top of page
< Back

Τα κατοικίδια πρέπει να γίνονται Δώρα Χριστουγέννων ; Ναι ή Οχι;

Anchor 1
Anchor 2
Stomatiki

Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος, Κτηνίατρος DVM, Α.Π.Θ., Pet Mobility, CEO, www.petmobility.gr

2 Μαΐ 2022

«Το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», ανέφερε ο Μαχάτμα Γκάντι.

Ο πολιτισμός μας, διακρίνεται μεταξύ άλλων και από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα ζώα. Η επιλογή ενός ζώου ως δώρο, παρότι δεν είναι καθαρά κτηνιατρικό ζήτημα, δεν παύει να αποτελεί συχνή ερώτηση μελλοντικών ιδιοκτητών τις περιόδους των εορτών.

Η κατοχή ενός κατοικίδιου θα πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή, καθώς έχει να κάνει με ένα έμψυχο όν, που απαιτεί μια υπεύθυνη κηδεμονία για την ευζωία του. Το θέμα με τις αγορές ή υιοθεσίες ζώων παρατηρείται όλο το χρόνο, αλλά αυξάνεται λίγο περισσότερο τις περιόδους των εορτών όπου ο κόσμος εξακολουθεί να αποκτά κατοικίδια με επιπόλαιο τρόπο. Η επιλογή ενός ζώου ως δώρο δεν δηλώνει πάντα φιλοζωική συνείδηση και ενώ ο κόσμος δείχνει ευαισθητοποίηση απέναντι στα ζώα τα τελευταία χρόνια, δεν προωθείται ιδιαίτερα η ευθύνη της απόκτησης ενός κατοικίδιου. Έτσι, το αποτέλεσμα κάποιες φόρες είναι, να καταλήγουν τα ζωάκια σε ανθρώπους που δεν δύνανται ή δεν καταφέρνουν για διάφορους λόγους να συμβιώσουν εν τέλει με αυτά, σύμφωνα από τις απαιτούμενες για την διαβίωση τους συνθήκες.
Η ιδιοκτησία είναι μια σοβαρή απόφαση που πρέπει να ληφθεί έπειτα από ώριμη σκέψη, είναι δέσμευση για μια ζωή.
Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα που μπορούν να επιστραφούν.
Για να γίνει συνειδητή επιλογή, θα πρέπει να αφιερωθεί χρόνος ώστε να εκτιμηθεί το είδος του κατοικίδιου, ο χώρος διαμονής του, η κάλυψη των βασικών αναγκών του, η φροντίδα, η φύλαξη, ο προϋπολογισμός των ιατρικών εξόδων διαβίωσης του κ.α.

Βάση του Ν. 4039/2012,αρθ.5 ο υποψήφιος κηδεμόνας (εν συντομία) υποχρεούται:
α) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.
β) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την ετήσια κτηνιατρική εξέτασή του, καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου.
γ) να έχει τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα (όπως το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου).
δ)να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του.
ε)να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να το γνωστοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συνεπώς, για να δωριστεί ένα ζώο θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλα τα παραπάνω, σε αντίθεση περίπτωση οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μοιραίες για το ίδιο, τον ιδιοκτήτη καθώς και για ολόκληρη την κοινωνία. Η κακομεταχείριση, ο βασανισμός και η εγκατάλειψη ενός ζώου, μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θανάσιμο τραυματισμό του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης διώκεται ποινικά στην χώρα μας, με το νόμο να εφαρμόζεται αυστηρά και άνευ διακρίσεων. Η ανευθυνότητα κάποιων πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αδέσποτων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που επιβαρύνει την κοινωνία γενικότερα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο.

Στην σύγχρονη εποχή, η παράνομη αγοροπωλησία ζώων και ο ελλιπής έλεγχος καθιστά την απόκτηση τους εύκολη υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται αγώνας από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και τους κτηνίατρους για την καταγραφή οικόσιτων ζώων (με τοποθέτηση μικροτσίπ, καταγραφή στοιχείων ιδιοκτητών, προγράμματα στειρώσεων κτλ). Επίσης, η συνεχής ενημέρωση από διάφορα φιλοζωικά σωματεία φαίνεται να έχει αλλάξει τις αντιλήψεις των νέων ανθρώπων, οι οποίοι υιοθετούν ημίαιμα κυρίως ζώα, πολύ πιο συνειδητοποιημένα.

Το αν θα πρέπει λοιπόν να προσφέρουμε ζωάκια ως δώρα είναι μια πράξη που πρέπει να διακατέχεται από ώριμη σκέψη καθώς και μια απόφαση συμβίωσης για μια ζωή. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο αποδέκτης είναι έτοιμος να αναλάβει εξολοκλήρου την κηδεμονία αυτή, με την πρέπουσα υπευθυνότητα, ωριμότητα και ενημέρωση.
Κάποιοι θεωρούν ότι η φροντίδα ενός κατοικίδιου είναι δύσκολη υπόθεση όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι προσθέτει μια νέα θετική διάσταση στη ζωή μας, καθώς τα κατοικίδια προσφέρουν απίστευτα συναισθήματα χαράς και αγάπης.
Η υπεύθυνη υιοθεσία ζώων συντροφιάς είναι ο σεβασμός απέναντι στην φύση.
Πηγές: http://www.opengov.gr/ypaat/ http://www.astynomia.gr

bottom of page