top of page
< Back

Κιβωτός του Κόσμου : Μέριμνα για την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών | θεσμός αναδοχής

Κιβωτός του Κόσμου, https://www.kivotostoukosmou.org

29 Ιουν 2022

Η Κιβωτός του Κόσμου από το έτος 1998 δραστηριοποιείται τον τομέα της παιδικής προστασίας. Με γνώμονα το ύψιστο συμφέρον κάθε παιδιού εφαρμόζει προγράμματα στήριξης και ενίσχυσης της βιολογικής οικογένειας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η παραμονή του παιδιού στο περιβάλλον των βιολογικών του γονέων, ενώ για τις περιπτώσεις παιδιών που για τον οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν είναι δυνατό, εφαρμόζει πρόγραμμα κλειστής φιλοξενίας στις δομές της στην Αθήνα, τη Χίο, την Ήπειρο, το Βόλο και την Καλαμάτα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την εθνική Νομοθεσία, η Κιβωτός του Κόσμου, εφαρμόζει τον νόμο 4538/2018 «περί αναδοχής και υιοθεσίας» εξασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την οικογενειακή αποκατάσταση για τα ανήλικα παιδιά που προστατεύει, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν ψυχοκοινωνικά και συναισθηματικά στο πλαίσιο ενός ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος, ικανού να τους προσφέρει την στοργή, την φροντίδα και αγάπη και τα ερεθίσματα που κάθε παιδί έχει ανάγκη.

Στα πλαίσια της αναδοχής, η ανάδοχη οικογένεια αναλαμβάνει την πραγματική φροντίδα του παιδιού, διασφαλίζοντας την ομαλή ψυχοκοινωνική του εξέλιξη, για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να διακόπτονται οι έννομες σχέσεις του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια. Με τον όρο «αναδοχή» δεν εννοείται υιοθεσία. Το παιδί δηλαδή δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς, χωρίς όμως να αποκλείεται η υιοθεσία του από αυτούς ως εξέλιξη της σχέσης τους ή η μετέπειτα ανάληψη της επιμέλειας του παιδιού από αυτούς. Η ανάδοχη φροντίδα μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέτρο παιδικής προστασίας το οποίο παρέχεται από την πολιτεία και τους φορείς προς τα παιδιά που, για διάφορους λόγους, χρειάζονται την προστασία εκτός του βιολογικού τους περιβάλλοντος ή στερούνται αυτού. Μέσω της αναδοχής έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στα παιδιά μας αγάπη, στοργή, φροντίδα και ένα ζεστό σπιτικό που τόσο έχουν ανάγκη.
Στα πλαίσια της αποϊδρυματοποίησης, η Κιβωτός του Κόσμου υλοποιεί αναδοχές αποϊδρυματοποίησης, από το 2016 έχοντας τοποθετήσει δεκάδες παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες, μεριμνώντας έτσι για την οικογενειακή αποκατάστασή τους με στόχο το βέλτιστο συμφέρον τους.

Ως φορέας υλοποίησης της αναδοχής, διατηρούμε τον εποπτικό ρόλο μαζί με την εκάστοτε Περιφέρεια του τόπο διαμονής των υποψηφίων αναδόχων διασφαλίζοντας τακτική επικοινωνία με την ανάδοχη οικογένεια με σκοπό τη στήριξη, συμβουλευτική, κατεύθυνση, βελτίωση, παραπομπή σε διάφορους φορείς (εφόσον κρίνεται απαραίτητο) και την διαπίστωση των καλών συνθηκών αλλά και την ομαλής εξέλιξης του ανηλίκου. Επιπλέον, φροντίζουμε για την επικοινωνία του παιδιού με το βιολογικό του περιβάλλον διατηρώντας έτσι τις σχέσεις γονέα – παιδιού. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αναδοχής αποτελεί το γεγονός πως το παιδί μπορεί, υπό κατάλληλες συνθήκες, να επιστρέψει και πάλι στη φυσική του οικογένεια εάν αυτό αποδειχθεί ότι είναι προς όφελός του. Οι ανάδοχοι γονείς είναι ενήμεροι για αυτήν την προοπτική και έχουν ευθύνη να διευκολύνουν τις επαφές του παιδιού με τη βιολογική του οικογένεια όσο αυτό βρίσκεται κοντά τους.

Παρατηρώντας τα πολύ σημαντικά, θετικά αποτελέσματα του θεσμού της αναδοχής είμαστε θερμοί υποστηρικτές της και πασχίζουμε πάντα για την αποκατάσταση των παιδιών μας μέσω αυτής, αλλά και της συνεχούς και αδιάληπτης υποστήριξης των υποψηφίων αναδόχων.

- H Κιβωτός του Κόσμου -
Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού. Οι δράσεις του οργανισμού αφορούν ακριβώς αυτό, την ειδική μέριμνα δηλαδή και προστασία μητέρας και παιδιού. Υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες δράσης. Ο πρώτος είναι τα σπίτια (κλειστές δομές) φιλοξενίας όπου κατόπιν εισαγγελικής εντολής φιλοξενούνται παιδιά που έχουν αποκοπεί από το γονεϊκό περιβάλλον για λόγους κακοποίησης, παραμέλησης, έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και για τα οποία η Κιβωτός είναι πλήρως υπεύθυνη (στέγαση, σίτιση, υπόδηση, εκπαίδευση, δημιουργική απασχόληση, ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, πλαισίωση από κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο). Κύρια αποστολή εδώ είναι η επούλωση του παιδικού τραύματος, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, σταθερότητας και ανιδιοτελούς αγάπης.

Ο δεύτερος πυλώνας που υπάρχει είναι το κέντρο ημέρας μέσα από το οποίο στηρίζονται παιδιά με τις οικογένειές τους (μονογονεϊκές, πολύτεκνες, άπορες). Εφόσον είναι εξασφαλισμένο ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο στο οικογενειακό πλαίσιο, στηρίζουμε την οικογένεια συνολικά ώστε να μην χρειαστεί το παιδί να αποχωριστεί από τους γονείς του, προσφέροντας μια πληθώρα υπηρεσιών (διαμονή σε διαμερίσματά μας, οικονομικά επιδόματα, σχολές γονέων, ατομικές συναντήσεις με κοινωνική λειτουργό, ψυχολογική στήριξη, νομική υποστήριξη, στήριξη σε τρόφιμα και είδη ρουχισμού, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού κι εύρεση εργασίας).

Ένα ακόμα πρόγραμμα του Οργανισμού είναι το κέντρο για την φροντίδα μητέρας και παιδιού, όπου μένουν ανήλικες κυρίως μητέρες με τα παιδιά τους. Στηρίζονται μέσα από τα προγράμματά μας ώστε να αναλάβουν σωστά και υπεύθυνα τον γονεϊκό τους ρόλο ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται προκειμένου να σπουδάσουν ή να μάθουν μία τέχνη και να μπορούν οι ίδιες να συντηρήσουν τα παιδιά τους. Στα παραρτήματά μας σε Βόλο, Πωγωνιανή, Κόνιτσα, Χίο (μέριμνα και για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα) και Καλαμάτα λειτουργούν επίσης οι δράσεις που αφορούν τα σπίτια φιλοξενίας και το κέντρο ημέρας. Έτσι την δεδομένη στιγμή στηρίζονται συνολικά από την Κιβωτό του Κόσμου περίπου 600 παιδιά με τις οικογένειές τους και 250 παιδιά σε 10 σπίτια – κλειστές δομές φιλοξενίας.

Κάτι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στα παραρτήματα Βόλου και Πωγωνιανής λειτουργεί το πρόγραμμα της γεωργικής σχολής, το οποίο πέρα από τον ρόλο του στη διαδικασία πλαισίωσης και επούλωσης των τραυμάτων που φέρουν τα παιδιά, προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση για επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα στα παιδιά, πριν την ενηλικίωσή τους.

bottom of page