Στοματική υγιεινή του σκύλου

Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος, Κτηνίατρος DVM, Α.Π.Θ., CEO Pet Mobility, www.petmobility.gr
4 Δεκ 2021
Τα ζώα συντροφιάς από πολύ νεαρή ηλικία εμφανίζουν τα πρώτα τους δοντάκια, τα οποία ονομάζονται νεογιλά. Τα νεογιλά αντικαθίστανται από τα μόνιμα κατά την ενηλικίωση του ζώου. Οι ενήλικοι σκύλοι έχουν 42 δόντια και οι περισσότερες ενήλικες γάτες έχουν 30. Όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στα κατοικίδια, είναι απαραίτητο τα μόνιμα δόντια να περιποιούνται τακτικά και σχολαστικά, ώστε να διατηρούνται γερά και δυνατά.
Μεγάλο ποσοστό των σκύλων αντιμετωπίζει οδοντιατρικό πρόβλημα από σχετικά νεαρή ηλικία. Η υγεία της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η υφή της τροφής, η κακή ποιότητα σάλιου, ο τρόπος ζωής κ.ά. Ο κηδεμόνας αντιλαμβάνεται αρκετές φορές δύσοσμη αναπνοή ή σάλια που πιθανόν να οφείλονται σε κακή υγιεινή του στόματος. Ένα τακτικό πρόγραμμα φροντίδας από τον κηδεμόνα και η ετήσια κτηνιατρική επίσκεψη μπορεί να προλάβουν τα χειρότερα.
Η καλή στοματική υγιεινή ξεκινά με τη σωστή διατροφή. Είναι σημαντικό τα κατοικίδια να έχουν ισορροπημένη και καλής ποιότητας διατροφή, ανάλογα με την ηλικία τους, προκειμένου να λαμβάνουν τα βασικά θρεπτικά συστατικά στις κατάλληλες αναλογίες. Αυτό είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη και συντήρηση των δοντιών τους. Επειδή η στοματική υγιεινή εξαρτάται από τα υγιή ούλα και δόντια, οι κηδεμόνες θα πρέπει να πηγαίνουν τα κατοικίδιά τους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στον κτηνίατρο για οδοντικό έλεγχο, αλλά και για λήψη διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών, που θα βοηθήσουν στην καλή μικροβιακή χλωρίδα του στόματος.
Η κακή υγιεινή του στόματος προκαλεί πέτρα και πλάκα στα δόντια και παθήσεις όπως η περιοδοντική νόσος, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια δοντιών. Στα πλαίσια της θεραπείας και αποκατάστασης, πραγματοποιείται καθαρισμός με ειδικό μηχάνημα από οδοντίατρο κτηνίατρο και είναι μία διαδικασία που απαιτεί ολική νάρκωση του ζώου. Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλη δυσφορία και πόνο. Καλό είναι να καθιερωθεί ένα πρόγραμμα καθημερινής στοματικής υγιεινής, από τον κηδεμόνα. Το βούρτσισμα είναι μια διαδικασία που πρέπει να τη μάθει το ζώο και να ενταχθεί στην καθημερινή του ρουτίνα. Το ιδανικό βούρτσισμα πρέπει να γίνεται 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, με σκοπό την μείωση του κινδύνου εμφάνισης ουλίτιδας ή περιοδοντικής νόσου. Η περιοδοντική νόσος ενδέχεται να βλάψει ανεπανόρθωτα τα ούλα και τις υποστηρικτικές δομές των δοντιών.
Η πρόληψη είναι η πιο σωστή θεραπεία γι αυτό μην αμελείτε τα δόντια των μικρών σας φίλων. Φροντίστε σχολαστικά την υγεία των δοντιών τους, ώστε να μην παρουσιάσουν στοματικά προβλήματα και να είναι υγιή και χαρούμενα. Μην παραμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για οδοντιατρικό έλεγχο. Προσέχοντας την στοματική υγιεινή του ζώου σας, το βοηθάτε να έχει μια καλύτερη ζωή, χωρίς προβλήματα υγείας.
Συμβουλές:
• Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήστε να καθαρίζετε τα δόντια του, ακόμη και αν ο σκύλος είναι ήδη μεγάλος σε ηλικία.
• Αποφύγετε τα ζωϊκά κόκαλα, δεν κάνουν καλό στην οδοντοφυΐα του σκύλου. Μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα (σπασμένα δόντια, τραυματισμένα ούλα κ.τ.λ).
• Παρατηρείτε συχνά το στόμα των μικρών σας φίλων για τυχόν παράξενα σημάδια, όπως έντονα κόκκινα ούλα, σπασμένα δόντια, αιμορραγία στα ούλα ή δυσοσμία.
• Οι γάτες και οι σκύλοι που πάσχουν από στοματίτιδα ενδέχεται να εμφανίσουν βαθμιαίες αλλαγές στη συμπεριφορά. Η ανορεξία, η σιελόρροια, η δυσφαγία και η απροθυμία του ζώου να αφήσει τον κηδεμόνα να δει το στόμα του, μπορεί να αποτελεί ένδειξη πόνου στα ούλα.
• Ο καθαρισμός από τον κηδεμόνα δεν συνίσταται σε ατίθασους σκύλους που συνηθίζουν να δαγκώνουν. Μεγάλη προσοχή στους χειρισμούς, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Εκπαιδεύστε το σκύλο σας σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς και μην παραλείπετε την επιβράβευση.
• Για τον καθαρισμό θα χρειαστείτε: 1) Οδοντόκρεμα για σκύλους 2) Οδοντόβουρτσα μαλακή 3) Έναν ήσυχο χώρο χωρίς περισπασμούς 4) Αρκετή υπομονή και χρόνο.
• Φροντίστε ώστε η κάθε συνεδρία να είναι σύντομη και ευχάριστη. Ενώ επαναλάβετε το κάθε στάδιο της διαδικασίας για λίγες ημέρες προτού προχωρήσετε στο επόμενο.
Χρήσιμα βήματα για το σωστό βούρτσισμα του τετράποδου φίλου μας.
ΒΗΜΑ 1:
Καθίστε δίπλα του και κρατήστε τη μουσούδα του απαλά, με το ένα χέρι (μην το επιχειρείστε αν υπάρχει κίνδυνος να σας δαγκώσει). Με ήπιες κινήσεις τοποθετήστε ένα δάχτυλο στην εσωτερική επιφάνεια των χειλιών και τρίψτε απαλά τα δόντια του. Προσπαθήστε να μην ανοίξει το στόμα του γιατί μπορεί να σας δαγκώσει για παιχνίδι ή από αντίδραση.
ΒΗΜΑ2:
Εξοικειώστε τον στην ειδική για σκύλους οδοντόκρεμα, απλώνοντας μια μικρή ποσότητα στο δάχτυλο σας. Αφήστε τον να σας μυρίσει και να γλείψει την πάστα. Δοκιμάστε έπειτα να τοποθετείσετε μια ειδική οδοντόβουρτσα για σκύλους στα χείλη του, χωρίς να τρίψτε το σημείο.
ΒΗΜΑ 3:
Κρατήστε τη μουσούδα του σκύλου χαλαρή, ώστε να μείνει το στόμα ελαφρώς κλειστό. Τοποθετήστε λίγη οδοντόκρεμα και σηκώστε το άνω χείλος στη μία πλευρά του στόματος, έτσι ώστε να μην μασήσει την οδοντόβουρτσα όταν θα την τοποθετήσετε. Βουρτσίστε ελαφρώς τα δόντια και ακολούθως συνεχίστε και από την άλλη πλευρά. Αυξήστε τη διάρκεια του βουρτσίσματος σταδιακά και σταματήστε αμέσως αν ο σκύλος σας αντιδράει υπερβολικά.
ΒΗΜΑ 4:
Αφού ξεκινήστε τη διαδικασία του βουρτσίσματος από τα μπροστινά δόντια (τομείς) συνεχίστε με τα δόντια που βρίσκονται πιο πίσω με ήπιες και αργές κινήσεις. Βουρτσίστε πρώτα τα πάνω δόντια και μετά αφήστε το στόμα να ανοίξει ελαφρώς, ώστε να μπορέσετε να βουρτσίσετε κατά μήκος της γραμμής των δοντιών της κάτω γνάθου.
ΒΗΜΑ 5:
Βουρτσίστε όλα τα δόντια ή τουλάχιστον όσα περισσότερα σας αφήσει ο σκύλος σας.
Οι κυνόδοντες και οι γομφίοι (τα πίσω δόντια) έχουν την τάση να μαζεύουν περισσότερη πέτρα. Για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να βουρτσίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με τον καθαρισμό μπορείτε να ελέγξετε και να περιορίσετε τη δημιουργία πλάκας και πέτρας που επηρεάζει με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο τα δόντια και τα ούλα του σκύλου σας.