top of page
< Back

Σούπα, η ευεργετική!

Καπώλη Γεωργία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

27 Απρ 2022

• Ποια τρόφιμα μπορούν να μας κρατήσουν ζεστούς τον Χειμώνα;
• Ποια τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να ενισχύσουν την υγεία μας κατά τους χειμερινούς μήνες;
• Ποια τρόφιμα εμπλουτίζουν το χειμερινό μας διαιτολόγιο με πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών;
Η απάντηση βρίσκεται στην κατανάλωση σούπας είτε με διαφορετικά είδη κρέατος, είτε με ψάρι, είτε με ποικιλία λαχανικών από όλες τις χρωματικές «ομάδες».
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την κατανάλωση σούπας έχουν ως εξής:
Πλεονεκτήματα:
• Ελέγχει καλύτερα το αίσθημα πείνας και μας χορταίνει για μεγαλύτερο διάστημα, χάρη στο αυξημένο περιεχόμενό της σε φυτικές ίνες.
• Αποτελεί εναλλακτικό τρόπο πρόσληψης υγρών, λόγω του ότι αποτελείται σε ποσοστό 90-95% από νερό, συμβάλλοντας στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού.
• Βοηθάει στην αυξημένη κατανάλωση ποσότητας και ποικιλίας λαχανικών, βοηθώντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
• Προσφέρει αφθονία βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Μειονεκτήματα:
• Μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων σε μη ασφαλή επίπεδα.
• Μερικά άτομα μειώνουν την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και βασικών ομάδων τροφίμων.
• Συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όταν προτιμώνται οι έτοιμες σούπες.
• Δεν αποτελεί μακροπρόθεσμο σχέδιο υγιεινής διατροφής.

Η διατροφή σούπας μπορεί να λειτουργήσει για μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν συνιστάται από πολλούς επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα για μεγάλες περιόδους, επειδή είναι πολύ περιοριστική. Η κατανάλωση σούπας έχει οφέλη για την υγεία και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνεται στα πλαίσια μιας διατροφής, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες.
Έτσι, πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα δίαιτας είναι σημαντικό να συμβουλευθούμε πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό εξατομικευμένης δίαιτας.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΣΟΥΠΑ
Πράσινη σούπα με μπρόκολο
Υλικά για 4 μερίδες:
• 600γρ. μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 πατάτα
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 3φλ. νερό
• ½φλ. λευκό κρασί
• ½ φλ. γάλα συμπυκνωμένο 1.5% σε λιπαρά
• 100γρ τριμμένο τυρί
• μαϊντανός
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Αχνίζουμε το μπρόκολο (κομμένο σε φουντίτσες), την πατάτα και τα κρεμμυδάκια και τα σβήνουμε με κρασί.
2. Προσθέτουμε το νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
3. Βάζουμε το μίγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε μέχρι να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε και πάλι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το γάλα και το τυρί και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά.
4. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό.

Καροτόσουπα με πορτοκάλι και κανέλα
Υλικά για 4 μερίδες
• 1 κιλό καρότα, καθαρισμένα
• 50ml συσκευασμένο χυμό πορτοκαλιού
• 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
• 2 ξύλα κανέλας
• λίγο τζίντζερ
• 1 βιολογικός κύβος λαχανικών
• 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
• φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κάρυ
• 4 κ.σ. κρέμα τυρί light ή γιαούρτι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζουμε τα καρότα, τα χοντροκόβουμε και τα σοτάρουμε στο βούτυρο, μαζί με το κρεμμύδι, για 8 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε τον κύβο, την κανέλα, το πιπέρι και το βασιλικό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
2. Πετάμε την κανέλα, περνάμε το μίγμα από το μπλέντερ και ζεσταίνουμε για 2 λεπτά, προσθέτοντας το τυρί κρέμα.
3. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή παγωμένη, πασπαλίζοντας με κάρυ.

Το ακόλουθο διατροφικό πρόγραμμα αποτελεί ενδεικτική δίαιτα, με συχνή κατανάλωση σούπας, η οποία κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες αποτελεί ιδανική εναλλακτική πρόταση για ένα ελαφρύ γεύμα χαμηλό σε θερμίδες, αλλά με αυξημένη θρεπτική αξία. Τέλος, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι σούπες βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού, που είναι βασικός παράγοντας για την ενίσχυση του μεταβολισμού.

ΔΕΥΤΕΡΑ
ΠΡΩΙΝΟ: Γάλα & 4 κ.σ. νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης & 1 κ.σ. σταφίδες, καφές στιγμιαίος.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 cream crackers σίκαλης & κρητική γραβιέρα light & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα μακαρόνια ολικής αλέσεως με 3 - 4κ.σ. σάλτσα λαχανικών & 2 κ.σ παρμεζάνα τριμμένη, 4 ελιές, σαλάτα μπρόκολο-κουνουπίδι-καρότο.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 1 μπανάνα.
ΒΡΑΔΥ: Μπροκολόσουπα & τυρί ή γιαούρτι.
ΤΡΙΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ & 2 παξιμάδια χαρουπιού & τυρί, καφές στιγμιαίος.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 3 μανταρίνια & 10 φουντούκια.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Γαρίδες βραστές λαδολέμονο & σαλάτα κουνουπίδι-καρότο & 4-6 ελιές & 1 φέτα ψωμί ζέας.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, κανέλα, μπανάνα & 1 μπισκότο digestive χωρίς ζάχαρη.
ΒΡΑΔΥ: Σούπα με γλυκοπατάτα, noodles, λάχανο, καρότα, σέλινο, κρεμμύδι, κίτρινη κολοκύθα & τυρί ή γιαούρτι.

ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 2 ρυζογκοφρέτες & 1κ.γ. μέλι & ταχίνι ολικής αλέσεως, καφές στιγμιαίος.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 φιστίκια Βραζιλίας & χυμό γκρέιπφρουτ & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Σούπα με ρεβίθια και λαχανικά, 1 μερίδα τυρί, 4-6 ελιές.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι 2% & 1 κ.σ. ρόδι & κανέλα.
ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με τυρί & μανιτάρια, σαλάτα ρόκα-καρότο-μαρούλι-μαϊντανό-αβοκάντο.
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, καφές στιγμιαίος.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 φιστίκια Βραζιλίας & 1 πορτοκάλι.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Ψαρονέφρι ψητό, σαλάτα λάχανο-καρότο, 3-4 ελιές, chips γλυκοπατάτας.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 2 cream crackers σίκαλης & Κρητική γραβιέρα light & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης.
ΒΡΑΔΥ: Καροτόσουπα & τυρί ή γιαούρτι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό, 2 φρυγανιές σικάλεως, 1 αυγό βραστό, καφές στιγμιαίος.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μπανάνα & 2 φιστίκια Βραζιλίας.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα σπανακόρυζο & τυρί & 4 ελιές.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 1 μπανάνα.
ΒΡΑΔΥ: Μπροκολόσουπα με τυρί ή γιαούρτι.
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙΝΟ: Φυσικός χυμός γκρέιπφρουτ & 1 τοστ με ψωμί εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα & τυρί, καφές στιγμιαίος.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, κανέλα, 1κ.σ. ηλιόσπορο, 1 κ.σ. μύρτιλα, 2 φέτες ανανά.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Ψαρόσουπα με λαχανικά & καστανό ρύζι.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Πράσινο τσάι & 2 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη.
ΒΡΑΔΥ: 1 αυγό βραστό & Κρητική γραβιέρα light & σαλάτα επιλογής, 3-4 ελιές, 1 φέτα ψωμί ζέας.
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 2 ρυζογκοφρέτες, 1κ.γ. φυστικοβούτυρο, 1 μπανάνα, καφές στιγμιαίος. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2 κ.σ. ρόδι.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Κοτόπουλο ψητό, 1 μερίδα πουρές γλυκοπατάτας & σαλάτα μαρούλι-καρότο-μαϊντανός – αβοκάντο.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης & 2 πολυδημητριακά μπισκότα χωρίς ζάχαρη.
ΒΡΑΔΥ: Καροτόσουπα & τυρί ή γιαούρτι.

bottom of page