top of page
< Back

Κατοικίδιο και μωρό στο σπίτι.

Anchor 1
Anchor 2
Stomatiki

Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος, Κτηνίατρος DVM, Α.Π.Θ., Pet Mobility, CEO, www.petmobility.gr

2 Μαΐ 2022

Οι συνήθειες του κατοικιδίου σας θα πρέπει να αλλάξουν σταδιακά, με αρκετή υπομονή και επιμονή, γι αυτό και στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον ερχομό του μωρού στο σπίτι, θα πρέπει να προετοιμάσετε το μικρό σας φίλο ώστε, οι αλλαγές που θα γίνουν να κυλήσουν ομαλά. Έτσι, το κατοικίδιο σας, δεν θα συνδέσει τις αλλαγές με την άφιξη του μωρού στο σπίτι.

Τι πρέπει να αλλάξει στην καθημερινότητα του σκύλου πριν τον ερχομό του μωρού;
Η άφιξη του νεογέννητου στο σπίτι πιθανόν να δράσει αρνητικά στην ψυχολογία του σκύλου, γι' αυτό θα πρέπει να προσπαθήσετε να τον εξοικειώσετε εγκαίρως, ώστε να δεχθεί την παρουσία του μωρού χωρίς προβλήματα.
Μερικές πρακτικές συμβουλές από κάποιον εκπαιδευτή σκύλων θα σας βοηθήσουν, αρκεί να εφαρμοστούν πριν έρθει το μωράκι στο σπίτι. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης και του σωστού τρόπου συμπεριφοράς, ο σκύλος σας θα έχει χρόνο να κατανοήσει και να αποδεχτεί τις νέες οδηγίες. Μην ξεχνάτε ότι η συμπεριφορά του σκύλου εξαρτάται από τις συνήθειες των ιδιοκτητών του. Ο σκύλος δεν πρέπει να συσχετίσει το μωρό με κάτι αρνητικό, διότι αυτό πιθανόν να του προκαλέσει άγχος, καθώς και αίσθημα ανταγωνισμού απέναντι στο νέο μέλος.
Η προεκπαίδευση και η βασική υπακοή διαρκούν έως 6 μήνες για ένα κουτάβι και έως 3 μήνες για έναν ενήλικο σκύλο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν ο σκύλος σας είναι ατίθασος, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον εκπαιδευτή, ώστε να σας βοηθήσει να αποκτήσετε εκπαιδευτική νοοτροπία και να μπορείτε να διαχειριστείτε οποιαδήποτε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Συχνές ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως το γάβγισμα και η επιθετικότητα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ πριν τον ερχομό του νεογέννητου στο σπίτι, ώστε η συμβίωση σας να είναι όσο το δυνατόν πιο αρμονική και φιλική για όλους.
Η βασική εκπαίδευση διατηρεί μια ισορροπημένη σχέση με τον σκύλο μας, στο πλαίσιο της οποίας, εμείς κατανοούμε καλύτερα τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του ζώου και εκείνο απ’ την πλευρά του μαθαίνει να συνεργάζεται μαζί μας. Σε όλη αυτή την πορεία της εκπαίδευσης του σκύλου, θα πρέπει να ενισχύουμε την θετική σύνδεση με οτιδήποτε σχετίζεται με το μωρό. Για παράδειγμα, οι συχνές επισκέψεις στο παιδικό δωμάτιο, η συχνή επαφή με παιδικά παιχνίδια, φωτιστικά και νέα έπιπλα ή αντικείμενα του χώρου, θα εξοικειώσουν τον σκύλο μας και θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια πιο ομαλή επαφή.
Η τακτική μετακίνηση του σκύλου με το αμάξι, δίπλα στο άδειο καρεκλάκι του μωρού και οι συχνές βόλτες εκτός σπιτιού μαζί με το άδειο καρότσι θα βοηθήσουν. Αποφύγετε την αλλαγή της ρουτίνας του σκύλου σας, γιατί πιθανόν να αλλάξει συμπεριφορά, να νιώσει ανασφάλεια και απομόνωση κι αυτό να έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα σας.

Εάν μέχρι τώρα ο σκύλος ήταν το κέντρο της προσοχής σας, μειώστε σταδιακά την προσοχή που του δίνετε, ώστε να μην νοιώσει ξαφνικά παραμελημένος μετά την άφιξη του μωρού. Επίσης η καθημερινή ενασχόληση με το κατοικίδιο σας μετά τις πρώτες μέρες επαφής, θα βοηθήσουν στην ομαλή συμβίωση του με το νέο μέλος.

Πως πρέπει να γίνει η πρώτη επαφή με το νεογέννητο;
Μια βόλτα εκτός σπιτιού για παιχνίδι θα βοηθούσε το σκύλο να χαλαρώσει και να διοχετεύσει τον αρχικό του ενθουσιασμό εκεί. Η καινούργια γνωριμία σε ένα ουδέτερο περιβάλλον θα βοηθήσει, ώστε ο σκύλος να μην νιώσει κυρίαρχος του χώρου του. Αυτό φυσικά είναι εξαιρετικά δύσκολο την ώρα που γυρίζετε με το μωράκι στο σπίτι, αλλά όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε στην πρώτη επαφή, τόσο πιο εύκολα ο σκύλος θα αποδεχτεί το μωρό.
Αφήστε τον σκύλο σας να μυρίσει το μωράκι και επιβραβεύεστε τον με μια λιχουδιά ή ένα χάδι κάθε φορά που προσεγγίζει το μωρό, χαρούμενος και φιλικός. Ο σκύλος πρέπει να συνδέσει το νεογέννητο με ευχάριστα πράγματα, γι αυτό προτιμήστε να διατηρήσετε σταθερό τον χρόνο μαζί του κατά τις πρώτες μέρες ερχομού του μωρού.
Κανόνες υγιεινής, όταν στο σπίτι υπάρχουν κατοικίδια.
Τηρούμε πάντα κάποιες βασικές αρχές για την ιδανική συμβίωση όλων των μελών της οικογένειας.

• Το τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών πριν πιάσετε το μωρό. Τα μωρά είναι πολύ ευάλωτα σε λοιμώξεις και απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην καθαριότητα.
• Το μωρό δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα πράγματα του ζώου που είναι βρώμικα (αμμοδόχοι, πάνες κτλ).
• Το κατοικίδιο θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από κτηνίατρο για να διενεργούνται οι κατάλληλες αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμοί κτλ.
• θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά τα σημεία του σώματος που ήρθαν σε επαφή με εξωτερικούς χώρους στη βόλτα, όπως τα φύματα ή τα γεννητικά όργανα και η μουσούδα, με ειδικά προϊόντα πριν το κατοικίδιο εισέλθει στην οικία, προς αποφυγή μεταφοράς τυχόν μικροβίων ή ξένων σωμάτων από το ζώο στο μωρό.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο σας για τυχόν απορίες. Οι αρμόδιοι γιατροί είναι για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα σας. Μην διστάζετε να ζητάτε την βοήθεια ενός ειδικού.

Είναι ασφαλές για το μωρό να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το κατοικίδιο ;
Οι πρώτες επαφές του μωρού σας με το κατοικίδιο χρειάζονται προσοχή και διαρκή επιτήρηση. Τις πρώτες εβδομάδες πρέπει να είστε προσεκτικοί και να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του σκύλου ή της γάτας σας. Συνεχίστε να είστε προσεκτικοί ακόμα κι όταν το μωρό σας μεγαλώσει και αρχίσει να περπατάει, ώστε να μάθει πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται στο ζωάκι σας, να το χαϊδεύει και να μην το πονάει. Τον πρώτο καιρό χρειάζεται διαρκής επίβλεψη ,ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του παιδιού και του κατοικιδίου.

Υπάρχουν επιθετικές φυλές σκύλων που δεν συστήνονται για παιδιά?
Η γενετική κληρονομιά μπορεί να επηρεάσει την ιδιοσυγκρασία ενός σκύλου. Η κοινωνικοποίηση του ως κουτάβι και η εκπαίδευση που παρέχεται από τον εκπαιδευτή του, είναι οι πιο καθοριστικές παράμετροι στην ανάπτυξη του.
Η συμπεριφορά ενός σκύλου, δεν καθορίζεται μόνο από τη φυλή του. Οι σκύλοι δεν διαχωρίζονται σε καλούς ή κακούς από τη φύση τους. Κάθε σκύλος, ανεξάρτητα από τη φυλή του, θα μπορούσε να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά εάν έχει κάνει ανάλογη εκπαίδευση ή εάν έχει βιώματα κακοποίησης και άλλων προβληματικών καταστάσεων.
Δυστυχώς, υπάρχουν φυλές που υποφέρουν από την αρνητική δημοσιότητα και θεωρούνται επικίνδυνα σκυλιά. Αυτό φυσικά προκύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις από την ανεύθυνη διαχείριση των ιδιοκτητών τους.

Βιβλιογραφία:
• Παύλος Μπρίκας,Καθηγ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. «Η Συμπεριφορά του σκύλου».
• Ιωάννης Παπαιωάννου και Δρ. Σταύρος Τσελεπίδης «Εκπαίδευση σκύλων – Ψυχολογία και προβλήματα συμπεριφοράς»
• Αγγελική Τσερβένη – Γούση «Φυλές και στοιχεία εκτροφής σκύλου και γάτας».
• Del Amo Celina «Εκπαίδευση σκύλων – Μέθοδος υπακοής και εκτέλεσης εντολών».

bottom of page