top of page

Διατροφή & συμπληρώματα, για την αντιμετώπιση της Covid-19

Μαργαρίτα Μαργαριτίδου Bsc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Σύμβουλος Διατροφής Φαρμακείου - μέλους Advance Μαργαριτίδης Μιχαήλ, Μουδανιά Χαλκιδικής

5 Μαΐ 2022

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει ανατρέψει τελείως τα μέχρι πρότινος δεδομένα της ζωής μας. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει μέχρι και σήμερα παγκοσμίως ξεπερνά τα 411 εκατομμύρια ενώ στην χώρα μας φαίνεται πως διανύουμε ένα ακόμη κύμα της πανδημίας.
Τι είναι ο κορονοϊός;
Η νόσος του κορονοϊού (COVID– 19) είναι μια μολυσματική ασθένεια προερχόμενη από τον ιό SARS–CoV – 2.
Ποια είναι τα συμπτώματα του;
Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να ποικίλουν ανά περίπτωση. Οι ήπια νοσούντες συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή ενώ συχνά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Σε πιο βαριά περιστατικά συναντάμε οξεία πνευμονία και άλλες ανεπάρκειες σε ζωτικά όργανα.

Διατροφική αντιμετώπιση της Covid–19

Προκειμένου να μπορεί ο οργανισμός μας να αντιστέκεται σε μολύνσεις και να μας προστατεύει αποτελεσματικά, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύτιμες ουσίες όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Παρακάτω θα δούμε διατροφικές συστάσεις ώστε να πετύχουμε την μέγιστη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.
• Μεσογειακή Διατροφή
Η υιοθέτηση του μοντέλου της Μεσογειακής διατροφής εξασφαλίζει πως λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά καθημερινά.
• Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
Το αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτες φαίνεται πως μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου της COVID – 19. Επίσης, έχει φανεί πως η κατανάλωση αλκοόλ επιδρά στο βλεννογόνο των πνευμόνων και έχει ως αποτέλεσμα την πιο αργή ανάρρωση από παθήσεις που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα.
• Πιείτε νερό
Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την γενικότερη καλή υγεία, οπότε μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε συστηματικά μέσα στην ημέρα.
• Μείωση κατανάλωσης αλατιού
Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού μέσα στην ημέρα. Οι συστάσεις για κατανάλωση αλατιού σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι κάτω από 5 γρ. αλατιού την ημέρα. Μην ξεχνάτε, πως τα τρόφιμα περιέχουν κρυφό αλάτι, συχνά σε υψηλές ποσότητες.
• Μείωση κατανάλωσης ζάχαρης
Προσπαθήστε να περιορίσετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη όπως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά.
• Προετοιμάστε τα γεύματα σας στο σπίτι
Επιλέξτε να καταναλώνετε σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά με επιλεγμένες πρώτες ύλες. Εντάξτε στην μαγειρική σας λαχανικά και βότανα που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
• Μειώστε το κάπνισμα

Η νόσος COVID – 19 έχει ως χαρακτηριστικό να προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι καπνιστές και όσοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμιστών, να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συμπληρώματα διατροφής για πρόληψη & αντιμετώπιση της COVID–19
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για την χρήση εξειδικευμένων μικροθρεπτικών συστατικών με σκοπό την πρόληψη ή την θεραπεία της νόσου μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής υγείας του ατόμου.

Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την λήψη εξειδικευμένων για κάθε περίπτωση συμπληρωμάτων διατροφής μπορούν να μας εξασφαλίσουν την άμεση ανοσολογική απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε πιθανούς κινδύνους.
• Βιταμίνη C
Προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μας προστατεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών.
• Βιταμίνη D
Πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την ευεργετική δράση της βιταμίνης D με καταστάσεις λοίμωξης του αναπνευστικού, στις οποίες έδρασε ευεργετικά. Συγκεκριμένα για τη λοίμωξη COVID-19, φαίνεται πως η βιταμίνη D σχετίζεται με την παραγωγή πεπτιδίων του αναπνευστικού επιθηλίου που δρουν κατά των μικροβίων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Σε περιπτώσεις νόσησης από τον ιό, έχει φανεί πως η βιταμίνη D συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης και βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών από την νόσο.
• Ψευδάργυρος
Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την κυτταρική απόκριση. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
• Προβιοτικά
Ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» μικροβίων στον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα παρέχουν προστασία ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Μην ξεχνάτε πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειώσουμε την μετάδοση του είναι η σωστή ενημέρωση, ο εμβολιασμός και η τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

bottom of page