top of page
< Back

Μαθαίνουμε μοναδικά

Χαρά Στάμου Ζυγομαλά
Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας & Έκφρασης - Εμψυχώτρια Εκπαίδευσης, char_st26@yahoo.gr

21 Απρ 2023

Υπάρχει μια θεωρία, η Θεωρία των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης(1983) η οποία άλλαξε τον χάρτη της εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμπνευστής της θεωρίας αυτής είναι ο Αμερικανός ερευνητής, ψυχολόγος και καθηγητής Χάουαρντ Γκάρντερ.

Με λίγα λόγια, απέδειξε ότι το άτομο μαθαίνει μοναδικά χάρη στην ύπαρξη των 8 ειδών νοημοσύνης του. Όλοι είναι σημαντικοί, όχι όμως το ίδιο εξελιγμένοι σε κάθε άτομο.

Δεν θα σταθώ στην κληρονομικότητα ή στο που επικεντρώνεται το σχολείο, όμως θα τονίσω τη δύναμη που έχουν η οικογένεια και οι προσωπικές εμπειρίες να επηρεάσουν το δείκτη νοημοσύνης.

Πώς μπορούμε ως γονείς να διευκολύνουμε το παιδί μας να μαθαίνει σύμφωνα με τις δικές του δυνατότητες, έτσι ώστε να ανακαλύψει τα πραγματικά του ταλέντα;

Μα φυσικά, με τα κατάλληλα, για την ηλικία του ερεθίσματα και επιλέγοντας δραστηριότητες που να βασίζονται στη ξεχωριστή προσωπικότητα του.

1. Γλωσσική / Λεκτική ευφυΐα
Το παιδί χρησιμοποιεί τον προφορικό & γραπτό λόγο για να εκφραστεί. Απολαμβάνει βιβλία & συζητήσεις, απομνημονεύει λέξεις, ημερομηνίες, μαθαίνει ξένες γλώσσες πολύ εύκολα.

Τι να κάνετε μαζί του: Παίξτε παιχνίδια με λέξεις, διαβάστε του παραμύθια, επισκεφθείτε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες.

2. Λογική / Μαθηματική ευφυΐα
Το παιδί έχει πάθος με τους αριθμούς, προτιμά να χρησιμοποιεί περισσότερο τη λογική από το συναίσθημα. Ρωτάει συχνά «γιατί;», βλέπει δυο όψεις σε πρόβλημα και αναζητά λύσεις.

Τι να κάνετε μαζί του: Εφοδιάστε το με αντικείμενα για εξερεύνηση (π.χ μεγεθυντικό φακό, ρολόι, μικροσκόπιο), παίξτε με τουβλάκια, φτιάξτε παζλ, μάθετε του την χρήση εργαλείων, επισκεφθείτε ένα μουσείο επιστημών.

3. Μουσική / Ρυθμική ευφυΐα
Το παιδί λατρεύει τη μουσική. Εκφράζεται μέσω αυτής. Οι στίχοι και τα τραγούδια το βοηθούν να αποκτήσει νέες γνώσεις.

Τι να κάνετε μαζί του: Τραγουδήστε, παίξτε με μουσικά όργανα, μάθετε του να χρησιμοποιεί το σώμα του για να παράγει ήχους, ακούστε ραδιόφωνο, πηγαίνετε σε μια συναυλία, χορέψτε, γράψτε το σε ένα ωδείο.

4. Οπτική / Χωρική ευφυΐα
Το παιδί έχει φωτογραφική μνήμη, τα οπτικά ερεθίσματα το βοηθούν να μαθαίνει, έχει φαντασία και βλέπει τον κόσμο από άλλη οπτική γωνία.

Τι να κάνετε μαζί του: Οργανώστε εξορμήσεις στη γειτονιά, στο δάσος ή στη θάλασσα. Βγάλτε φωτογραφίες, τραβήξτε βίντεο, ηχογραφήστε ήχους του περιβάλλοντος, ζωγραφίστε έναν χάρτη.

5. Σωματική / Κιναισθητική ευφυΐα
Το παιδί χειρίζεται άψογα το σώμα του και είναι το κυρίαρχο μέσο του στην έκφραση ιδεών & συναισθημάτων. Δεν κάθεται για μεγάλο διάστημα σε καρέκλα. Διαθέτει μιμητικές ικανότητες.

Τι να κάνετε μαζί του: Χορέψτε, αθληθείτε, μαγειρέψετε, κάντε ποδήλατο, παίξτε παντομίμα, ζωγραφίστε.

6. Διαπροσωπική ευφυΐα
Το παιδί έχει μεγάλη ικανότητα να κατανοεί, επικοινωνεί και να συνεργάζεται με άλλους. Δημοφιλές, εξωστρεφές, με έντονη ενσυναίσθηση και καλή αίσθηση του χιούμορ. Χρησιμοποιεί καλά τη «γλώσσα του σώματος».

Τι να κάνετε μαζί του: Παίξτε παιχνίδια ρόλων, ομαδικά, κάντε δουλειές σπιτιού, συμμετέχετε σε προγράμματα για ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια (π.χ τυφλούς, ηλικιωμένους, άστεγους).

7. Ενδοπροσωπική ευφυΐα
Το παιδί έχει ισχυρή αίσθηση ταυτότητας. Γνωρίζει πολύ καλά τόσο τις ικανότητες όσο και τις αδυναμίες του. Προτιμά να «δουλεύει» ή να μελετά ατομικά. Είναι τελειομανής και συνήθως ντροπαλό.

Τι να κάνετε μαζί του: Διαβάστε του παραμύθια με θέμα τα συναισθήματα, γράψτε το σε μια θεατρική ομάδα, μάθετε του να κρατά ημερολόγιο, παίξτε ηλεκτρονικά παιχνίδια.

8. Οικολογική / Φυσιογνωστική ευφυΐα
Το παιδί αγαπά τη φύση, είναι φιλόζωο, χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του. Διακρίνει αλλαγές στον καιρό και στο φυσικό του περίγυρο.

Τι να κάνετε μαζί του: Παρατηρήστε αστέρια με τηλεσκόπιο, κάντε camping, ασχοληθείτε με την κηπουρική, περπατήστε, κάντε πεζοπορία, υιοθετήστε ένα ζώο, κάντε πειράματα, εκδρομές στη φύση, συμμετέχετε σε περιβαλλοντικά προγράμματα ή σε οργανώσεις ευαισθητοποίησης και φροντίδας για τα ζώα.

Συμπέρασμα, αφού κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό, χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης για να αναπτύξει ποικιλομορφία σκέψης και κρίση, για μια κοινωνία ισότιμη που θα κάνει τη διαφορά για το μέλλον όλων μας.

bottom of page