top of page

Τριχόπτωση… ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται!

Μαγουλιανίτη Δέσποινα, Φαρμακοποιός Φαρμακείου – μέλους ADVANCE, Μαγουλιανίτη Δ.-Αλεξοπούλου Μ. ΟΕ., Αγριά Βόλου.

4 Μαΐ 2022

Υπάρχουν τρόποι να φροντίσουμε τα μαλλιά μας ώστε να είναι πλούσια και υγιή, αντιμετωπίζοντας ακόμη και την τριχόπτωση. Ας ξεκινήσουμε διακρίνοντας τα είδη της τριχόπτωσης

Φυσιολογική Τριχόπτωση
Στο τριχωτό της κεφαλής βρίσκονται περίπου 100.000 – 150.000 τρίχες. Είναι φυσιολογικό να πέφτουν καθημερινά 50-0100 τρίχες, καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής και κατά τις οποίες αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.
1. Τη φάση ανάπτυξης της τρίχας που ονομάζεται αναγέννηση και διαρκεί κατά μέσο όρο 4 χρόνια.
2. Τη φάση ηρεμίας που ονομάζεται καταγένεση, κατά την οποία η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής και διαρκεί από 2 έως 3 εβδομάδες.
3. Τη φάση της πτώσης της τρίχας ή τελογένεση.
Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται περίπου 25 φορές στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου που δεν παρουσιάζει πρόβλημα τριχόπτωσης.

Παθολογική Τριχόπτωση
Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται μια αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών, η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία.

Τα χαρακτηριστικά της τριχόπτωσης στον άνδρα και τη γυναίκα

Οι άνδρες όπως και οι γυναίκες μπορεί να έχουν προδιάθεση για τριχόπτωση καταγεγραμμένη στο γενετικό υλικό τους. Αυτό εξηγεί την κληρονομικότητα αυτού του προβλήματος.

Οι άνδρες είναι οι πρωταρχικοί στόχοι της τριχόπτωσης λόγω της ορμονικής εξάρτησης αυτής της διαδικασίας. Ουσιαστικά, η αφθονία αρσενικών ορμονών (της τεστοστερόνης) έχει την τάση να προκαλεί σταδιακή ατροφία του θύλακα της τρίχας. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για την ανδρογενετική αλωπεκία η οποία εντοπίζεται κυρίως στους κροτάφους και τη κορυφή του κεφαλιού, σχηματίζοντας τη λεγόμενη «κορώνα».
Οι γυναίκες, με εξαίρεση τις τυχόν ορμονικές διαταραχές, το στρες και τα ψυχολογικά σοκ, δεν πλήττονται από αυτό το φαινόμενο λόγω των οιστρογόνων (θηλυκές ορμόνες) τα οποία τις προστατεύουν από τη δράση των ανδρογόνων που υπάρχουν σε μικρή ποσότητα στον οργανισμό τους. Αυτή η προστατευτική δράση γίνεται εμφανής μετά την εγκυμοσύνη, όταν 2 με 3 μήνες μετά τον τοκετό οι γυναίκες χάνουν μεγάλες ποσότητες των μαλλιών τους. Ο λόγος είναι ότι η τεράστια παραγωγή οιστρογόνων κατά τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης μπλοκάρει όλα τα μαλλιά που βρίσκονται στη φάση της τελογένεσης. Έτσι, σε μικρό χρονικό διάστημα χάνουν όλα τα μαλλιά που έπρεπε να είχαν πέσει τους προηγούμενους 9 μήνες. Η ισορροπία αποκαθίσταται μέσα στους επόμενους μήνες. Μόνο μετά την εμμηνόπαυση (απότομη μείωση των οιστρογόνων) μπορεί να προκληθεί στη γυναίκα μία μορφή διάχυτης αλωπεκίας.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω οι αιτίες της τριχόπτωσης είναι:
• Το στρες
• Η εποχικότητα
• Η δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα
• Η σιδηροπενία
• Η λοχεία
• Η διακοπή αντισυλληπτικών
• Η λήψη φαρμάκων (ρετινοειδή, βαρβιτουρικά, χημειοθεραπευτικά κ.α)
• Οι εξαντλητικές δίαιτες
• Η κληρονομικότητα

Αντιμετώπιση προβλήματος
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση. Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα αμινοξέα «κυστεΐνη» και «μεθειονίνη», ενισχύουμε το διαιτολόγιό μας με πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι τα πουλερικά, το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το γάλα και τα τυριά.

Επίσης, τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να καταναλώνουν συκώτι, φακές, σπανάκι και φασόλια που είναι πλούσια σε σίδηρο, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, καθώς έτσι διευκολύνεται η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως οι Β5, Β6 και Β9, που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Ακόμη κι αν η διατροφή μας περιλαμβάνει επαρκείς πηγές του συμπλέγματος βιταμινών Β (γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς, αβγά) μπορούμε να καταναλώσουμε ενισχυτικά και ένα συμπλήρωμα, ειδικά όταν διανύουμε περιόδους κούρασης και άγχους ή όταν είμαστε άρρωστοι. Κυκλοφορούν συμπληρώματα διατροφής με μεθειονίνη, κυστεΐνη, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β σε μορφή χαπιών, τα οποία, πέρα από την σωστή διατροφή βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τριχόπτωσης.
Σαμπουάν, τονωτικές αμπούλες και λοσιόν που περιέχουν ginseng, θυμάρι, δενδρολίβανο, ευκάλυπτο, κέδρο και τσουκνίδα είναι για εξωτερική χρήση και χρησιμοποιούνται επικουρικά.
Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι οι βαφές, το χτένισμα στο κομμωτήριο και τα προϊόντα styling δεν επηρεάζουν την τριχόπτωση, αλλά την ποιότητα της τρίχας που μπορεί να φθείρεται από την υπερβολική χρήση τους.
Για την αντιμετώπιση της κληρονομικής τριχόπτωσης, η θεραπεία γίνεται με τοπικά σκευάσματα που περιέχουν μινοξιδίλη, ένα φάρμακο που αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντιυπερτασικό και είχε ως παρενέργεια την υπερτρίχωση. Στη συνέχεια παρασκευάστηκε για τοπική χρήση κι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία με συνεχή χρήση. Δρα αυξάνοντας την αγγείωση και κατά συνέπεια τη θρέψη του θύλακα της τρίχας.
Για την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία η φιναστερίδη επίσης χορηγείται θεραπευτικά, αφού δρα αναστέλλοντας την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόννη. Νεότερα δεδομένα μας έδειξαν ότι και η δραστική ουσία λατανοπρόστη (βρίσκεται σε κολλύριο για το γλαύκωμα) επιμηκύνει την αναγεννητική φάση στην οποία έχουμε πάχυνση και επιμήκυνση της τρίχας.
Η χρήση όλων των παραπάνω ουσιών θα πρέπει να γίνεται με την βοήθεια του φαρμακοποιού ή του γιατρού σας!

bottom of page