top of page

Περιποίηση δέρματος, μια αντρική υπόθεση

Οικονόμου Ιωάννης, Φαρμακοποιός, MSc, Συνιδρυτής του 1ου φαρμακευτικού podcast στην Ελλάδα, PharmaTalkGR, www.pharmatalk.gr

26 Οκτ 2022

Τα τελευταία χρόνια η ανδρική περιποίηση έχει εξελιχθεί σε μία παγκόσμια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων. Καθώς οι ανάγκες των ανδρών αλλάζουν, οι εταιρείες καλλυντικών επενδύουν ολοένα και περισσότερο στο να τις ικανοποιήσουν. Επιπλέον, η πανδημία του SARS-CoV-2 έδωσε περισσότερο χρόνο στους άνδρες να βρουν νέα ενδιαφέροντα και να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με τον εαυτό τους. Στατιστικά από τις Η.Π.Α. δείχνουν πως το 26% των ανδρών αγοράζουν οι ίδιοι τα προϊόντα περιποίησής τους, ενώ το συνολικό ποσοστό των ανδρών που ασχολούνται ενεργά με την περιποίηση του προσώπου τους αυξήθηκε κατά 17% μέσα στα τελευταία δύο έτη.

Με την τάση της αγοράς να εστιάζει σε προϊόντα με πιο απλή αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένη σύνθεση, η νέα γενιά καλλυντικών φαίνεται πως ξεπερνά τους στερεοτυπικούς διαχωρισμούς με βάση το φύλο.

Η Υγεία του δέρματος

Ο βασικός ρόλος των καλλυντικών προϊόντων είναι να διατηρήσουν και να φροντίσουν την υγεία του δέρματος. Το δέρμα μας αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε επιθέσεις από το περιβάλλον, είτε αυτές αφορούν ρύπους, ακραίες θερμοκρασίες και ακτινοβολία, είτε παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπροσθέτως, συχνές παθήσεις του δέρματος όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση δεν πρέπει να αγνοούνται. Η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη ακόμα και για απλούστερα θέματα όπως το ηλιακό έγκαυμα ή ο ερεθισμός μετά το ξύρισμα. Τέλος, η προστασία από τις ακτίνες του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής περιποίησης. Οι άνδρες ηλικίας 15-39 ετών έχουν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν επιθετικό μελάνωμα από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας.
Όταν ένα δέρμα καλύπτει τις ανάγκες του, τα σημάδια της γήρανσης καθυστερούν. Ένα υγιές δέρμα, όπως μια καθαρή και περιποιημένη εμφάνιση, είναι πιο ελκυστικό και γοητευτικό. Συχνά, οι απαιτήσεις από το κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον επιβάλλουν ένα προσεγμένο δέρμα που εκπέμπει καλή υγιεινή και εμπνέει μια αβίαστη εμπιστοσύνη.
Η ανδρική φροντίδα, λοιπόν, στοχεύει σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής!


Γνωρίστε το δέρμα σας

Ο τύπος του δέρματος καθορίζεται από τον γενετικό μας κώδικα. Η κατάσταση του δέρματός μας όμως, ποικίλει ανάλογα με τους εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες στους οποίους εκτίθεται.
Πέντε είναι οι βασικοί τύποι του δέρματος: κανονικό, ξηρό, λιπαρό, μικτό και ευαίσθητο. Το να αναγνωρίσουμε τον τύπο του δικού μας δέρματος είναι σημαντικό ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του με τα σωστά προϊόντα.

1. Το κανονικό δέρμα
Το κανονικό δέρμα δεν είναι ούτε λιπαρό, ούτε ξηρό. Έχει καλή μικροκυκλοφορία και καθόλου ή σχεδόν καθόλου ατέλειες. Είναι απαλό, εκπέμπει λάμψη και έχει ενιαίο τόνο.

2. Το ξηρό δέρμα
Το ξηρό δέρμα έχει πολύ χαμηλά επίπεδα σμήγματος και δεν συγκρατεί τη λιπαρότητα εύκολα. Συχνά, είναι φολιδοειδές και "τραβάει" μετά τον καθαρισμό. Ένα ήπιο καθαριστικό γαλάκτωμα και μια πλούσια ενυδατική κρέμα, είναι τα απαραίτητα όπλα που θα επαναφέρουν την ελαστικότητα και την υγεία του ξηρού δέρματος. Αποφύγετε τα έντονα απολεπιστικά προϊόντα και προτιμήστε τα σύντομα ντους.

3. Το λιπαρό δέρμα
Ο τύπος αυτός του δέρματος χαρακτηρίζεται από μεγάλους πόρους και υπερδραστήριους σμηγματογόνους αδένες που εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες λιπιδίων σε όλη την έκταση του προσώπου. Το λιπαρό δέρμα προκύπτει από κληρονομικούς παράγοντες, από τη διατροφή, τις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, το στρες και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης. Μπορεί να οδηγήσει σε μαύρα στίγματα και ακμή. Ζωτικής σημασίας κρίνεται ο συχνός καθαρισμός (δύο φορές τη μέρα) με ήπιο καθαριστικό προϊόν (σε μορφή γέλης ή αφρού), ενώ συστήνουμε να αποφεύγετε να «πειράζετε» τα σπυράκια που μπορεί να εμφανιστούν, για να αποφύγετε χειρότερα αποτελέσματα…

4. Το μικτό δέρμα
Μια κατάσταση όπου ο ξηρός και λιπαρός τύπος συνυπάρχουν. Χαρακτηρίζεται από έντονη έκκριση σμήγματος στην περιοχή του Τ (μέτωπο, μύτη & πιγούνι) ενώ περιμετρικά του προσώπου εμφανίζεται ξηρότητα. Μπορεί να χρειαστεί διαφορετική περιποίηση για την κάθε περιοχή.

5. Το ευαίσθητο δέρμα
Το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις όπως είναι η ροδόχρους νόσος, το έκζεμα ή οι αλλεργίες. Το ευαίσθητο δέρμα εμφανίζει εύκολα φλεγμονή και ερεθισμό. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προϊόντα εξειδικευμένα γι αυτόν τον τύπο δέρματος, διότι τα υπόλοιπα μπορεί να περιέχουν επιθετικά συστατικά που μπορεί να επιφέρουν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.


Η «έξυπνη» φροντίδα

Η σωστή και ολοκληρωμένη περιποίηση δεν απαιτεί πια τη χρήση μεγάλης γκάμας προϊόντων, κάτι που γινόταν συχνά στο παρελθόν και δεν ήταν πρακτικό. Η πλειοψηφία των καταναλωτών προτιμά κάτι γρήγορο αλλά εξίσου αποτελεσματικό, γεγονός που οι εταιρείες γρήγορα συνειδητοποίησαν και δημιούργησαν νέα προϊόντα. Η νέες σειρές καλλυντικών περιλαμβάνουν απλούστερες συνθέσεις, με ενεργά συστατικά, επιστημονικώς τεκμηριωμένα, καθώς και προϊόντα με περισσότερες από μία χρήσεις.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για έξυπνη καθημερινή περιποίηση:
• Καθαρίστε πρόσωπο & σώμα μαζί. Για εξοικονόμηση χρόνου, κάντε τον καθαρισμό του προσώπου σας στο ντους. Προσοχή, μην πλύνετε το πρόσωπό σας με κοινό σαπούνι ή αφρόλουτρο γιατί μπορεί να το αφυδατώσει. Χρησιμοποιείστε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν όπως gel ή αφρό, ανάλογα πάντα με τον τύπου του δέρματός σας.
• Νερό, νερό, νερό! Ενυδατώστε το πρόσωπό σας καθημερινά μετά τον καθαρισμό. Για επιπλέον χρησιμότητα, ενυδατώστε με προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρόσωπο και μάτια. Τους καλοκαιρινούς μήνες, επιλέξτε ενυδατικές κρέμες με δείκτη αντηλιακής προστασίας.
• Αν ξυρίζεστε με ξυραφάκι, κάντε το με τη φορά των τριχών και όχι κόντρα. Με αυτόν τον τρόπο η τρίχα δεν κόβεται κάτω από το επίπεδο του δέρματος και δεν δημιουργούνται σπυράκια. Ως after-shave προτιμήστε ένα κρεμώδες προϊόν με αντισηπτικούς, καταπραϋντικούς και ενυδατικούς παράγοντες, χωρίς άρωμα και αλκοόλες, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ολόκληρο το πρόσωπο.
• Αν έχετε ξηροδερμία και δεν είστε φίλος των γαλακτωμάτων σώματος, επιλέξτε φαρμακευτικά αφρόλουτρα με πλούσια ενυδατικά συστατικά και χωρίς παράγοντες αφρισμού.
• Επιλέξτε αποσμητικά χωρίς αλκοόλες και αλουμίνιο, συστατικά που ερεθίζουν εύκολα το δέρμα.
• Μην αγνοείτε τις ανάγκες των μαλλιών και του scalp. Αντί να λούζεστε με ένα οποιοδήποτε σαμπουάν, επιλέξτε κάποιο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Η τριχόπτωση, η ξηροδερμία, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η πιτυρίδα είναι από τις πιο συχνές ενοχλήσεις του τριχωτού. Μπορείτε εύκολα να τις αντιμετωπίσετε με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα.
Το κάτι παραπάνω!
Για εκείνους που στοχεύουν στην απόλυτα υγιεινή και γοητευτική εμφάνιση, προτείνουμε κάποια επιπλέον βήματα που θα κάνουν τη διαφορά.
• Ελέγξτε την τριχοφυΐα σας. Η υπερτρίχωση είναι η ανάπτυξη τριχών σε ανεπιθύμητα μέρη, όπως στην πλάτη, στον λαιμό και ανάμεσα στα φρύδια. Απομακρύνετε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα με τη βοήθεια αισθητικού για να αποφύγετε ερεθισμούς και τραυματισμούς. Συνοδέψτε την περιποίηση με ένα κομψό κούρεμα!
• Ξεφορτωθείτε τα νεκρά κύτταρα. Με τη χρήση ειδικού απολεπιστικού προϊόντος, μόνο 2 φορές την εβδομάδα, απομακρύνετε από το δέρμα σας τα νεκρά κύτταρα και κερδίζετε μια πιο λαμπερή και ανανεωμένη εμφάνιση. Έτσι, τα σημάδια γήρανσης απαλύνονται και τα προϊόντα περιποίησης έχουν καλύτερη απόδοση.
• Δοκιμάστε μάσκες προσώπου. Μπορείτε να επιλέξετε μάσκα από μια τεράστια γκάμα δραστικών συστατικών: για αντιγήρανση, ενυδάτωση, αντιοξειδωτική προστασία, σμηγματορύθμιση και θρέψη. Δύο φορές την εβδομάδα αρκούν, για αποτελέσματα που αντέχουν στο χρόνο.
• ¨Τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής¨. Διατηρήστε το βλέμμα σας φρέσκο και ενυδατωμένο με μια κρέμα ή έναν ορό ματιών.
• Σωστή στοματική υγιεινή. Φροντίστε τις ανάγκες των δοντιών σας με εξειδικευμένα προϊόντα για ευαίσθητο σμάλτο, ουλίτιδα, πλάκα και τερηδόνα. Να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 1 φορά ανά 12ωρο και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε χρόνο.
• Φροντίστε να νύχια σας. Τα νύχια πρέπει να είναι κομμένα και καθαρά. Η αλλαγή του χρώματος ή η εμφάνιση ραβδώσεων μπορεί να είναι δείγματα κάποιας παθολογικής κατάστασης. Ειδικά, η περιοχή των ποδιών είναι επιρρεπής σε μυκητιάσεις. Εάν έχετε κάποια υποψία επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας.
• Φροντίστε για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Χρησιμοποιείστε ειδικό καθαριστικό προϊόν με κατάλληλο pH και ήπιους αντισηπτικούς παράγοντες.
• Περιποιηθείτε σωστά τη γενειάδα σας. Μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένες σειρές με προϊόντα που αφορούν αποκλειστικά τα γένια. Αρχικά, επιλέξτε ένα στυλ γενειάδας που θα ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας και χρησιμοποιείστε προϊόντα καθαρισμού και έλαια περιποίησης συχνά μέσα στην εβδομάδα. Ειδικά χτενάκια και αξεσουάρ για τριμάρισμα, βοηθούν για ένα γρήγορο και εύκολο styling.
Φροντίστε τον εαυτό σας και την υγεία σας με επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.
Η ομορφιά και η υγεία προέρχονται και από μέσα μας. Ρυθμίστε τη διατροφή σας και βρείτε λίγο χρόνο να αποφορτίζεστε από το στρες της καθημερινότητας. Η πρόληψη σε όλα τα επίπεδα είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!

bottom of page