top of page

Ολική επαναφορά μετά το Καλοκαίρι!

Παράσχη Κωνσταντίνα, Αισθητικός Φαρμακείου μέλους Advance Ανθοπούλου Αθηνά και Δέσποινα Κουσουλού Ο.Ε.

3 Μαΐ 2022

Η αξία του ηλίου είναι αναμφισβήτητη καθώς αποτελεί πηγή ζωής, φωτός και θερμότητας.
Ο ήλιος όμως θέλει σεβασμό!
Θα πρέπει να σεβόμαστε την δύναμη του ήλιου και να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες! Μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων έχουμε καταναλώσει το 50 % του κεφαλαίου έκθεσής μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και καλύπτει ολόκληρη την εξωτερική επιφάνειά του.
Αποτελείται από:
1. Την επιδερμίδα
2. Το χόριο
3. Τον υποδόριο ιστό
Μετά την ηλικία των 26 χρόνων η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται.

Το δέρμα έχει μνήμη και θυμάται πως του έχουμε συμπεριφερθεί…
Μετά το καλοκαίρι το δέρμα μας εμφανίζεται αφυδατωμένο, άτονο χωρίς ελαστικότητα. Κάποιες φορές, εμφανίζει υπερμελαχρώσεις και βλάβες από την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Περιποίηση προσώπου

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να γίνει ξανά το δέρμα μας ελαστικό και υγιές;
Ο βασικός πυλώνας για ένα υγιές δέρμα είναι ο σχολαστικός καθαρισμός πρωί-βράδυ με γαλάκτωμα (γαλακτοματοποιεί το σμήγμα) ή αφρίζον καθαριστικό σε μορφή τζελ ή αφρού για να αφαιρέσουμε τους ρύπους, τη σκόνη, την περίσσεια σμήγματος, τον ιδρώτα, και το μακιγιάζ.
Ο καθαρισμός ολοκληρώνεται με τη χρήση λοσιόν που απομακρύνει τα υπολείμματα του γαλακτώματος, τονώνει το δέρμα και επαναφέρει το pΗ της επιδερμίδας στις φυσιολογικές τιμές (~ 5,5).
Η περιοχή των ματιών είναι πολύ ευαίσθητη και χρίζει διαφορετικής φροντίδας. Έτσι, για την αφαίρεση του μακιγιάζ, χρησιμοποιούμε ειδικό καθαριστικό γι’ αυτήν την περιοχή.
Ολοκληρώνοντας την διαδικασία περιποίησης χρησιμοποιούμε:
1. Ορό (serum) προσώπου, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος (λάμψη, ενυδάτωση, ανάπλαση κ.λπ.) Ο ορός, βάσει υφής και σύνθεσης (λεπτόρρευστο προϊόν) προηγείται της κρέμας και διεισδύει πιο βαθιά στην επιδερμίδα.
2. Κρεμά ματιών.
3. Κρέμα προσώπου.
4. Αντιηλιακή κρέμα, η χρήση της οποίας είναι απαραίτητη.

Μία έως δυο φορές την εβδομάδα καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ένα απολεπιστικό προϊόν με κόκκους που απομακρύνει τα νεκρά κερατινοκύτταρα με μηχανική απόσπαση μέσω τριβής ή ένα γομώδες peeling που τα απομακρύνει μέσω εγκλωβισμού. Τα peeling με aha αφήνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα στο δέρμα.

Ολοκληρώνουμε την αισθητική φροντίδα του δέρματος με μια μάσκα προσώπου.
Οι μάσκες κατέχουν ξεχωριστή θέση στις αισθητικές περιποιήσεις και ταξινομούνται σε διαφορετικές κατηγορίες όπως αργιλώδεις, υδροκολλοειδείς και γαλακτοματοποιημένες. Ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος, οι μάσκες διακρίνονται σε ενυδάτωσης, λάμψης, ελαστικότητας, θρέψης, σύσφιγξης κ.α .

Περιποίηση σώματος

Όπως το πρόσωπο, έτσι και το σώμα χρειάζεται προστασία. Χρησιμοποιούμε προϊόντα με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες χωρίς να διαταράσσουμε το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας μας.
Εφαρμόζουμε ένα peeling σώματος για να αφαιρέσουμε τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα.
Στην συνέχεια ενυδατώνουμε την επιδερμίδα μας με ενυδατικές λοσιόν, κρέμες σώματος και λάδια για να έχουμε ένα ελαστικό, ενυδατωμένο και υγιές δέρμα.
Κάποια από τα συστατικά που μπορούμε να βρούμε στα προϊόντα περιποίησης τα οποία βοηθούν και τρέφουν το δέρμα είναι το έλαιο καρύδας, το σησαμέλαιο , το tee tree oil, το έλαιο αργκάν, το μέλι, τα άλατα θαλάσσης, το αβοκάντο, η αλόη, το έλαιο αμυγδάλου, το shea butter, το έλαιο jojoba και το έλαιο μονόι.
Δεν ξεχνάμε να πίνουμε πολύ νερό, διότι η βασική ενυδάτωση ξεκινάει πρώτα από μέσα μας.

Περιποίηση Μαλλιών

Το κύριο συστατικό της τρίχας είναι μία πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη.
Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται και στο δέρμα, τα δόντια και τα νύχια.

Το καλοκαίρι τα μαλλιά ταλαιπωρούνται λόγω της θάλασσας, της πισίνας, του ήλιου και της υψηλής θερμοκρασίας.
Η επαναφορά της υγείας των μαλλιών μετά την καλοκαιρινή έκθεση είναι απαραίτητη και προϋποθέτει τη χρήση ενός ήπιου καθαριστικού σαμπουάν.
Για την προστασία των μαλλιών από την ξηρότητα είναι ωφέλιμη η χρήση προϊόντων που προστατεύουν την κερατίνη της τρίχας και δεν αφήνουν το χρώμα να ξεθωριάσει, όπως:
Προϊόντα κερατίνης, που επιδιορθώνουν τις ατέλειες της τρίχας.
Έλαια μαλλιών, που λιπαίνουν το περίβλημα της τρίχας, με αποτέλεσμα να μην χάνεται η υγρασία από την τρίχα.
Serum μαλλιών, που προσδίδουν στην τρίχα λάμψη και υγεία.
Leave in conditioner, σε μορφή κρέμας spray. Τα χρησιμοποιούμε μετά το σαμπουάν και το conditioner. Δίνουν έξτρα υγρασία, ξεμπλέκουν τα μαλλιά και τα προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
Μάσκες μαλλιών, που περιέχουν φυσικά έλαια και λιπίδια σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα συνηθισμένα conditioner, θρέφουν και προστατεύουν την τρίχα από την αφυδάτωση.

Τέλος, καλό θα ήταν να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά χωρίς θερμότητα.

Healthy tips
Συνδυαστικά με τα παραπάνω, η υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών μας ενισχύεται από:

• Τη σωματική άσκηση.
• Την κατανάλωση άφθονου νερού.
• Την μεσογειακή διατροφή αποτοξίνωσης, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια ελαιόλαδο, ψαριά.
• Διακοπή του καπνίσματος.
• Καθημερινές ευχάριστες δραστηριότητες.

bottom of page