Οργάνωση για μια ανέμελη & ευχάριστη βραδιά στην βεράντα

Άννα Μαρία Μπαρού, Breakfast consultant, Recipe developer, www.annamariabarouh.com, Ig:annamariabarouh

29 Ιουν 2022

Όλοι μας θέλουμε να καλέσουμε τους φίλους μας για να περάσουμε μια ανέμελη καλοκαιρινή βραδιά στη βεράντα.
Για να πετύχει το κάλεσμα μας, όσο μικρό ή μεγάλο είναι αυτό, θα χρειαστεί μια οργάνωση από τις προηγούμενες μέρες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε είναι τον αριθμό των καλεσμένων που έχουμε, στη συνέχεια να σκεφτούμε τι θα θέλαμε να τους μαγειρέψουμε και τέλος πως να διακοσμήσουμε το τραπέζι μας.

Το μενού της βραδιάς πάντα ξεκινάει με κάποιο είδος κοκτέιλ ή ποτού όπως μια δροσερή σαγκρία με ψιλοκομμένα φρούτα (μήλα, πορτοκάλια ή βερίκοκα) ή ένα κοκτέιλ με φράουλες και ρούμι ή ένα δροσερό άσπρο κρασί.
Φροντίστε να τα συνδυάσετε με κάποια finger foods ή μεζεδάκια ώστε να κυλήσει όμορφα η βραδιά, λίγο πριν περάσετε στο τραπέζι.
Για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή (μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό είναι να περάσετε καλά με τους φίλους σας, να το απολαύσετε και όχι να τηγανίζετε τελευταία στιγμή!) αποφύγετε τα μεζεδάκια της ώρας και προτιμήστε finger foods που μπορούν να ετοιμαστούν από πριν. Μια λύση είναι τα αγαπημένα ντιπ όπως το guacamole, το χούμους ή η τυροκαυτερή. Συνοδεύστε τα με κριτσίνια, αφράτα ψωμάκια ή παξιμάδια.

Επίσης, σαν ορεκτικά μπορείτε να σερβίρετε μαζί με το κρασί, μια όμορφη πιατέλα τυριών.
H πιατέλα τυριών πρέπει να έχει το λιγότερο 3 είδη τυριών. Την αγαπημένη σας γραβιέρα, ένα νόστιμο κασέρι, ένα καπνιστό τυρί, κάποια γραβιέρα με τρούφα ή γραβιέρα με μπούκοβο. Βεβαιωθείτε ότι όλη η παρέα αντέχει τα καυτερά! Ανάμεσα στα τυριά βάλτε σε ένα μπωλ κάποια chutney, κριτσίνια, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει τους πάντες!

Για το μενού της βραδιάς θα πρέπει να προβλέψετε μια ωραία πολύχρωμη σαλάτα, ένα είδος πίτας, quiche ή τάρτας.
Μαζί με το κυρίως γεύμα ( μοσχάρι με πορτοκάλι, κοτόπουλο λεμονάτο ή γαρίδες με κάρι) επιλέξτε ένα πρωτότυπο συνοδευτικό. Προτείνω φωλιές πατάτας, παπαρντέλε με ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι, πολέντα, νιόκι, ποικιλία μανιταριών ή stir fry λαχανικά, σβησμένα με μπαλσάμικο.

Τέλος, φροντίστε να ετοιμάσετε ένα εύκολο γλυκό όπως, σουφλέ σοκολάτας ή πάβλοβα. Εάν σας δυσκολεύει η ζαχαροπλαστική υπάρχει λύση! Αγοράστε έτοιμες μαρέγκες και απλά προσθέστε μια κουλί φράουλας ή μαρμελάδα φράουλας, σαντιγί, φρέσκα φρούτα του δάσους ή φράουλες.

○ Στρώνοντας το τραπέζι ….

Για να φτιάξετε την ατμόσφαιρα της βραδιάς, θα χρειαστείτε απαλή μουσική, αρκετά κεριά και την καλή σας διάθεση.

Για το κέντρο του τραπεζιού επιλέξτε μικρά γλαστράκια με βότανα όπως βασιλικούς, δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο ή λεβάντα. Επίσης, κάποια σύνθεση με μαργαρίτες και λεμόνια, θα έφτιαχνε τη διάθεση με τα χαρούμενα χρώματα της.

○ Για ένα όμορφο και γεμάτο τραπέζι:
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τραπεζομάντιλο σε χρώμα φούξια, κίτρινο ή πράσινο ή να επιλέξετε χαρούμενα σουπλά συνδυάζοντάς τα με πολύχρωμες χαρτοπετσέτες ή λινές πετσέτες.
• Μοιράστε ομοιόμορφα τα πιάτα
• Τοποθετήστε συμμετρικά τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια και φροντίστε να αφήσετε λίγο χώρο στο κέντρο ή στις άκρες του τραπεζιού για να μπορέσετε να ακουμπήσετε την πιατέλα σαλάτας και την πίτα σας.
• Καλό θα ήταν να έχετε στρώσει το τραπέζι πριν φτάσουν οι φίλοι σας.

○ Για παρεΐστικες βραδιές
Οργανώστε βραδιά μακαρονάδας, πίτσας, μεξικάνικη, ιταλική ή ινδική βραδιά. Εάν η παρέα σας δεν είναι μεγάλη (3 ζευγάρια το πολύ μαζί με εσάς), μη διστάσετε να τους βάλετε στην κουζίνα σας και να μαγειρέψετε όλοι μαζί. Θα περάσετε μια βραδιά γεμάτη γέλια και περιπέτειες! Εδώ θα φροντίσετε να τους έχετε ετοιμάσει τα ποτά τους και κάποια ορεκτικά, για να τα απολαύσουν την ώρα που θα μαγειρεύετε όλοι μαζί!

♦ Δροσερές καλοκαιρινές συνταγές
Αυθεντική ισπανική ντοματόσουπα - gazpacho
ΥΛΙΚΑ
700 γρ. ντομάτα κόκκινη και ώριμη ( ξεφλουδισμένες και ξεκουκουτσιασμένες)
300 γρ. Τοματίνια
2-3 αγγούρια (ξεφλουδισμένα)
3 κσ. πολτό ντομάτας
6 κσ. ξύδι
8 κσ. ελαιόλαδο
Αλάτι
2-3 φλυτζάνια παγάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο blender και τα αλέθουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Τη σερβίρουμε παγωμένη.
Η gaspacho συνοδεύεται από ψιλοκομμένα σε κυβάκια λαχανικά όπως αγγούρι, αβοκάντο, κόκκινη, κίτρινη και πράσινη πιπεριά, κολοκυθάκια, καρότο και σέλερι.

♦Σαλάτα κινόα
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. κινόα
300 ml. νερό
½ κ.γ. αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ
Ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ ή λεμόνι
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
1 μάτσο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια, (1 εάν είναι μεγάλο )
4 αγγούρακια κομμένα σε κυβάκια, (2 εάν είναι μεγάλα )
12-14 φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε την κινόα με το νερό και το αλάτι για 10-15 λεπτά (μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά).
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά και μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά με το λάιμ και το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα την βρασμένη κινόα (αφού έχει κρυώσει).

♦Λαζάνια με φέτα και πολύχρωμες πιπεριές
ΥΛΙΚΑ
500γρ φέτα
250γρ μοτσαρέλα τριμμένη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε Κυβάκια
4 αβγά
λίγο άσπρο πιπέρι
200 ml. γάλα
250 ml. κρέμα γάλακτος
12- 14 φύλλα λαζάνια
λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το πυρέξ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό με λίγο αλάτι.
2. Σε ένα μπολ λιώνουμε την φέτα με ένα πιρούνι και στη συνέχεια προσθέτουμε την μοτσαρέλα, τον μαϊντανό, την κόκκινη πιπεριά και ανακατεύουμε καλά.
3. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά, το άσπρο πιπέρι, το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
4. Βράζουμε τα φύλλα λαζάνια (2-3 κάθε φορά) για 1-2 λεπτά και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ που έχουμε αλείψει με λίγο βούτυρο.
5. Βάζουμε από πάνω το μισό μείγμα τυριών και ξαναβάζουμε 4-6 φύλλα λαζάνια. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα τυριών και ξαναβάζουμε γύρω στα 4-6 φύλλα λαζάνια ή μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του πυρέξ.
6. Περιχύνουμε με τα αυγά, το γάλα και την κρέμα γάλακτος, τα οποία έχουμε ανακατέψει προηγουμένως σε ένα μπολ.
7. Με ένα μαχαίρι τρυπάμε σε διάφορα σημεία (για να κατέβει το μείγμα με το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
8. Βάζουμε λίγο βούτυρο διάσπαρτα σε διάφορα σημεία από πάνω, Τα λαζάνια είναι έτοιμα να μπούνε στο φούρνο.
9. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά.