top of page
< Back

Κουνέλι, το αγαπημένο μας κατοικίδιο.

Anchor 1
Anchor 2
Stomatiki

Αναλυτής Ευάγγελος, Ιδιοκτήτης ιστοσελίδας https://kouneli.gr/

2 Μαΐ 2022

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση να επιλέγουν όλο και περισσότεροι το κουνέλι ως ζώο συντροφιάς.

Σε αυτό το άρθρο μοιράζομαι μαζί σας πολύτιμες πληροφορίες που έχω συλλέξει, τόσο από επιστημονικές πηγές, όσο και από την καθημερινή αλληλεπίδραση μαζί τους, σε μία οικογένεια με δύο παιδιά.

Τα κουνέλια είναι πολύ κοινωνικά, ενεργά και παιχνιδιάρικα ζώα και σχηματίζουν στενούς δεσμούς τόσο με άλλα κουνέλια όσο και με τους ανθρώπους, αρκεί να τους παρέχουμε την απαραίτητη αγάπη, φροντίδα, ασφάλεια και συντροφιά .
Είναι αρκετά έξυπνα ζώα, το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα, και μπορούν ακόμα και να εκπαιδευτούν. Σαν συμπεριφορά κατοικίδιου είναι κάτι το ενδιάμεσο σε ένα σκύλο και μία γάτα.
Όπως στους σκύλους και στις γάτες έτσι και στα κουνέλια υπάρχουν διάφορες ράτσες και μεγέθη, από κουνελάκια νάνους (Ολλανδικό μίνι λοπ, Polish Dwarf, Hotot, Lionhead, κ.α) που το βάρος τους κυμαίνεται γύρω στο 1 κιλό, μέχρι και γιγάντια κουνέλια (γίγαντας Flemish) με βάρος μέχρι και 14 κιλά!
Οι περισσότεροι συνήθως επιλέγουν τις μικρότερες ράτσες.

Αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε/αποκτήσετε ένα κατοικίδιο κουνέλι, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι:
• Τα κατοικίδια κουνέλια ζουν 8 με 14 χρόνια
• Θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 300-400€ κάθε χρόνο για τα έξοδά τους (τροφή, υπόστρωμα τουαλέτας, εμβόλια κ.ά.). Πιο αναλυτικά :

Τροφή
Η τροφή τους αποτελείται από 80% χόρτο, 10% φρέσκα λαχανικά, 5% ξηρά τροφή σε μορφή πέλλετ και 5% φρούτα που θεωρούνται λιχουδιές για τα κουνελάκια μας.
Το ξερό χόρτο βοηθάει στην καλή λειτουργία της πέψης και στο τρόχισμα των δοντιών τους για αυτό θα πρέπει να το έχουν πάντα διαθέσιμο όλη την ώρα της ημέρας. Τα καλύτερα χόρτα είναι τα πράσινα και όχι αυτά που έχουν χρώμα κίτρινο-καφέ.
Ξεχάστε τα καρότα που μας έχει μάθει ο Bugs Bunny! Τα καρότα έχουν ζάχαρα και αντενδείκνυται για τη διατροφή των κουνελιών. Από το καρότο προτίμησε καλύτερα την πράσινη κορυφή του!

Εκτός από το χόρτο απαραίτητο συστατικό στη διατροφή τους είναι το νερό. Προτίμησε ένα πήλινο μπολάκι που είναι πιο βαρύ από τα πλαστικά μπολ και δεν αναποδογυρίζει εύκολα.

Χώρος διαμονής
Ο ιδανικός χώρος διαμονής τους θα χρειαστεί να είναι μέσα στο σπίτι ιδανικά σε μία περίφραξη ή πάρκο σκύλου με αρκετό χώρο για αυτά και όχι σε ένα μικρό κλουβί.
Επίσης, καθημερινά χρειάζονται χώρο για να τρέχουν και να κινούνται ελεύθερα στο σπίτι. Αυτό προϋποθέτει ότι το σπίτι είναι ασφαλές και έχουν απομακρυνθεί ή καλυφθεί τυχόν καλώδια ρεύματος ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα που θα μπορούσαν να μασουλήσουν. Καλό είναι να τους παρέχετε ασφαλή παιχνίδια για μασούλημα.
Τα κουνέλια εκπαιδεύονται εύκολα στο να χρησιμοποιούν την τουαλέτα τους έτσι δεν θα λερώνουν όλο το σπίτι.
Η καλύτερη επιλογή για το υπόστρωμα της τουαλέτας τους είναι το ξύλινο πέλλετ, δεν μυρίζει και είναι πολύ απορροφητικό. Αντιθέτως, το πριονίδι είναι ακατάλληλο γιατί μπορεί να ερεθίσει τις αναπνευστικές οδούς του κουνελιού.

Αν δεν υπάρχει χώρος για μια περίφραξη τότε, μπορείτε να διαθέσετε στο κουνέλι ένα κλουβί, μόνο που το κλουβί δεν πρέπει να είναι μικρό σε μέγεθος αλλά αρκετά μεγάλο. Ιδανικά το μήκος του κουτιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές το μήκος του κουνελιού που θα φιλοξενείται και το ύψος του τόσο ώστε να μπορεί να σηκώνεται το κουνέλι στα 2 του πόδια χωρίς να ακουμπάει το κεφάλι του στην οροφή του κλουβιού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρειάζεται για κάποιες ώρες να κυκλοφορεί το κουνέλι ελεύθερο στο σπίτι, ώστε να ασκείται καθημερινά.

Ο ιδανικός χώρος για το κουνέλι είναι ένα μεγάλο κλουβί και μια περίφραξη ώστε να μπορεί να τρέχει και να ασκείται όταν λείπετε από το σπίτι και δεν είναι ελεύθερο. Για πάτωμα στρώστε ένα μικρό χαλάκι, μοκέτα ή δάπεδο παζλ για να μην τραυματίζονται τα πόδια του. Θα χρειαστεί να έχει την τουαλέτα του δηλαδή, ένα βαθύ δίσκο τον οποίο τον γεμίζετε με πέλλετ για να απορροφούν τα ούρα του, την ταΐστρα του γεμάτη με χόρτο, το μπολ με το νερό του και ιδανικά ένα κουτί που θα το χρησιμοποιεί ως κρυψώνα.

Λόγω του ότι τα κουνέλια είναι κοινωνικά ζώα η καλύτερη παρέα που μπορείς να του προσφέρετε είναι να έχει ακόμα ένα κουνελάκι για συντροφιά. Εάν καταλήξετε να πάρετε 2 κουνέλια, θα χρειαστεί ο χώρος τους να είναι μεγαλύτερος. Σε αυτήν την περίπτωση ο καλύτερος συνδυασμός είναι ένα αρσενικό και ένα θηλυκό κουνέλι.

Υγεία
Απαραίτητη για μια αρμονική συνύπαρξη είναι η στείρωση στα κουνέλια. Η στείρωση μειώνει τις πιθανότητες για ασθένειες.
Οι πιο συχνές ασθένειες που ταλαιπωρούν τα κουνέλια και είναι συνήθως θανατηφόρες για αυτά είναι η αιμορραγική νόσος και η μυξωμάτωση. Οι ασθένειες αυτές οι οποίες μεταδίδονται από τα έντομα, τα κουνούπια και τους ψύλλους, πλέον μπορούν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα με ένα εμβόλιο κάθε ένα χρόνο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε να κάνετε ένα ετήσιο check up στο κουνέλι σας αλλά και όποτε παρατηρείτε περίεργη συμπεριφορά, να επικοινωνείτε με εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Παιδιά και κουνέλια
Τα μικρά παιδιά, λόγω του ότι ενθουσιάζονται πολύ με τα κουνέλια, συνήθως τα κυνηγάνε και προσπαθούν να τα πάρουν αγκαλιά. Είναι καλύτερο να αποφεύγεται η επαφή με μικρά παιδιά - κάτω των 6 ετών.
Τα κουνέλια επειδή είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της τροφικής αλυσίδας τρομοκρατούνται εύκολα και νομίζουν ότι τα κυνηγάει κάποιος θηρευτής π.χ. ένα μικρό παιδάκι που φωνάζει ή θέλει να τα σηκώσει και να τα πάρει αγκαλιά. Εάν εκνευριστούν ή τρομάξουν, μπορεί να γρατζουνίσουν και να δαγκώσουν. Τα κουνέλια προτιμούν να κάθονται δίπλα σας και όχι να τα σηκώνετε ψηλά για αγκαλιά.

Όπως αναφέραμε ήδη, τα κουνέλια είναι κοινωνικά ζώα με πολλή όρεξη για παιχνίδι αλλά και ηρεμία. Οι ιδανικοί ιδιοκτήτες είναι ένα άτομο ή μια οικογένεια που θα τους παρέχει χρόνο και αρκετό χώρο
Μόλις κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, το κουνέλι θα τους ανταμείψει με πολύ όμορφες, μοναδικές στιγμές!

bottom of page