top of page

Επιλέξτε το ιδανικό χρώμα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας!

Ροζίνα Παπαχρήστου, Interior Designer
e-mail: rosinapapachristou@gmail.com
Instagram: @rosinapapachristou

16 Οκτ 2023

Σκέφτεστε να κάνετε μια αλλαγή στα χρώματα των τοίχων του σπιτιού σας αλλά δεν το τολμάτε;
Έχετε αμφιβολίες για την επιλογή του σωστού χρώματος ανάλογα με το δωμάτιο που θέλετε να βάψετε;

Είναι λογικό να μην μπορείτε να αποφασίσετε καθώς η επιλογή χρώματος για τους τοίχους του σπιτιού μας δεν είναι μια απλή υπόθεση! Η επιλογή αυτή είναι σημαντική γιατί τα χρώματα επηρεάζουν την αισθητική του χώρου όπως επίσης, τη ψυχολογία και τη διάθεσή μας.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά! Πριν πάρετε στα χέρια σας τη «βεντάλια» με τα χρώματα πρέπει να σκεφτείτε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δωματίου που θέλετε να βάψετε, καθώς και τι ατμόσφαιρα θέλετε να δημιουργήσετε μέσα σε αυτό.
Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν το μέγεθος του δωματίου, τη χρήση για την οποία το προορίζετε και την ποσότητα του φυσικού φωτός που μπαίνει στο χώρο.

Για παράδειγμα, εάν έχετε να μικρό δωμάτιο, τότε επιλέξτε ανοιχτά χρώματα σε όλους τους τοίχους, που θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Εάν το δωμάτιο που θέλετε να βάψετε είναι μεγάλο, τότε μπορείτε να επιλέξετε πιο σκούρους τόνους ενός αγαπημένου σας χρώματος καθώς αυτό θα βοηθήσει ώστε το δωμάτιο να φαίνεται πιο ζεστό και φιλόξενο.
Αντίστοιχα κινούμαστε και με το φυσικό φως, εάν θέλουμε να φωτίσουμε ένα δωμάτιο που δεν έχει πολύ φυσικό φως τότε θα επιλέξουμε ανοιχτά χρώματα, τα οποία αντανακλούν το φως και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το δωμάτιο να φαίνεται πιο φωτεινό και μεγάλο.
Τέλος, εάν το δωμάτιο που θέλετε να βάψετε είναι ήδη επιπλωμένο, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το στυλ των επίπλων, αλλά και το χρώμα τους. Για παράδειγμα εάν τα έπιπλα σας έχουν «δυνατά» χρώματα επάνω τους, τότε καλό θα ήταν να αποφύγετε τα έντονα χρώματα και στους τοίχους.

Καθιστικό
Το καθιστικό του σπιτιού μας είναι το δωμάτιο που περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μας, είτε μόνοι, χαλαρώνοντας με ένα βιβλίο, είτε με καλεσμένους, διασκεδάζοντας μαζί τους. Το δωμάτιο αυτό καλείται να εξυπηρετήσει πολλές και διαφορετικές ανάγκες ανάλογα την ώρα και την περίσταση. Τα ιδανικά χρώματα για το καθιστικό είναι τα λευκά και τα γκρεζ, οι μπεζ δηλαδή αποχρώσεις που έχουν σαν βάση τους το γκρι. Οι ανοιχτοί χρωματισμοί κάνουν τον χώρο πιο φωτεινό και μεγάλο, δεν κουράζουν το μάτι και αποπνέουν αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας. Επίσης, μας δίνουν τη δυνατότητα να παίξουμε με τη διακόσμηση των τοίχων και των επίπλων πολύ πιο εύκολα. Χρωματιστά μαξιλάρια στους καναπέδες και στα διακοσμητικά του καθιστικού θα δώσουν χαρακτήρα στον χώρο σας, χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος κάτι να φαίνεται παράταιρο.

Κουζίνα
Η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο που μαγειρεύουμε, τρώμε και περνάμε πολύ χρόνο με την οικογένειά μας.
Είναι σημαντικό να επιλέξουμε χρώματα εύκολα στη συντήρησή τους αλλά παράλληλα να αποπνέουν χαλαρωτική διάθεση και άνεση.
Εάν η κουζίνα σας έχει χρωματιστά πλακάκια τότε προσπαθήστε να βρείτε τον πιο ανοιχτό τόνο του χρώματος τους και επιλέξτε το για όλους τους τοίχους της κουζίνας. Κάποια άλλα χρώματα που θα μπορούσατε να επιλέξετε είναι το λευκό, το ανοιχτό γκρι-πράσινο και το εκρού. Είναι χρώματα ουδέτερα και δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα.

Υπνοδωμάτιο
Το υπνοδωμάτιο είναι ο πιο προσωπικός χώρος μέσα στο σπίτι και εκεί πρέπει να είμαστε σε θέση να χαλαρώνουμε και να αισθανόμαστε ζεστασιά. Παστέλ χρώματα ή ζεστές αποχρώσεις μπορούν να μας προσφέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Το μπέζ-χακί είναι η κατάλληλη επιλογή χρώματος εάν θέλετε ένα κλασσικό αποτέλεσμα, ενώ μια μπλε παστέλ απόχρωση θα δώσει χαρακτήρα στο δωμάτιο σας χωρίς όμως να επηρεάσει την αίσθηση γαλήνης που θέλετε να πετύχετε.

Παιδικό δωμάτιο
Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να δίνει χαρά στο παιδί σας και να μην το βαριέται καθώς εκεί περνάει χρόνο την ώρα του παιχνιδιού και της ξεκούρασης του μετά το σχολείο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να μπορεί να συγκεντρωθεί την ώρα που εκείνο διαβάζει και να μην αποσπάται από έντονα και δυνατά χρώματα. Χρώματα όπως το πράσινο της ελιάς ή το λιλά σε ανοιχτό τόνο μπορούν να εξυπηρετήσουν τις παραπάνω απαιτήσεις καθώς είναι χρώματα ζωντανά αλλά παράλληλα ξεκούραστα και χαλαρωτικά.

Μπάνιο
Το μπάνιο πρέπει να αποπνέει καθαριότητα και ηρεμία. Οι έντονες αποχρώσεις θα δώσουν την εντύπωση πως ο χώρος είναι πιο μικρός και σκοτεινός, ενώ εύκολα μπορούν να προσδώσουν ένα αίσθημα σύγχυσης και δεν το θέλουμε αυτό για το μπάνιο μας. Το λευκό είναι το κατάλληλο χρώμα για τον σκοπό αυτό, δίνει την αίσθηση της καθαριότητας ενώ παράλληλα μπορεί να υποστηρίξει κάθε μας χρωματική επιλογή στα υπόλοιπα αξεσουάρ και αντικείμενα μέσα σε αυτό.

Φυσικά, αυτές είναι μόνο μερικές προτάσεις.
Δοκιμάστε χρώματα σε μικρά δείγματα μέχρι να πέτυχετε εκείνο που ταιριάζει πιο πολύ στις ανάγκες και το γούστο σας. Η τελική επιλογή εξαρτάται από τον χαρακτήρα και το στυλ του καθενός. Η διακόσμηση του σπιτιού μας πρέπει να αντιπροσωπεύει εμάς και όποιον ζει μαζί μας, να αντανακλά τον χαρακτήρα μας και να προσφέρει την ευχαρίστηση που όλοι χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

bottom of page