top of page
< Back

Ζηλεύουν οι σκύλοι;

Anchor 1
Anchor 2
Stomatiki

Μπορομπόκας Βασίλης, Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, www.happydogs.gr

2 Μαΐ 2022

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων έχουν αισθανθεί κάποια στιγμή πως τα αγαπημένα τους τετράποδα μάλλον ζηλεύουν...

Τι μπορεί όμως να ζηλεύει ο σκύλος;
1. Τα χάδια που απευθύνονται σε άλλον.
2. Τη λιχουδιά που δεν τους δόθηκε.
3. Τα φιλιά του ζευγαριού που δεν τον αφορούν.
4. Τον παραγκωνισμό από την έλευση ενός νέου μέλους.
5. Το νέο ζωάκι που πήραμε.

Και πολλά ακόμη...

Πάρα πολλές φορές οι πελάτες με ρωτούν : «Βασίλη, ο σκύλος μου ζηλεύει ή είναι ιδέα μου;». Ας πάμε λίγο πίσω στην ιστορία να το δούμε από την αρχή…

Οι σκύλοι ζουν χιλιάδες χρόνια μαζί μας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είμαστε συνοδοιπόροι περίπου 30.000 χρόνια! Αυτό καθιστά αυτόματα το αγαπημένο μας τετράποδο σε ένα θηλαστικό το οποίο μπορεί να αντιληφθεί σχεδόν τα πάντα για τον άνθρωπο του.
Οι εξελικτικοί βιολόγοι δηλώνουν πως ο σκύλος είναι το ζώο που καταλαβαίνει το τι περιμένει ένας άνθρωπος από εκείνο, ενώ συνεργάζεται μαζί του πολύ καλύτερα από όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η ταυτόχρονη πορεία μας αλλά και η κοινή μας εξέλιξη, επηρέασαν βαθιά το συγκεκριμένο πλάσμα. Έρευνες ψυχολόγων λοιπόν, συγκλίνουν στο ότι ο σκύλος μπορεί να αισθανθεί τα λεγόμενα "δευτερογενή συναισθήματα", στα οποία συγκαταλέγεται και η ζήλια.
Προφανώς τα σκυλιά βιώνουν βασικά συναισθήματα όπως χαρά, φόβο, και λύπη, αλλά τι συμβαίνει με τα πιο περίπλοκα συναισθήματα όπως η ζήλια;
Ας δούμε ένα παράδειγμα ζήλιας στα αγαπημένα μας τετράποδα.
Στα πλαίσια μας μελέτης που έγινε, κάποιοι ερευνητές τοποθέτησαν τα σκυλιά που έλαβαν μέρος στην συγκεκριμένη, το ένα δίπλα στο άλλο και τους έδωσαν εντολές. Το πλάνο ήταν ότι και τα δύο σκυλιά θα εκτελούσαν την ίδια εντολή, αλλά μόνο το ένα θα επιβραβευόταν. Ο σκύλος που δεν επιβραβεύτηκε έδειξε σημάδια ταραχής (νευρικότητας), αποφεύγοντας την επαφή με τον σκύλο που επιβραβεύτηκε. Μεταγενέστερα αυτό αποδόθηκε στη ζήλια, καθώς τα σημάδια της ταραχής παρουσιάζονταν συχνότερα στην έρευνα με ζευγάρια σκύλων, εν αντιθέσει με την περίπτωση που ο σκύλος ήταν μόνος του και δεν επιβραβευόταν.
Μία ενδιαφέρουσα πτυχή του συναισθήματος της ζήλιας βρίσκεται στηn έλλειψη ενδιαφέροντος και σημασίας για το είδος της επιβράβευσης. Εάν στον ένα σκύλο δινόταν κάτι σπουδαίο, όπως μία μπριζόλα, ενώ στον δεύτερο ένα απλό σκύλο-μπισκότο, τα σημάδια της ζήλιας δεν θα ήταν εμφανή. Σε αυτήν την περίπτωση το ενδιαφέρον έγκειται στην επιβράβευση και όχι στο είδος της επιβράβευσης.

 Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία, βλέπουμε ένα συντριπτικό ποσοστό (4 στους 5 ιδιοκτήτες ) να πιστεύουν ακράδαντα πως οι σκύλοι τους ζηλεύουν.
 Η ψυχολόγος Amalia Bastos από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, υποστηρίζει ότι οι σκύλοι βλέπουν τους υπολοίπους ως "πιθανούς αντιπάλους" που θα τους "κλέψουν" τον άνθρωπο.
 Μια έρευνα του Πανεπιστήμιου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας (2014), έδειξε ότι τα κουτάβια που έλαβαν μέρος στην άσκηση, έδειξαν σημάδια ζήλιας και ανησυχίας, όταν οι κηδεμόνες τους ασχολούνταν και χάιδευαν κάποια ψεύτικα (λούτρινα) σκυλάκια και όχι όταν για παράδειγμα δεν τους έδιναν σημασία ή έκαναν κάτι άλλο.

Για εμένα, οι έρευνες των επιστημόνων έχουν νόημα γιατί απαντούν και τεκμηριώνουν την αίσθηση μου, αλλά και τόσων άλλων ιδιοκτητών σκύλων.

Έχω δεκάδες παραδείγματα να σας παραθέσω, αλλά θα σας πω αυτό που μου έχει κάνει περισσότερη εντύπωση από όλα! Πριν από 4-5 χρόνια είχα πάει να εκπαιδεύσω ένα θηλυκό σκυλί το οποίο ήταν εξαιρετικά δεμένο με την ιδιοκτήτριά του. Τήρησα κανονικά το «Savoir Vivre» της σωστής επικοινωνίας και της πρώτης επαφής, δηλαδή η τετράποδη μαθήτρια μου και η αγαπημένη δική μου Sugar, γνωρίστηκαν εκτός σπιτιού. Με λιχουδιές, παιχνίδι και θετική ενίσχυση όλα πήγαιναν καλά. Το ίδιο και την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα.
Μέχρι την στιγμή που η πελάτισσα μου αποφάσισε να πάρει αγκαλιά την Sugar και να της μιλήσει με γλυκόλογα. Η μαθήτρια μου της επιτέθηκε για να την δαγκώσει.
Μου ήταν και είναι εντελώς ξεκάθαρο καθώς πάντα αναλύω την συμπεριφορά του σκύλου που εκπαιδεύω.

• H Sugar ήταν πλέον γνωστή της σκύλας και όχι ένας εισβολέας.
• Η ιδιοκτήτριά πήγε προς την Sugar και όχι το αντίθετο, γι αυτό και ένοιωσε να απειλείται ο άνθρωπός της. Δεν είχε υπάρξει ποτέ θέμα μέχρι εκείνη την στιγμή.
• Η Sugar είναι ένας «bulletproof» σκύλος, δηλαδή ήρεμος, ασφαλής, με αυτοπεποίθηση που ηρεμεί όλα τα σκυλιά.
• Η σκυλίτσα που εκπαίδευα δεν ήταν κλειστή, αντικοινωνική ή επιθετική.

Όλα αυτά τα δεδομένα λοιπόν, μου αποδεικνύουν ότι εκείνη την μέρα, η Sugar έγινε δέκτης της επίθεσης επειδή η μαθήτριά μου ζήλεψε. Είμαι σίγουρος ότι θα συνέβαινε σε οποιονδήποτε σκύλο, καθώς η Sugar ήταν απλώς το trigger που πυροδότησε τη ζήλια της σκυλίτσας.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε εάν ζηλεύει ο σκύλος μας;
1. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ζηλεύει ο σκύλος μας.
2. Ξεκινούμε ασκήσεις εξοικείωσης ώστε να συνηθίσει και να χαλαρώσει.
3. Δεν πυροδοτούμε το "θέμα" του γιατί είναι χαριτωμένο ή έχει πλάκα.
4. Προσπαθούμε να τον κάνουμε περισσότερο αυτόνομο και σίγουρο για τον εαυτό του.
5. Εάν αντιληφθούμε ότι δυσκολεύεται πραγματικά, πρέπει να απευθυνθούμε σε επαγγελματία εκπαιδευτή για εκπαίδευση ή συμβουλευτική.

bottom of page