top of page

Καλοκαιρινή Φροντίδα Μαλλιών

Λουκία Μαργέτη, Βοηθός Φαρμακοποιού φαρμακείου μέλους Advance, Βαρελά Σοφία, Μέγαρα

29 Ιουν 2022

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περιποίηση των μαλλιών μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με το αλάτι της θάλασσας και το χλωριομένο νερό της πισίνας, αφυδατώνει τα μαλλιά μας, μετατρέποντάς τα σε άτονα και θαμπά.

Παράλληλα η κερατίνη, η βασική δομική πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την ανθεκτικότατα τους, καταστρέφεται σταδιακά με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται εύθραυστα και να δημιουργείται η γνωστή ψαλίδα στις άκρες. Το χρώμα ξεθωριάζει και η λάμψη των μαλλιών χάνεται.

Η λύση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων βρίσκεται στην σωστή φροντίδα με τα κατάλληλα προϊόντα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε την όμορφη και προπάντων υγιή εικόνα των μαλλιών μας. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά.
♥Σαμπουάν
Επιλέγουμε ενυδατικά σαμπουάν εμπλουτισμένα με υαλουρονικο οξύ, αλόη, πρωτεΐνες τα οποία καθαρίζουν και αποκαθιστούν τα επίπεδα υγρασίας της τρίχας, την θρέφουν και την αναδομούν. Συστατικά που βοηθούν είναι ο χουρμάς της ερήμου, η βιοτίνη και τα εκχυλίσματα ανθού βαμβακιού.
♥Dry Σαμπουάν
Πρόκειται για σαμπουάν χωρίς την χρήση νερού. Με συστατικά όπως η βρόμη, η τσουκνίδα και ο άργιλος καολίνης, καθαρίζουν και αναζωογονούν, ενώ ταυτόχρονα χαρίζουν όγκο. Ιδιαίτερα εύχρηστα για τα λιπαρά μαλλιά αλλά και για όλους τους τύπους του τριχωτού.
♥Μαλακτική Κρέμα
Εφαρμόζεται αμέσως μετά το λούσιμο και τα οφέλη της είναι άμεσα. Περιέχει ενυδατικά συστατικά όπως ελαιόλαδο και αμύγδαλο τα οποία διευκολύνουν το ξεμπέρδεμα των μαλλιών και βελτιώνουν την εμφάνιση τους.
♥Leave In
Είναι conditioner σε μορφή κρέμας ή σπρέι. Εφαρμόζεται μετά το μαλακτικό μαλλιών και δεν χρειάζεται ξέβγαλμα. Παρέχει έξτρα προστασία. Πλούσιο σε βιταμίνες, αμινοξέα αλλά και έλαια όπως το μάνγκο, κλειδώνει την υγρασία και θρέφει τα μαλλιά, προστατεύοντας τα από τις ακτίνες UV.
♥Μάσκα μαλλιών
Πρόκειται για ολοκληρωμένη θεραπεία μαλλιών καθώς περιέχει θρεπτικά και ενυδατικά συστατικά τα οποία διεισδύουν στην τρίχα με στόχο την άμεση αποκατάσταση της. Συνήθως περιέχει φυτικά έλαια όπως βούτυρο cupuassou, λάδι καρύδας και κερατίνη, ceramides συστατικά τα οποία αναγεννούν τα κατεστραμμένα μαλλιά και αποκαθιστούν την ελαστικότητα τους.
♥Λάδι μαλλιών
Ιδανικό για χρήση το καλοκαίρι. Εφαρμόζεται στις άκρες των μαλλιών για να επαναφέρει την λάμψη και την απαλότητα. Επιλέγουμε έλαια argan, λάδια αβοκάντο και jojoba, πηγές πλούσιες σε βιταμίνες και λιπαρά οξέα τα οποία αποκαθιστούν τα σπασμένα άκρα, χωρίς να βαραίνουν τα μαλλιά.
♥Αντηλιακό μαλλιών
Όσο απαραίτητη είναι η χρήση ενός αντηλιακού για την προστασία του δέρματος άλλο τόσο είναι και για τα μαλλιά μας. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επιφέρει βλάβες στην δομή της τρίχας αλλά και αλλοιώσεις στο χρώμα της.
Εδώ συναντάμε φόρμουλες μαλλιών ενισχυμένες με UV φίλτρα σε συνδυασμό με εκχυλίσματα βοτάνων και μαλακτικά έλαια όπως το έλαιο ηλίανθου και αβησσυνίας και η βιταμίνη Ε. Μέσα από την συστηματική χρήση των αντηλιακών προστατεύεται και ενυδατώνεται η τρίχα ενώ διατηρείται το λαμπερό της χρώμα.
♥Αγωγή για Βαμμένα μαλλιά
Τα βαμμένα μαλλιά εξαιτίας της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί από τις τεχνικές εργασίες, επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι καθώς ο ήλιος και η θάλασσα τα κάνει πιο ξηρά, ατίθασα και θαμπά, αλλοιώνοντας το χρώμα τους.
Για να περιορίσουμε τη φθορά επιλέγουμε για μεγάλο διάστημα ειδικά προϊόντα περιποίησης. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα συστατικά που εμπεριέχονται καθώς πρέπει να διαθέτουν επανορθωτικούς παράγοντες. Τα σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά είναι κατά κύριο λόγο απαλλαγμένα από θειικά άλατα, σαμπουάν με ήπια σύσταση τα οποία εμποδίζουν την αλλοίωση του χρώματος.

Μετά από κάθε λούσιμο ένα ανάλογο conditioner θα δώσει την απαραίτητη ενυδάτωση και λάμψη. Μια επανορθωτική μάσκα αποτελεί την τέλεια σε βάθος θεραπεία, για την αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων μαλλιών, δίνοντας ταυτόχρονα διάρκεια στο χρώμα.

Τέλος δεν αμελούμε την χρήση του αντηλιακού μαλλιών και στα βαμμένα μαλλιά. Το αντηλιακό δημιουργεί μιας ασπίδα προστασίας, εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να προκαλέσει την οξείδωση του χρώματος.

1. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 11.00-16.00
2. Προστατεύουμε τα μαλλιά μας με το κατάλληλο αντηλιακό και φοράμε καπέλο
3. Προτιμάμε χαλαρά και ατημέλητα χτενίσματα και αποφεύγουμε το styling
4. Χρησιμοποιούμε μάσκες ενυδάτωσης όσο πιο συχνά μπορούμε και δεν ξεχνάμε το conditioner μετά από κάθε λούσιμο.
Επειδή για όλα χρειάζεται ο σωστός τρόπος, ακολουθώντας τις οδηγίες, μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία των μαλλιών μας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού…ο ήλιος μπορεί να γίνει φίλος και όχι εχθρός μας. Καλό καλοκαίρι!

bottom of page