top of page
< Back

Συνύπαρξη Σκύλου – Γάτας

Anchor 1
Anchor 2
Stomatiki

Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος, Κτηνίατρος DVM, Α.Π.Θ., CEO Pet Mobility, www.petmobility.gr

2 Μαΐ 2022

Είναι γεγονός ότι δύσκολα συνυπάρχει ένας σκύλος με μια γάτα χωρίς προστριβές στον ίδιο χώρο.
•Ο σκύλος, λόγω της διάθεσής του για κοινωνικοποίηση, της αδιάκοπης όρεξής του για παιχνίδι, της έντονης περιέργειάς του και της ανάγκης του να αποτελεί τον αρχηγό μιας ομάδας, σε συνδυασμό με το μέγεθος που συνήθως υπερτερεί αυτού της γάτας, τον αυθορμητισμό και τα ισχυρά του ένστικτα, ενδέχεται να δυσκολεύεται να συμβιώσει με μια γάτα ειρηνικά.
•Η γάτα από την άλλη, είναι από τη φύση της πιο μοναχική και ανεξάρτητη, πράγμα που την καθιστά πιο αδέξια στις κοινωνικές της σχέσεις.

Αμφότερα τα δύο είδη έχουν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και την ομιλία τους, γεγονός που επίσης δυσχεραίνει την ανάπτυξη της μεταξύ τους σχέσης. Ωστόσο, μπορούν τα δύο αυτά είδη όχι μόνο να συγκατοικήσουν ειρηνικά, αλλά και να αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μερικές οδηγίες που μπορεί κανείς να ακολουθήσει για να αποφύγει τους αιώνιους τσακωμούς μεταξύ των αγαπημένων του κατοικίδιων.

1.Αρχικά, το ιδανικό θα ήταν τα δύο ζώα να έρθουν σε επαφή από νεαρή ηλικία, ώστε να κατακτούν μαζί τα στάδια της ανάπτυξής τους και να αναπτύξουν έτσι μια ιδανική σχέση μεταξύ τους. Αν ένα κουτάβι και ένα γατάκι μάθουν από νωρίς να τρώνε, να κοιμούνται και να παίζουν μαζί, θα δημιουργήσουν αυτομάτως μια ρουτίνα που θα εμπεριέχει ως απαραίτητο στοιχείο τη συνύπαρξή τους και θα επιδιώκεται από τα ίδια και στην ενήλικη ζωή τους.
Περιστασιακά είναι εύκολο να κλονιστεί η μεταξύ τους ηρεμία, ακόμα και στην περίπτωση φιλικής σχέσης, όμως αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και συνήθως διαρκεί ελάχιστα.

2.Εάν όμως, τα δύο ζώα έρθουν σε επαφή στη μετέπειτα ζωή τους, θα χρειαστεί να εφαρμοστούν άλλες πρακτικές. Στην αρχή, θα πρέπει να εξασφαλιστεί διαφορετικό δωμάτιο για το νέο ζώο και η επαφή του με το παλιό να γίνεται μόνο οπτικά και μέσω της μυρωδιάς. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιτραπεί η μεταξύ τους σωματική επαφή παρουσία του κηδεμόνα, η οποία κάθε φορά θα επεκτείνεται κατά ίσα χρονικά διαστήματα. Είναι αναγκαίο κατά τη διάρκεια της γνωριμίας τους, να υπάρχουν δρόμοι διαφυγής σε σημεία που το κάθε ζώο θα νιώθει ασφαλές σε περίπτωση που χρειαστεί να καταφύγει. Μην ξεχνάτε ότι συνιστάται η συνεχής επιβράβευση σε περίπτωση επίδειξης φιλικής συμπεριφοράς.

Το πιο σημαντικό είναι τα δύο ζώα να αντιμετωπίζονται ισάξια σαν ισότιμα μέλη της οικογένειας, να μην αλλάξουν οι συνήθειες του παλιού ζώου, να γίνονται σεβαστές οι ανάγκες τους και να δίδεται ο χρόνος που απαιτείται, ώστε αυτά να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Μην ξεχνάτε ότι πλέον των παραπάνω, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί, αφενός διότι το κάθε ζώο ανεξαρτήτως είδους έχει το δικό του χαρακτήρα και αφετέρου, έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά είδη που εκφράζονται με παντελώς ανόμοιο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, το παν είναι η υπομονή από την πλευρά του κηδεμόνα και η επιμονή, χωρίς όμως αυτή να είναι πιεστική, διότι έτσι θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Θα πρέπει να έχει υπόψη του κανείς ότι ενδέχεται τα δύο ζώα να μην αποδεχτούν ποτέ το ένα την ύπαρξη του άλλου. Όποιο και να είναι όμως, το αποτέλεσμα, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε εφαρμόσει πιστά τις συμβουλές του κτηνιάτρου ή του εκπαιδευτή σας, για τη μεταξύ τους γνωριμία και όταν σιγουρευτείτε ότι έχετε εξαντλήσει όλες τις τεχνικές, δεν μπορείτε πάρα να σεβαστείτε την επιθυμία τους και να βρείτε λύσεις για την ομαλή διαβίωση της οικογένειάς σας.

Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας!

bottom of page