάρου αίματος. Σε περίπτωση που η θεραπεία μόνο με διατροφική παρέμβαση κρίνεται μη αποτελεσματική συνιστάται η προσθήκη ινσουλίνης, συνήθως πριν από τα γεύματα.

Θεραπευτικός στόχος μας είναι η έγκυος να έχει σάκχαρο νηστείας το πρωί μικρότερο από 90mgr/dl και μια ώρα μετά το φαγητό μικρότερο από 130mgr/dl. Αυτές οι τιμές σακχάρου θα πρέπει να συνοδεύονται από φυσιολογικό υπερηχογράφημα.

Σήμερα έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουμε έγκαιρα τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης και να αντιμετωπίσουμε πιθανές επιπτώσεις του στο έμβρυο και τη μητέρα.

Κείμενο: Κλήμης Νικηφόρος, Χειρούργος Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Γυναίκα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα