top of page

Καλοκαιρινή Διακόσμηση Βεράντας

Ροζίνα Παπαχρήστου
Interior Designer, Τηλ. 6984290416, e-mail: rosinapapachristou@gmail.com

1 Αυγ 2023

Το καλοκαίρι ήρθε... μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με τις βεράντες μας;
Εάν νιώθετε πως έχετε παραμελήσει τη βεράντα σας ή το μπαλκόνι σας και θέλετε να δώσετε την αξία που τους αρμόζει, τότε το άρθρο αυτό θα σας φανεί πολύ χρήσιμο!

Το μυστικό είναι ένα... Αντιμετωπίστε τη βεράντα ως προέκταση του σπιτιού σας!

Αναρωτηθείτε για τις ανάγκες σας και για τη χρήση που θα θέλατε να κάνετε στη βεράντα του σπιτιού σας.
Στη συνέχεια, λάβετε υπόψιν την υφιστάμενη δομή και το μέγεθος της βεράντας ή του μπαλκονιού σας, το χρώμα των τοίχων και του δαπέδου, καθώς και οτιδήποτε άλλο που προσδίδει αισθητικό χαρακτήρα στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας.
Συνεχίστε με την επιλογή των υπόλοιπων επιπλών. Συμπληρώστε το καθιστικό σας με περισσότερα καθίσματα όπως καρέκλες, σκαμπό και πουφ. Βασική επιλογή επίσης είναι το τραπέζι! Μπορείτε να επιλέξετε δύο ή τρία μικρά βοηθητικά τραπεζάκια μέσης, τα οποία θα εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες σας αλλά και θα συμπληρώνουν απόλυτα τη διακόσμηση του χώρου, καθώς επάνω τους μπορείτε να τοποθετήσετε διακοσμητικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τα σετ, επιλέξτε όμως έπιπλα τα οποία ταιριάζουν μεταξύ τους και ανήκουν στην ίδια κατηγορία στυλ προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι αρμονικό. Με αυτόν τον τρόπο προσδίδετε μια μοναδικότητα στον χώρο σας και επιτρέπετε στα έπιπλά σας να ξεχωρίσουν.

Ο στόχος είναι να διακοσμήσουμε τη βεράντας μας με έξυπνο τρόπο έτσι ώστε εκτός από όμορφη να είναι και λειτουργική. Το πρώτο βήμα είναι και το πιο βασικό! Τα μεγάλα αντικείμενα!
Το έπιπλο με τον μεγαλύτερο όγκο θα πρέπει να είναι το πρώτο στη λίστα των επιλογών μας καθώς είναι αυτό που θα καθορίσει τη δομή της υπόλοιπης επίπλωσης.

Εάν ο χώρος σας το επιτρέπει, επιλέξτε έναν καναπέ ή δυο μεγάλες πολυθρόνες εξωτερικού χώρου, με λεπτό σκελετό προκειμένου να χάνεται ο όγκος τους και ο χώρος να δείχνει πιο ανάλαφρος! Οι επιλογές στο χρώμα και το στυλ είναι πολλές! Αν θέλετε να κάνετε μια διαχρονική επιλογή, τότε δεν έχετε παρά να επιλέξτε υφάσματα σε ουδέτερα χρώματα, όπως το μπεζ και το λευκό ή ακόμα και πιο ζεστά χρώματα, όπως το καφέ. Εάν θέλετε να προσθέσετε χρώμα, τότε βάλτε χρώμα στα μαξιλάρια και στα ριχτάρια τα οποία θα διακοσμούν τα καθίσματά σας!
Εάν η βεράντα σας έχει περιορισμένο χώρο τότε αποφύγετε τα μεγάλα αντικείμενα. Επιλέξτε μια έξυπνη σύνθεση καθιστικού η οποία θα αποτελείται από δύο καρέκλες, ένα ή δύο βοηθητικά σκαμπό και ένα τραπέζι με ψηλά και λεπτά πόδια! Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μεγαλύτερη ελευθερία και χώρο για την διακόσμηση του μπαλκονιού σας.

Συνεχίστε με τα φυτά. Επιλέξτε φυτά της αρεσκείας σας αλλά παράλληλα εκείνα που θέλουν τη φροντίδα που εσείς μπορείτε να τους παρέχετε! Αν δεν έχετε πολύ χρόνο μέσα στην εβδομάδα για το πότισμά τους, τότε προτιμήστε τα παχύφυτα ή τους κάκτους. Τοποθετήστε τα σε μεγάλες πήλινες γλάστρες και δημιουργήστε συνθέσεις σε γωνιές της βεράντας σας! Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε φυτά με άνθη, τα οποία θα χαρίσουν χρώμα και μυρωδιά καλοκαιριού στο χώρο σας! Ακόμη μια καλή επιλογή είναι μια μικρή λεμονιά ή πορτοκαλιά. Θα εκμεταλλευτείτε τους καρπούς τους και θα απολαμβάνετε το άρωμα φρεσκάδας που χαρίζουν.

Εφόσον έχετε καταλήξει σε όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα της διακόσμησης. Η στιγμή που θα αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο!
Προσπαθήστε να αποφύγετε την τοποθέτηση της μίας γλάστρας δίπλα στην άλλη μπροστά από τα κάγκελα. Εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε έναν «φράκτη», προκειμένου να αποφύγετε τα αδιάκριτα βλέμματα, τότε επιλέξτε φυτά όπως ο κισσός που έχει την ιδιότητα να αναρριχάται. Έτσι, καθώς μεγαλώνει θα μπλεχτεί στα κάγκελα της βεράντας σας και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συνεχίστε εμπλουτίζοντας τη διακόσμηση της βεράντας σας με διακοσμητικά αντικείμενα όπως ψάθινα καλάθια, φανάρια με κεριά και μαξιλάρες σε χρώματα και σε υφές που ταιριάζουν με τον υπόλοιπο χώρο! Επιλέξτε ένα μικρό φυτό μέσα σε ένα κασπώ και τοποθετήστε το επάνω στο τραπέζι σας μαζί με μια σύνθεση από κεριά. Τολμήστε να στρώσετε ένα ψάθινο χαλί ή ένα κιλίμι στο δάπεδο και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει καθώς αυτή η επιλογή θα προσδώσει χαρακτήρα στον χώρο και θα ολοκληρώσει το αποτέλεσμα όπως ακριβώς συμβαίνει και στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας.

Για το τέλος και ίσως το πιο σημαντικό, ο φωτισμός! Ο φωτισμός θα μας χαρίσει την ατμόσφαιρα που επιθυμούμε, κυρίως τις βραδινές ώρες , στις στιγμές χαλάρωσης που όλοι επιδιώκουμε να έχουμε.
Επιλέξτε λαμπτήρες με θερμό φωτισμό, εάν έχετε τη δυνατότητα επιλέξτε «έξυπνες» λάμπες έτσι ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε την φωτεινότητά τους μόνοι σας. Μη σταματήσετε εκεί. Προσθέστε ένα επιδαπέδιο φωτιστικό ή γιρλάντες με φωτάκια. Μπορείτε να πλέξετε φωτάκια στα κάγκελα του μπαλκονιού σας ή να τα κρεμάσετε από την οροφή! Αποφύγετε τον άμεσο φωτισμό και δημιουργήστε πολλούς μικρούς και εμμέσους φωτισμούς.

Έτσι λοιπόν, κρεμάστε φαναράκια, ανάψτε κεράκια και απολαύστε ένα υπέροχο βράδυ μαζί με τους αγαπημένους ανθρώπους σας, που αλλού, στη βεράντα σας!

bottom of page