top of page
< Back

Γυμναστική …και για αυξημένη λίμπιντο!

Μιλπάνης Κωνσταντίνος & & Μενδρινός Νίκος, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ΤΕΦΑΑ,
FB: Active4life

27 Απρ 2022

Οι στόχοι που μπορεί να βάλει κάποιος όσον αφορά στην υγεία του είναι πολλοί. Κάποιος μπορεί να θέλει να χάσει βάρος, άλλος να αυξήσει την ενέργειά του, άλλος να έχει μυαλό «ξυράφι» και άλλος να έχει μια ανεβασμένη λίμπιντο.
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το τελευταίο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, αρκεί να αναλογιστούμε πως η λίμπιντο είναι πολλά παραπάνω από το σεξ.
Η λίμπιντο δίνει ενέργεια για ζωή, κίνητρο για δράση και την αίσθηση του well-being. Μια χαμηλή λίμπιντο συνδέεται με μια σειρά από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μια ανεβασμένη λίμπιντο, τότε θα πρέπει να κάνουμε focus στην άσκηση. Οι άντρες και οι γυναίκες κατά περιόδους έχουν χαμηλή λίμπιντο και η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να την βελτιώσουν καθότι, η εικόνα του σώματος την επηρεάζει άμεσα! Αυτό διότι, η λίμπιντο επηρεάζεται από τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση του καθενός, που η άσκηση μπορεί να τα βελτιώσει!

Αν έχουμε την απορία ποιά μορφή άσκησης να κάνουμε, η απάντηση είναι πολύ απλή. Όλες οι ασκήσεις μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα με τον εαυτό μας, αλλά η yoga και το pilates είναι δύο από τις καλύτερες, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες.
Συγκεκριμένα, η yoga και το pilates βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους, καθώς και στο να παραμένουμε συγκεντρωμένοι. Αυτά μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική υγεία. Επίσης, η ενδυνάμωση που προσφέρουν, μπορεί να βοηθήσει στο σμίλευμα «προβληματικών» σημείων στο σώμα και έτσι να «ελευθερώσει» την ψυχολογία μας, ώστε να νοιώσουμε πιο άνετα με το άγγιγμα της/του συντρόφου μας.

Δυο είδη προπόνησης που επιφέρουν επιθυμητά αποτελέσματα στην ενίσχυση της λίμπιντο.

Άσκηση υψηλής έντασης (γνωστή και ως HIIT)
Ο όρος «15’ προπόνηση HIIT» είναι η τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε καρδιοαναπνευστική και άσκηση ενδυνάμωσης, ενώ μια προπόνηση διάρκειας 5 -15’ είναι συνήθως αρκετή για να αποκομίσετε μέγιστα οφέλη χωρίς να αφιερώσετε πολύ χρόνο. Τα προγράμματα HIIT προσφέρουν μια ώθηση στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού, που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της ερωτικής επιθυμίας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μέσα στα 15’ κατά τα οποία ασκείται το σώμα σας, να δημιουργηθεί και η διάθεση για σεξ!


Γιόγκα και stretching
Η γιόγκα περιλαμβάνει διατάσεις (stretching) και αναπνοή μέσα στην πρακτική της. Μέσα από την Yoga, μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και αυξάνονται τα επίπεδα τη ωκυτοκίνης, γνωστής ως η ορμόνη της αγάπης.
Αυτή η «ορμονική ρύθμιση», φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην ερωτική διάθεση.

Ασκήσεις Πυελικού Εδαφους
Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους γνωστές ως ασκήσεις Kegel , βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακράτειας αλλά και στην ενδυνάμωση των μυών που εμπλέκονται στη σεξουαλική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, παρέχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επομένως μπορούν να τονώσουν την ερωτική επιθυμία. Το πλέον σημαντικό είναι, να ανακαλύψετε πού βρίσκεται το πυελικό έδαφος στο σώμα.
Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι καλά «κρυμμένοι» μέσα στην λεκάνη, επομένως ο μόνος τρόπος να μπορέσετε να κάνετε σωστά τις ασκήσεις είναι να εντοπίσετε την θέση αυτή. Θα καταλάβετε ποιοι μύες είναι αν επιχειρήσετε να «συγκρατήσετε» τα ούρα σας. Οι μύες που αναγκάζεστε να σφίξετε είναι αυτοί του πυελικού εδάφους.
Η αύξηση των ενδορφινών, των ορμονών της ευχαρίστησης, που παρατηρείται όταν ασκούμαστε είναι ένας ακόμη καλός λόγος για τη γενικότερη τόνωση της διάθεσης και συνακόλουθα της λίμπιντο.
Τώρα λοιπόν, δεν έχετε πλέον καμία δικαιολογία για να αποφεύγετε να αθλείστε!

bottom of page