top of page
< Back

Παραλία & Κατοικίδιο

Anchor 1
Anchor 2
Stomatiki

Μπορομπόκας Βασίλης, Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, www.happydogs.gr

29 Ιουν 2022

Το τι ισχύει στην Ελλάδα για την παραμονή των σκύλων στις παραλίες και την είσοδο τους στην θάλασσα, είναι ένα δυστυχώς πονεμένο θέμα το οποίο κάθε καλοκαίρι δημιουργεί εντάσεις, προστριβές και αψιμαχίες.
Η αλήθεια είναι πως δεν ζούμε και στην πιο ανεκτική ως προς τους σκύλους χώρα. Όμως, επειδή μου αρέσει να λέω τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, έχω παρατηρήσει πολλές φορές πώς η συμπεριφορά των κηδεμόνων σκύλων δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Η προσωπική μου άποψη στο τι είναι σωστό και τι όχι, συνοψίζεται στο εξής απλό και λογικό τρίπτυχο.

Α. Εάν ο σκύλος μας δεν απολαμβάνει το μπάνιο και την παρουσία του στη θάλασσα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρχεται μαζί μας,
Β. Φροντίζουμε πάντα να τον έχουμε σε σκιά με άφθονο νερό, μαζί με το λουράκι και το βιβλιάριο υγείας του.
Γ. Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε διακριτικοί και να μην ενοχλούμε καθώς, κάποιος δίπλα μας μπορεί να φοβάται ή να μην είναι εξοικειωμένος με τους σκύλους.
Αυτά τα βήματα ακολουθώ τα τελευταία τουλάχιστον 7 χρόνια στις οικογενειακές μου διακοπές μαζί με την σκύλα μου και δεν έχω αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα.

Πάμε να δούμε μερικά διαδικαστικά θέματα τα οποία αφορούν περισσότερο νομικές γνώσεις και όχι εκπαιδευτικές.

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι υφίσταται διαφορά στο να έχω τον σκύλο μου μαζί στην παραλία και στο να μπει στο νερό. Κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα...
Ο γενικός κανονισμός λιμένα (άρθρο 230) και η εγκύκλιος μ.φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 προβλέπουν ότι:

"Το λουτρό οικόσιτων ζώων στις ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 230 παρ. 1ζ του γενικού κανονισμού λιμένα σε χώρους λουομένων. Ύπαρξη λουόμενων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων. Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία στην παραλία δεν παρευρίσκονται λουόμενοι ο εν λόγω ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση. Εάν όμως καταφθάσουν λουόμενοι τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση πού να μην παρενοχλούνται οι λουόμενοι".

Επομένως, κανένας εκπρόσωπος οποιασδήποτε αρχής δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να είμαστε στη θάλασσα με το ζώο μας, αρκεί να φέρουμε μαζί μας βιβλιάριο, ταυτότητα και λουράκι. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι παραλίες ανήκουν στους κοινόχρηστους χώρους κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να απομακρυνθούμε εάν τηρούμε τα αυτονόητα.

Πάμε να δούμε και μερικά θέματα αναφορικά με την προστασία του σκύλου στην παραλία.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο σκύλος δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του όπως ο άνθρωπος και είναι επικίνδυνο να πάθει θερμοπληξία πολύ γρήγορα.

Είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον σκύλο μας στην ζέστη ( εάν ειδικά χρειαστεί αρκετό περπάτημα) μέχρι να φτάσουμε στη θάλασσα. Εάν το σκυλί μας δεν θέλει να κολυμπήσει δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρείται μαζί μας. Είναι καλύτερα να παραμείνει στη δροσιά του δωματίου με φρέσκο και καθαρό νερό. Δυστυχώς, με μεγάλη μου θλίψη, βλέπω κάθε χρόνο σκυλάκια δεμένα σε ξαπλώστρες και κάτω από ομπρελες να λαχανιάζουν, χωρίς να απολαμβάνουν την εμπειρία της παραλίας.

Η δική μου σκύλα ξετρελαίνεται με το κολύμπι! Επομένως, αποφασίζω με όλη μου την καρδιά να την έχω μαζί μου, καθώς είναι ευτυχισμένη όταν βρίσκεται μέσα στο νερό.

Οικογενειακώς φροντίζουμε να:
1. Έχουμε πάντα μαζί μας το μπολ της με δροσερό νερό.
2. Να ξεβγάζουμε το πρόσωπό της από το αλμυρό νερό.
3. Δεν της πετάμε ξύλα και μπαλάκια καθώς η κατάποση θαλασσινού νερού στην προσπάθεια να πιάσει τα αντικείμενα προκαλεί διάρροιες στους σκύλους.
4. Αποφεύγουμε να περπατάμε στην καυτή άμμο με την σκύλα μαζί. Πολλά σκυλιά πλήττονται και γεμίζουν εγκαύματα οι πατούσες τους.
5. Μετά από κάθε κολύμπι την ξεβγάζουμε με καθαρό νερό.
6. Θεωρούμε αυτονόητο να μην κολυμπάει προτού χωνέψει κάτι που ισχύει και για εμάς άλλωστε.
7. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα απομακρυνόμαστε από την παραλία ώστε να κάνει την τουαλέτα της σε σημεία που επιτρέπονται ( μακάρι και οι ανθρώποι να ακολουθούσαν το παράδειγμα των σκύλων...)
8. Προτείνουμε να έχετε στο αυτοκίνητο ή στο δωμάτιό σας ένα First Aid Kit με τα απαραίτητα.
9. Φροντίζουμε να μένουν στεγνά τα αυτιά της καθώς η υγρασία είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τις ωτίτιδες.
10. Ελέγχουμε συχνά τις πατούσες της.
11. Αποφεύγουμε να την περπατάμε στην καυτή άσφαλτο τις επικίνδυνες ώρες (12:00 με 17:00).
Αυτές είναι οι δικές μας εμπειρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τον κτηνίατρο.

Θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να πάρετε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας πριν ταξιδέψετε ή πριν επιχειρήσετε να πάτε για μπάνιο.
Κλείνοντας, θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως εάν τηρούμε τους κανόνες της σωστής παρουσίας του σκύλου μας στην παραλία, σε συνδυασμό με την ασφάλεια του, μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτόν μία πανέμορφη εμπειρία και σε μας όμορφες αναμνήσεις.
Καλό καλοκαίρι σε όλους!

bottom of page