top of page

Η Συμβουλή του Φαρμακοποιού - Εξετάσεις!

Χριστόφορος Ντίκας, Φαρμακοποιός Φαρμακείου-μέλους της Advance Pharmacies, Ν. Ψυχικό

20 Απρ 2023

Όλοι οι μαθητές και φοιτητές κατά τη διάρκεια της σχολικής ή ακαδημαϊκής χρονιάς έρχονται αντιμέτωποι με περιόδους αυξημένων αναγκών σε ενέργεια και συγκέντρωση. Η πίεση είναι πάντα μεγάλη πριν και κατά την απαιτητική περίοδο των εξετάσεων και για αυτό το λόγο ο οργανισμός έχει μεγάλη ανάγκη σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα συμπληρώματα διατροφής, συνδυαστικά με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, προσφέροντας ώθηση και ενισχύοντας συγκεκριμένες νοητικές εργασίες, όπως τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν κάποια από τα σημαντικότερα συμπληρώματα.

1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό αφού βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του εγκεφάλου, στη διατήρηση υγιών νευρικών κυττάρων αλλά και στην ενίσχυση της ικανότητας του εγκεφάλου να διατηρεί πληροφορίες. Καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράξει, είναι αναγκαίο να τα λάβει από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και το αβοκάντο.

2. Βιταμίνες συμπλέγματος-Β
Διαφορετικές βιταμίνες του συμπλέγματος-Β παίζουν διαφορετικούς ρόλους στο σώμα και στον εγκέφαλο ενώ κατά κύριο λόγο προάγουν την ενδυνάμωση της μνήμης. Η βιταμίνη Β-6 είναι ιδιαίτερα επιδραστική όταν πρόκειται για προετοιμασία εξετάσεων, εφόσον προάγει την υγεία του εγκεφάλου. Ένα άλλο ισχυρό συμπλήρωμα για την υγεία του εγκεφάλου είναι η βιταμίνη Β-12, η οποία είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει την ενέργεια και την αντοχή του οργανισμού. Η έλλειψη των βιταμινών Β, επηρεάζει την καλή λειτουργία του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει σε κούραση, άγχος και κατάθλιψη, που μπορεί να προκαλέσει ίσως και αυπνία, επηρεάζοντας τη συγκέντρωση των μαθητών και την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος-Β είναι διαθέσιμες ως συμπληρώματα είτε ξεχωριστά είτε συνδιαστικά, και περιέχονται σε τροφές όπως ειναι το χοιρινό, το κοτόπουλο, το ψάρι, το ψωμί, τα αυγά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά.

3. Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθάει στη διαχείριση του άγχους και στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον είναι κατάλληλη για την τόνωση του οργανισμού, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας. Καλές πηγές Βιταμίνης C αποτελούν οι πιπεριές, το μπρόκολο, οι φραόυλες τα πορτοκάλια και το γκρειπφρουτ.

4. Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου και τη μνήμης και επιτρέπει την ταχύτερη ανάκληση πληροφοριών. Επιπλέον, παίζει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της εγρήγορσης, της ενέργειας, της εστίασης και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες. Πλούσιες πηγές φυλλικού οξεός τα αποτελούν τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως, τα όσπρια, το σπανάκι, ο αρακάς, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα παντζάρια και τα πορτοκάλια.

5. Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία
Η ανεπάρκεια μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μέταλλο που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο. Η ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου συνεισφέρει στην διατήρηση της συνολίκης λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς και στην ενίσχυση της μνήμης. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το κρέας, το ψάρι, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά.

Το μαγγάνιο, είναι απαραίτητο για τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και για τη λειτουργία των ενζύμων, ενώ βοηθάει πολύ και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ο σίδηρος, είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψή του οδηγεί σε εξασθένηση της μνήμης και της δυνατότητας εκμάθησης. Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο, μέσα από το σπανάκι, το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά, τα φασόλια, τα αμύγδαλα, το μαύρο ψωμί, τις σαρδέλες και τη σόγια.

6. Αμινοξέα
Σημαντικά αμινοξέα με επίδραση στις εγκεφαλικές λειτουργίες αποτελούν η τυροσίνη και η κυστεΐνη. Η τυροσίνη είναι ενα πρωτεϊνογόνο αμινοξύ με δράση στο νευρικό σύστημα που βοηθά στη βελτίωση τη γνωστικής λειτουργίας και της συγκέντρωσης κάτω από στρεσογόνες συνθήκες. Η τυροσίνη επίσης βοηθά να παραμένουμε οξυδερκείς ακόμη και αν δεν κοιμόμαστε καλά. Η κυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται φυσικά από το σώμα και είναι μεταξύ άλλων γνωστή για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Η κυστεΐνη βοηθά στη ρύθμιση του γλουταμικού εντός του σώματος, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι απαραίτητος για τη μάθηση και τη μνήμη. Καθώς η τυροσίνη και η κυστεΐνη είναι αμινοξέα, υπάρχουν σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως ειναι το σουσάμι, το τυρί, η σόγια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και το κρέας.

7. Βότανα
Βότανα όπως το τζίνσενγκ ή το τζίνγκο μπιλόμπα αναγνωρίζονται συχνά για τα πολλά οφέλη τους για την υγεία. Αποτελόυν κυρίως βοηθήματα για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης καθώς και για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Γενικότερα βελτιώνουν τη διανοητική και σωματική απόδοση και καταπολεμούν το άγχος. Μπορείτε να τα συναντήσετε σε συμπληρώματα διατροφής σε ταμπλέτες, κάψουλες, σταγόνες ή τσάι.

Σε περιόδους λοιπόν που αυξάνονται οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, το άγχος και το στρες, μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων και βιταμινών, αναμφίβολα θα βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας, την ποιότητα ύπνου και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας.

bottom of page