top of page

Περιποίηση επιδερμίδας στη διάρκεια της Πανδημίας

Αγάπη Φιλανδαράκη, Αισθητικός φαρμακείου μέλους Advance, Αρώνη Δέσποινα & ΣΙΑ ΟΕ, Ιεράπετρα, Κρήτη

5 Μαΐ 2022

Σαφώς ο ρόλος της μάσκας όλους αυτούς τους μήνες είναι σημαντικός στο να προστατεύσει τους ανθρώπους από το να μολύνθούν ή να μολύνουν. Όμως, η χρήση της μάσκας μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστους ερεθισμούς στην επιδερμίδα, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της υγρασίας που δημιουργείται κάτω από αυτήν. Οι ερεθισμοί ή η ακμή (ή η επιδείνωση της υπάρχουσας) εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή του προσώπου γύρω από το στόμα, τη μύτη, τα μάγουλα και το πηγούνι. Αυτή η δερματική πάθηση είναι γνωστή με τον όρο «Maskne» (βγαίνει από τον συνδυασμό των όρων mask + acne).
Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση των δερματολογικών προβλημάτων έχει ο τρόπος χρήσης της μάσκας. Δεν πρέπει να αμελούμε τη συχνή αντικατάστασή της ώστε να μην αποτελέσει εστία μικροβίων.

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε το δέρμα μας ώστε να προλάβουμε τους ερεθισμούς;
Οφείλουμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας μια ρουτίνα περιποίησης ώστε να εξασφαλίσουμε μια υγιή επιδερμίδα. Ποια τα 5 βασικά βήματα;
1. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν αγγίξουμε το πρόσωπό μας.
2. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό και το ντεμακιγιαζ μας, ήπια καθαριστικά χωρίς άρωμα. Εάν έχουμε λιπαρό ή ακνεϊκό δέρμα χρησιμοποιούμε ειδικά προιόντα σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου ή του φαρμακκοποιού μας.
3. Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρή πετσέτα για να σκουπίσουμε το πρόσωπό μας ή εάν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσεως. Έτσι αποφέυγουμε τη δημιουργία εστίας μικροβίων.
4. Εάν έχουμε ερεθισμένο δέρμα ή ροδόχους ακμή επιλέγουμε ειδικές καταπραϋντικές κρέμες. Επίσης, σε δέρματα με ακμή, εφαρμόζουμε προϊόντα με σμηγματορυθμιστικές ιδιότητες.
5. Αποφεύγουμε τη χρήση προϊόντων που δεν έχουμε δοκιμάσει ξανά ή που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Το πιθανότερο είναι να μας προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμό.

Η λπαρότητα, ο ιδρώτας, οι ρύποι και το μακιγιάζ συσσωρεύονται στο δέρμα κάτω από την μάσκα. Μια καλή ιδέα είναι να αποφεύγουμε το έντονο make up ώστε να αφήνουμε την επιδερμίδα μας να αναπνέει. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;
Μια λύση θα ήταν να χρησιμοποιούμε προιόντα ΒΒ ή CC που μας δίνουν κάλυψη και ομοιομορφία αλλά έχουν ανάλαφρη υφή.

Σκευάσματα με συστατικά όπως ύδροξυοξέα (ΑΗΑ), σαλκυλικό οξύ ή ρετινοειδή, σε συνδιασμό με την καθημερινή χρήση της μάσκας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ακόμη και εάν αποτελούσαν για πολύ καιρό μέρος της ρουτίνας μας. Γι’ αυτό προτιμούμε oil-free καλλυντικά, ενυδατικά, με λεπτές υφές, που περιέχουν υαλουρονικό οξύ σύμφωνα με τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας μας.

Πώς περιποιούμαστε ένα δέρμα ερεθισμένο και ταλαιπωρημένο;
• Στο λιπαρό δέρμα ο καθαρισμός 2 φορές την ημέρα, πρωί- βράδυ, είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της ακμής. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αφού το καθαριστικό θα απομακρύνει την λιπαρότητα, τους ρύπους, τον ιδρώτα και θα αφήσει το δέρμα καθαρό. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε μια ενυδατική, ρυθμιστική κρέμα για την ακμή. Με αυτόν τον τρόπο ενυδατώνουμε, καταπραύνουμε και μειώνουμε τις ατέλειες.
Στο μεικτό δέρμα είναι απαραίτητος ο καθημερινός καθαρισμός με ένα σαπούνι ανάλαφρης υφής ή ένα micellar water. Έπειτα, εφαρμόζουμε ενυδατική καταπραϋντική κρέμα για άμεση τόνωση και λάμψη. Έτσι, η επιδερμίδα μας διατηρείται απαλή και σφριγηλή.
• Όσον αφορά το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα, το οποίο συχνά είναι θαμπό και άτονο, χρησιμοποιούμε καθαριστικό γαλάκτωμα 3-1 ή micellar water για να ελαχιστοποιήσουμε την αίσθηση τραβήγματος. Στη συνέχεια φροντίζουμε την επιδερμίδα μας με κρέμες πλούσιας υφής και αιθέρια έλαια που θα μας χαρίσουν μια βελούδινη αίσθηση και θα μηδενίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Tip: Χρησιμοποιούμε αντιγηραντικές κρέμες ή θεραπείες με προϊόντα μεσοθεραπείας μόνο το βράδυ πριν τον ύπνο.
Το δέρμα μας είναι ένα ζωντανό σύστημα το οποίο αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και γι’ αυτό πρέπει να έχει την κατάλληλη φροντιδα!

bottom of page