top of page
< Back

Παιδί & Παχυσαρκία

Καραβά Κωνσταντίνα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Κόντος Μηνάς Πανελλήνιος πρωταθλητής σωματικής άθλησης και Σύμβουλος διατροφής

2 Μαΐ 2022

Οι σύγχρονες κοινωνίες χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και αυτοματοποιημένους ρυθμούς ζωής σε όλους τους τομείς ακόμα και στη διατροφή μας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες, παρατηρούνται όλο και περισσότερα παιδιά που παρουσιάζουν αυξημένο βάρος σε επίπεδα παχυσαρκίας.

Στους «πρωταθλητές» της παιδικής παχυσαρκίας βρίσκεται η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, Μάλτα), καθώς συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του (ΠΟΥ) Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου ένα στα πέντε παιδιά (με ποσοστό από 18% έως 21% αναλόγως τη χώρα) είναι παχύσαρκο.

Αίτια παιδικής παχυσαρκίας
Πρωταρχικό ρόλο στην παχυσαρκία παίζει η οικογένεια!
Τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν σε οικογένεια με κάποια δυσλειτουργία, στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες και το κενό που αισθάνονται, καταφεύγουν στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού ή τους δίνονται λιχουδιές σαν ένδειξη αγάπης και επιβράβευσης. Πρότυπο σε όλα είναι οι γονείς και επομένως και οι διατροφικές τους συνήθειες.
Η μετέπειτα συναναστροφή του παιδιού με συνομηλίκους του στο σχολείο ή την παρέα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ορισμένες παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός και κάποια κληρονομικά νοσήματα, μπορεί να συμβάλουν στην παχυσαρκία.

Ιδανικό βάρος ανά ηλικία δεν υπάρχει. Το βάρος εξαρτάται από το φύλλο και το ύψος του παιδιού. Αυτό που πρέπει να παρακολουθούμε είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή (βάρος \ ύψος x ύψος) που θα πρέπει να μας ανησυχεί αν ξεπερνάει το «23».

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της παιδικής διατροφής

• Τα φρούτα, οι σαλάτες, τα σπιτικά φαγητά, θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής καθώς και τα οικογενειακά γεύματα, τα οποία εάν ξεπερνούν τα 5 εβδομαδιαίως (οποιαδήποτε γεύματα) συμβάλουν στην μείωση - αποφυγή της παχυσαρκίας κατά το ήμισυ.
• Το νερό προτείνεται να είναι η κυρία πηγή ενυδάτωσης.
• Τα κορεσμένα λιπαρά και η ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγονται χωρίς αυτό να σημαίνει την ολική τους απαγόρευση.

Έξυπνα διατροφικά τρικ για τα παιδιά!
Εάν κάποια τροφή δεν αρέσει στο παιδί σας δεν υπάρχει πρόβλημα αφού μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια αντίστοιχης θρεπτικής αξίας. Τα λαχανικά αν δεν τους αρέσουν σκέτα, μπορούν να προστεθούν στην ομελέτα ή ψιλοκομμένα στο ρύζι ή στα ζυμαρικά, ακόμα και σαν σουβλάκι σε συνδυασμό με ζωική πρωτεΐνη. Μην ξεχνάμε και τα φρούτα τα οποία μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε χυμό ή γρανίτα!

Σχέση άσκησης και παχυσαρκίας
Εξίσου σημαντική με την διατροφή είναι και η άσκηση. Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα βοηθάει σημαντικά στην διατήρηση υγιούς βάρους.
Με τον όρο σωματική δραστηριότητα δεν νοούνται μόνο τα οργανωμένα αθλήματα, αλλά και κάθε είδους κίνηση, όπως το περπάτημα και το παιχνίδι.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν καθημερινά στη ζωή τους την κίνηση και να την υιοθετούν ως στάση ζωής. Μια τέτοια στάση ζωής πρέπει να προωθούν οι γονείς για τα παιδιά. Πρέπει να τα παροτρύνουν, να τα παρακολουθούν και να συζητούν μαζί τους, να επαινούν την προσπάθεια και να ενθαρρύνουν για καλύτερα αποτελέσματα!
Οι δραστηριότητες που γίνονται με όλη την οικογένεια πάντα έχουν θετική επίδραση, γιατί όλα γίνονται πιο πρόθυμα, πιο εύκολα και πιο ευχάριστα! Οι γονείς πρέπει να διδάξουν τη χαρά και την ικανοποίηση που η κίνηση δίνει στη ζωή.

Βεβαίως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο το σωματικό του βάρος και αλλά χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση του με την σωματική δραστηριότητα.

Πέρα από την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, σημαντικό βήμα για την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους είναι ο περιορισμός των καθιστικών δραστηριοτήτων με εξέχουσα την ενασχόληση με την οθόνη (πχ τηλεόραση, κινητό, υπολογιστής). Όπως είναι ήδη γνωστό από πολλές μελέτες, η εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων οδηγεί σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα και σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής και γυμναστικής σε όλη την οικογένεια. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει: μια οικογενειακή απογευματινή πεζοπορία, την απογευματινή βόλτα του σκύλου από το παιδί σας, τις δουλειές του σπιτιού (ξεσκόνισμα, σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα).
Εάν το παιδί σας απολαμβάνει τα αθλήματα, εντάξτε το σε μια ομάδα ποδοσφαίρου, τένις, χορού ή κολύμβησης, με βασικό γνώμονα πάντα τι ευχαριστεί το ίδιο!
Οι διεθνείς οργανισμοί προτείνουν τουλάχιστον 60’ άσκησης την ημέρα (ακόμα και αθροιστικά) για όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της ευχαρίστησης.

Ένα παχύσαρκο παιδί είναι ένας εκκολαπτόμενος παχύσαρκος ενήλικας, ο οποίος θα ταλαιπωρείται σε όλη του τη ζωή από παθολογικά, ορθοπεδικά και ψυχολογικά προβλήματα.

bottom of page