top of page
< Back

Νέα σχολική χρονιά!
Ποιές οι απαραίτητες εξετάσεις για το παιδί μας;

Κυριακοπούλου Σπυριδούλα, Ειδικός Νεογνολόγος- Παιδίατρος

27 Απρ 2022

• Προληπτικά πρέπει γίνονται εξετάσεις στα παιδιά;
• Πότε χρειάζεται να γίνουν;
• Τι μπορεί να διαγνώσουν;

Αυτές είναι κάποιες συνήθεις ερωτήσεις των γονιών προς τους παιδιάτρους.

Τα παιδιά, μέχρι την εφηβεία μεγαλώνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ως εκ τούτου κάποιες εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα είναι απαραίτητες, ώστε να μπορούν να γίνουν αντιληπτά τυχόν προβλήματα υγείας πριν προκληθούν σοβαρότερες διαταραχές.

Όλες οι εξετάσεις του παιδιού δεν γίνονται ταυτόχρονα αλλά ανάλογα με την ηλικία και την ανάπτυξή του και λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της κάθε οικογένειας. Οπότε, οι γονείς θα πρέπει να είναι ήρεμοι και να συζητούν σε κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο αυτά που τους απασχολούν σχετικά με την υγεία των παιδιών τους.


• Η αμερικανική παιδιατρική εταιρεία συστήνει προληπτικό έλεγχο αναιμίας μεταξύ 9 και 12 μηνών, καθώς και μεταξύ 1 και 5 ετών για ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο έλεγχος μπορεί να είναι εκλεκτικός ή καθολικός αναλόγως του πληθυσμού. Οι βελτιωμένες πλέον διατροφικές οδηγίες και πρακτικές που ακολουθούν οι γονείς, καθώς και η αυξημένη επαγρύπνηση όσον αφορά την περιεκτικότητα σιδήρου στο προσφερόμενο διαιτολόγιο του παιδιού, ήδη από τη βρεφική ηλικία, έχει πια οδηγήσει στη μείωση των παιδιών με αναιμία στο πρώτο έτος ζωής. Παρόλα αυτά, σημαντικός αριθμός παιδιών παρουσιάζουν αναιμία μεταξύ πρώτου και δεύτερου έτους ζωής. Τα παιδιά που λαμβάνουν formula ή τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο είναι καλύτερα να ελέγχονται μεταξύ 15 και 18 μηνών ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος να αναγνωριστούν οι αναιμίες που οφείλονται στην ελλιπή διατροφή .

• Από μελέτες στον παιδιατρικό πληθυσμό έχει φανεί, επίσης, ότι θα πρέπει να κάνουμε έλεγχο δυσλιπιδαιμίας (χοληστερίνη, τριγλικερίδια κ.λπ) στα παιδιά σε ηλικία 9-11 ετών. Εάν υπάρχει ιστορικό δυσλιπιδαιμίας στην οικογένεια, τότε ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά μετά τα 2 έτη και ανά διετία περίπου. Μετά την ηλικία των 11 ετών και πάντα ζυγίζοντας τον πιθανό κίνδυνο ανάπτυξης δυσλιπιδαιμίας - υπερχοληστερολαιμίας, οι εξετάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά έτος. Μαζί με αυτόν τον έλεγχο δεν ξεχνάμε και την υπέρταση που από το 3ο έτος ζωής και μετά θα πρέπει ο παιδίατρος να ελέγχει μια φορά το χρόνο. Εξαιρούνται βρέφη και παιδιά με ειδικούς προδιαθεσικούς παράγοντες τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται ήδη από μικρότερες ηλικίες.

• Μαζί με τον έλεγχο αναιμίας ή και δυσλιπιδαιμίας ο ιατρός μπορεί να προσθέσει και άλλες γενικότερες εξετάσεις όπως π.χ. για βιταμίνη D που συχνά τα παιδιά παρουσιάζουν έλλειψη ή εξετάσεις ελέγχου ηπατικής, νεφρικής ή θυροειδικής λειτουργίας όπου και όταν αυτό είναι απαραίτητο.

• Σημαντικό είναι, επίσης, από 2 ετών και μετά να υπολογίζει ο παιδίατρος και το BMI (δείκτης μάζας σώματος) του παιδιού. Ο έλεγχος της υπερχοληστερολαιμίας μαζί με τον έλεγχο αρτηριακής πίεσης καθώς και το δείκτη μάζας σώματος φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση των παιδιών που έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο στην ενήλικο ζωή. Με την ανίχνευση αυτών των παιδιών οι γονείς και οι γιατροί μπορούν να παρέμβουν εγκαίρως στη διατροφή τους και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.

• Προβληματίζει πολλούς γονείς το πότε πρέπει να κάνουν καρδιολογικό έλεγχο στα παιδιά τους. Αυτός ο έλεγχος γίνεται από καρδιολόγο με τη διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος και υπερήχου καρδιάς. Γίνεται οποτεδήποτε συσταθεί από τον παιδίατρο του παιδιού. Επίσης, καλό είναι να γίνεται στα παιδιά που λαμβάνουν μέρος σε αθλήματα με έντονες σωματικές απαιτήσεις ακόμα και σε υγιή παιδιά χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ήδη από την προσχολική ή σχολική ηλικία.

• Μια άλλη προληπτική εξέταση που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι η οφθαλμολογική εξέταση. Γίνεται από την ηλικία των 3 ετών με τη συνεργασία του παιδιού. Εάν το παιδί δεν μπορεί να συνεργαστεί, τότε ο έλεγχος επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά. Επίσης, εάν υπάρχει γνωστός προδιαθεσικός παράγοντας ή ο γονέας ή ο παιδίατρος παρατηρήσει κάτι στο παιδί, τότε σαφώς ο οφθαλμολογικός έλεγχος γίνεται σε μικρότερη ηλικία ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ένας πιθανός στραβισμός, αστιγματισμός κ.λπ.

• Άλλη σημαντική εξέταση για τα παιδιά είναι ο έλεγχος της ακοής που όσο νωρίτερα διαγνωστεί πιθανό έλλειμμα ακοής, τόσο πιο άρτια θα είναι και η θεραπευτική παρέμβαση που θα ακολουθήσει. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται ψυχοκινητικές διαταραχές που οφείλονται σε διαταραχή ακοής. Είναι μια εξέταση που γίνεται ήδη από το μαιευτήριο στη νεογνική ηλικία. Μπορεί να επαναληφθεί οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο ή στην ηλικία 4 με 6 ετών.

• Τέλος, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τη στοματική υγιεινή των παιδιών. Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο (εάν δεν υπάρχει διαφορετική σύσταση από τον παιδίατρο) πρέπει να γίνεται μετά την ολοκλήρωση της πρώτης οδοντοφυΐας και πριν την ηλικία των 5 ετών. Γίνεται έλεγχος των δοντιών για πιθανά σφραγίσματα και παρέχονται οδηγίες για πρόληψη της τερηδόνας η οποία μπορεί να βλάψει τα μόνιμα δόντια.

Οι εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα καλό είναι να γίνονται πριν την έναρξη της σχολικών και αθλητικών δραστηριοτήτων ώστε η σχολική χρονιά να κυλά ομαλά χωρίς να αποσπάται η προσοχή γονιών και μαθητών.

Καλό φθινόπωρο!!!!!!

bottom of page