top of page
< Back

Τα Ναι και τα Όχι
για μια σωστή Αποτοξίνωση

Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD • Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

27 Απρ 2022

Η αποτοξίνωση αφορά οτιδήποτε σχετικό με την αφαίρεση του «φόρτου» από το πεπτικό σύστημα, έτσι ώστε τα όργανα να μπορούν να εξαλείψουν τις αποθηκευμένες τοξίνες και τα απόβλητα. Μια αποτοξίνωση ή πιο σωστά μια «διατροφική αποτοξίνωση» περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που επιτρέπει την αποτοξίνωση του σώματος και τις διαδικασίες εξάλειψης των τοξικών ουσιών, δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα να αποκαταστήσει τη βέλτιστη λειτουργία του. Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως την ενσωμάτωση πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά φρέσκων τροφίμων και φρέσκους χυμούς.
Κάνει το σώμα μας μόνο του αποτοξίνωση; Φυσιολογικά γίνεται μέσω των οργάνων του σώματος: ήπαρ, πνευμόνια, νεφρά και δέρμα.

Έχει σχέση η αποτοξίνωση με το μεταβολισμό; Ναι, γιατί θα βοηθήσει στο να απομακρύνετε τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες και αυτό επιτυγχάνει την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
Η Τοξίνωση του οργανισμού και τα συμπτώματά της
Το ήπαρ, τα νεφρά, το δέρμα είναι ικανά αποτοξινωτικά όργανα, αλλά δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας τις λειτουργίες τους με την επικράτηση του σύγχρονου τρόπου ζωής που εν τέλει, μπορεί να επιφέρει περαιτέρω βλάβες στον οργανισμό.
Τα σώματά μας δεν είναι «αόρατα» σε επικείμενες διατροφικές ελλείψεις ή λανθασμένο τρόπο ζωής. Κάποια τυπικά συμπτώματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη της αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν την κούραση, το «φούσκωμα» στην κοιλιά, τη δυσκοιλιότητα, τα σπυράκια που δεν φεύγουν, τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, τη μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος, την κυτταρίτιδα, τη δυσοσμία, την πρωινή ναυτία, την δυσκολία να χάσετε βάρος, τους πονοκεφάλους και τις αϋπνίες.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποβάλει τις τοξίνες;
1) Ξεκούραση: Η καλύτερη ώρα για να αποτοξινωθείτε είναι το χρονικό διάστημα που αφιερώνετε για να χαλαρώσετε, σωματικά και ψυχικά, ώστε να αφήσετε το σώμα σας αυτούσιο να αναλάβει επαρκώς τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι ένα εργασιακά φορτωμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αποτοξίνωσης, διότι τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μειώνονται σημαντικά κατά τη διαδικασία αυτή και έτσι μια στρεσογόνος κατάσταση χειροτερεύει την αποτοξίνωση.
2) Προ-παρασκευαστική αποτοξίνωση: Καλό θα είναι να ακολουθήσετε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές διατροφής για τρεις ημέρες τουλάχιστον πριν ξεκινήσετε την αποτοξίνωση. Αυτό θα αποτελέσει ένα ασφαλές εφαλτήριο για τη διαδικασία της αποτοξίνωσης, προάγοντας την αποτελεσματική αποτοξίνωση του σώματος με τις λιγότερες πιθανές παρενέργειες.
3) Επίσης, εκτός από τον περιορισμό των θερμίδων, καλό θα είναι στην αποτοξίνωση να ενταχθούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε αυτό, είναι να καταναλώνουμε περισσότερα φρέσκα, ωμά, μη επεξεργασμένα, ολικής άλεσης τρόφιμα και χυμούς λαχανικών.
Ποια τρόφιμα & θρεπτικά συστατικά είναι τα πιο κατάλληλα όταν ακολουθούμε διατροφή για αποτοξίνωση;
1) Αντιοξειδωτικές ουσίες
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τις τοξίνες. Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι: η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, το σελήνιο και πολλά φυτοχημικά. Βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από διάφορες χημικές αντιδράσεις με οξυγόνο. Βιταμίνη C μπορείτε να βρείτε στα εσπεριδοειδή, στο μπρόκολο, στις φράουλες, στα αντίδια, στα παντζάρια, στις ντομάτες, στο κάρδαμο, στα μούρα. Β- καροτένειο μπορείτε να βρείτε στις γλυκοπατάτες, στα καρότα, στο πεπόνι, στις κολοκύθες, στο σπανάκι, στο μάνγκο, στη παπάγια. Σελήνιο μπορείτε να βρείτε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα ψάρια, στις γαρίδες, στους ηλιόσπορους.
2) Φυτικές ίνες
Προσθέστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές με άφθονες φυτικές ίνες όπως είναι τα δημητριακά / ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το πολύσπορο ψωμί, το πλιγούρι, το καστανό ρύζι, οι αγκινάρες και τα φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας. Προτιμείστε τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη χημικών ουσιών.
3) Ροφήματα από βότανα:
Πίνετε καθημερινά ροφήματα από πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, κρόκο Κοζάνης, δεντρολίβανο, χαμομήλι, φύλλα αγκινάρας, γαϊδουράγκαθο.
4) Βιταμίνη C
Καταναλώστε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως φράουλες και πορτοκάλι διότι η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.
5) Νερό
Πίνετε καθημερινά 2 λίτρα νερό για να βοηθήσετε στην αποβολή τοξινών από τα νεφρά. Η αφυδάτωση αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Στην πρόσληψη υγρών συμβάλλουν: νερό, χυμοί, ημίπαχα γαλακτοκομικά, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ρόφημα κρόκου Κοζάνης.
6) Λεκιθίνη
Η λεκιθίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία του ήπατος και απαραίτητη για την καλή λειτουργία της χολής. Τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε είναι τα φασόλια σόγιας και τα αυγά.
7) Προβιοτικά
Τα προβιοτικά επιδρούν θετικά στο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Παρότι αναπαράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, η κακή διατροφή και οι ασθένειες μειώνουν τον αριθμό τους στο ανθρώπινο σώμα. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από ένα διαιτολόγιο αποτοξίνωσης
Μήλο: Το μήλο περιέχει πηκτίνη. Η πηκτίνη που περιέχει εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.
Σταφύλι: Τα σταφύλια περιέχουν σημαντικό ποσοστό φλαβονοειδών και ανθοκυανίνες που δρουν ως αντιοξειδωτικά.
Σκόρδο: Είναι αποτοξινωτικό, τονωτικό του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Λιναρόσπορος: Είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Επίσης, είναι πλούσιος σε Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα.
Αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, η σιλυμαρίνη έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί υγιές το ήπαρ. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη, διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως ο κοιλιακός πόνος, η ναυτία, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αγκινάρας, αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έχει αποτοξινωτική δράση και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση χάρη στη διουρητική δράσης της.
Πικραλίδα: Η πικραλίδα ή αλλιώς ταραξάκος, ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.
Τζίντζερ: Το τζίντζερ φρέσκο ή αποξηραμένο, ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Το τζίντζερ βοηθάει επίσης στη λειτουργία των αρθρώσεων και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ είναι ως τσάι το οποίο βοηθάει να απαλλαγείτε από τοξίνες.
Κρεμμύδι: Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και βιταμίνη C, απαραίτητο σε διαιτολόγια αποτοξίνωσης.
Φράουλες: Ένα φρούτο με πολλές θρεπτικές ουσίες και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες κ.τλ. Παρουσιάζουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε φαινόλες καθώς και σε βιταμίνη Α. Οι φράουλες προτείνονται σε άτομα με αναιμία, υπέρταση καθώς επίσης και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χολή.
Κάρυ – κουρκουμάς: Μπαχαρικό με ισχυρές αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε ώστε να διευκολύνουμε την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.
• Αποφύγετε το αλκοόλ, τη ζάχαρη, το αλάτι.
• Mην καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα και junk food διότι περιέχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών ενώ είναι πλούσια σε συντηρητικά και άλλες επιβλαβείς ουσίες.
• Ελαχιστοποιήστε το κορεσμένο λίπος από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα γαριδάκια και τα γλυκά. Προσθέστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο καλά λιπαρά, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι σπόροι λιναρόσπορου και τα λιπαρά ψάρια.
• Αποφύγετε το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τα γλυκά και τις έτοιμες σάλτσες.

Το κατά πόσο καιρό μπορούμε να ακολουθούμε μια διατροφή αποτοξίνωσης εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό και μπορεί να καθοριστεί ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί η ευεξία του οργανισμού.
Η διάρκεια της αποτοξίνωσης εξαρτάται από την ηλικία, τα επίπεδα υγείας και το πόσο φορτωμένο είναι το σώμα με τοξίνες. Εφαρμόζοντας μια δίαιτα αποτοξίνωσης για διάστημα 10-15 ημερών είναι αρκετά καλό και ασφαλείς για τον οργανισμό σας. Ωστόσο είναι καλύτερο πριν προβείτε σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας για να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

bottom of page