top of page

Αρθρώσεις - Συμπληρώματα διατροφής για το δρομικό κοινό

Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος συνεργάτης Φαρμακείου-μέλους της Advance Pharmacies, Φαρμακείο Σωτηροπούλου Σ. - Μακρή Β., Χαλάνδρι

12 Οκτ 2023

Το δρομικό κοινό στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά την τελευταία δεκαετία. Ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας, ασχολούνται με το τρέξιμο συμμετέχοντας σε προπονήσεις, αγώνες και διάφορα αθλητικά δρώμενα.
Ανεξάρτητα από τη συχνότητα ή την απόσταση που τρέχει κάποιος, η υγεία των αρθρώσεων του παίζει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη της κάθε προσπάθειας. Με το πέρασμα των χρόνων η φθορά τους είναι αισθητή και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η κατάλληλη φροντίδα τους συμβάλλει τόσο στην αποτροπή πιθανών τραυματισμών και την ταχύτερη ανάκαμψη όσο και στην ομαλότερη και σταδιακή εξέλιξη της φθοράς που επέρχεται με τον καιρό.

Τρέξιμο και αρθρώσεις

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η άρθρωση είναι το σημείο στο σώμα όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά. Οι περισσότερες αρθρώσεις έχουν μικρή ή μεγαλύτερη συμμετοχή στην κίνηση και για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η φροντίδα τους, στο βαθμό φυσικά που είναι εφικτό.

Το τρέξιμο, ανάλογα με το πόσο σωστά γίνεται, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην εξέλιξη της υγείας των αρθρώσεων, αφού συνήθως σχετίζεται με αυξημένη φυσική δραστηριότητα, διαχείριση του σωματικού βάρους και υγιεινό τρόπο ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, μπορεί να καταπονήσει σε μεγάλο βαθμό τις αρθρώσεις. Αυτό εξαρτάται από τη σωματική διάπλαση, την ένταση και τη συχνότητα της δραστηριότητας, το επίπεδο εκγύμνασης αλλά και το έδαφος στο οποίο πραγματοποιείται η δρομική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό η σωστή προπόνηση αλλά και η απαραίτητη ξεκούραση μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προστασία των αρθρώσεων.

Σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα συμπληρώματα διατροφής που διευκολύνουν τη λειτουργία των αρθρώσεων και συμβάλουν στην πρόληψη των τραυματισμών ενισχύοντας το χόνδρο μειώνοντας τον πόνο, εφόσον υπάρχει.

Τα κυριότερα συστατικά συμπληρωμάτων διατροφής που αφορούν τις αρθρώσεις και μπορούν να ωφελήσουν τους δρομείς είναι τα ακόλουθα:

- Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα
Είναι από τα πλέον απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων. Τα οφέλη των Ω-3 λιπαρών οξέων είναι πολλαπλά για τον οργανισμό και ευρέως γνωστά. Συμβάλλουν σημαντικά στη «λίπανση» των αρθρώσεων και τη μείωση της δυσκαμψίας. Ταυτόχρονα, βοηθούν στην αναστολή της φλεγμονής αφού από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση που παρουσιάζουν.

- Γλυκοζαμίνη
Πρόκειται για μία φυσική ένωση που βρίσκεται στους χόνδρους. Στα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προέρχεται από οστρακοειδή, να είναι φυτικής προέλευσης ή να παράγεται στο εργαστήριο. Η γλυκοζαμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμηση του χόνδρου, όσο είναι εφικτό και να καθυστερήσει τη διάβρωση του.

- MSM (μεθυλοσουλφονικομεθάνιο)
Πρόκειται για οργανικό θείο το οποίο, συν τοις άλλοις, παρουσιάζει αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση. Συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος και βοηθά ουσιαστικά σε περιπτώσεις τραυματισμών. Μελέτες που έχουν γίνει για την επίδραση συμπληρωμάτων διατροφής με MSM σε δρομείς έχουν διαπιστώσει πως η λήψη του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων μετά από την καταπόνηση μιας έντονης δραστηριότητας.

- Υαλουρονικό Οξύ
Το υαλουρονικό οξύ παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και συμβάλλει στην ενυδάτωση των ιστών. Στις αρθρώσεις βρίσκεται στο αρθρικό υγρό και τον αρθρικό χόνδρο όπου βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων και τη μείωση των τριβών και του πόνου. Η λήψη συμπληρωμάτων υαλουρονικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των συνδετικών ιστών και την ενίσχυση του αρθρικού υγρού.

- Κολλαγόνο Τύπου 2
Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη που βρίσκεται στα οστά και στους συνδετικούς ιστούς. Στο ανθρώπινο σώμα το συναντάμε σε 3 βασικούς τύπους:

-Τύπος 1: βρίσκεται στο δέρμα, τα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά.
-Τύπος 2: βρίσκεται στους χόνδρους των αρθρώσεων. Συμβάλλει στην προστασία των αρθρώσεων, ενισχύοντας την ελαστικότητα τους και απορροφώντας τους κραδασμούς.
-Τύπος 3: βρίσκεται κυρίως στα εσωτερικά όργανα και το δέρμα
Το κολλαγόνο μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση τραυματισμών και να ενισχύσει την αποκατάσταση μετά την άσκηση. Από τα παραπάνω είναι σαφές πως το ιδανικότερο κολλαγόνο για τις αρθρώσεις είναι το τύπου 2.

- Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, δραστική ουσία του κουρκουμά, έχει μελετηθεί αρκετά για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζει. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην υγεία των αρθρώσεων, προστατεύοντας τες από τις φλεγμονές. Επιπλέον, φέρεται να αποτελεί ιδανική επιλογή σε περιπτώσεις οξέος πόνου στις αρθρώσεις.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής για τις αρθρώσεις και οι διαθέσιμοι συνδυασμοί συστατικών που μπορεί να βρει κάποιος σήμερα στην αγορά είναι αμέτρητοι. Προκειμένου να επιλεγεί το ιδανικό συμπλήρωμα που θα βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εκάστοτε περίπτωση είναι σημαντική η συμβουλή και καθοδήγηση από κάποιον ειδικό (φαρμακοποιό, διαιτολόγο, γιατρό, κλπ.)

bottom of page