top of page

Φέρτε την φύση στο μπαλκόνι σας

24 Μαΐ 2022

Η άνοιξη προσφέρεται για την καλλιέργεια μυρωδικών, αλλά και θεραπευτικών φυτών, τα οποία μπορούμε να κόβουμε ολόφρεσκα και να τα χρησιμοποιούμε. Πιθανώς θα σκεφτείτε: “Mα μένω σε πολυκατοικία, δεν έχω χώρο!”. Κι όμως, μπορείτε να αποκτήσετε ένα μικρό κήπο, αρκεί να διαθέτετε ένα μικρό μπαλκόνι ή λίγο χώρο ελεύθερο, ακόμη και ένα τετραγωνικό μέτρο. Αυτό που επίσης χρειάζεστε είναι η καλή διάθεση και ελάχιστες γνώσεις κηπουρικής.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών από τα οποία μπορούμε να διαλέξουμε ποια μας αρέσουν και να τα καλλιεργήσουμε όπως, ο μαϊντανός, ο άνηθος, η ρόκα, αλλά και τα περισσότερα είδη αρωμα-τικών φυτών όπως ο δυόσμος, η μέντα, η ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Ποια από όλα να διαλέξουμε;
Η απάντηση είναι «αυτά που μας αρέσουν» λαμβάνοντας υπ΄ όψη κάποιες παραμέτρους για την επιτυχία της καλλιέργειάς μας.

Προσανατολισμός του μπαλκονιού: Τα βότανα προτιμούν σημεία με ήλιο, αλλά και προφυλαγμέ-να από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους. Ο δυόσμος, η μέντα, η ρίγανη και η μαντζουρά-να, αναπτύσσονται καλύτερα σε ημισκιερό περιβάλλον. Ο μαϊντανός, ο άνηθος και η ρόκα όταν καλλιεργούνται στο μπαλκόνι, θέλουν περισσότερο ήλιο την άνοιξη και το φθινόπωρο και δροσιά το καλοκαίρι. Αποφεύγουμε την καλλιέργεια σε βορινό μπαλκόνι, γιατί είναι πολύ πιθανόν τα φυτά να μην αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες.

Φύτευση: Αφού επιλέξουμε και αγοράσουμε τα φυτά της αρεσκείας μας, προχωρούμε στην φύ-τευσή τους. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες για την φύτευση των μυρωδικών και μεγαλύτερες για τα αρωματικά φυτά. Επιλέγουμε φυτόχωμα ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά που να περιέχει κομπόστ και περλίτι, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη κυ-κλοφορία του νερού και του αερισμού της ρίζας. Χρησιμοποιούμε γλάστρες με τρύπα στην βάση και τοποθετούμε χαλίκια για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.

Πόσο πότισμα θέλουν; Τα βότανα και τα μυρωδικά έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό, ενώ το υ-περβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας τους. Ποτίζουμε μια δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι ενδείκνυται το πότισμα 3 φορές την εβδομάδα. Βάζουμε πιατάκι κάτω από τη γλάστρα για να συγκεντρώνεται το νερό, το οποίο πρέπει να αδειάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μη χαλάσει το φυτό μας.

Χρειάζονται λίπασμα; Ναι! Μια κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, για να ενισχύσουμε τη βλάστηση και το πλούσιο φύλλωμα των αρωματικών φυτών.

Ποιά άλλη φροντίδα είναι αναγκαία; Κλαδεύουμε τα αρωματικά φυτά στις αρχές της άνοιξης για να τα ανανεώσουμε και να μας χαρίσουν πλούσια βλάστηση. Στα τέλη του καλοκαιριού αφαι-ρούμε τα αποξηραμένα άνθη για να τονώσουμε την ανάπτυξη του φυλλώματος και να έχουμε μια δεύτερη φθινοπωρινή συγκομιδή.

Πότε τα συλλέγουμε; Μπορούμε να κόβουμε φρέσκα φύλλα για να τα χρησιμοποιούμε στην μα-γειρική μας, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Για αποξήρανση ενδείκνυται η συγκομιδή των φύλλων στις αρχές της άνοιξης, καθώς σ΄ αυτό το στάδιο έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

Αρρωσταίνουν; Αν και αρκετά αρωματικά φυτά διαθέτουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες, προτεί-νεται να τα ψεκάζουμε προληπτικά με πράσινο σαπούνι για να τα προστατέψουμε από προσβο-λές διαφόρων εντόμων, όπως της μελίγκρας.

Πώς και που χρησιμοποιούνται;
→Δυόσμος. Χρησιμοποιείτε τα φύλλα του, φρέσκα ή αποξηραμένα, σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, κρεατόπιτες, χορτόπιτες, μυζηθρόπιτες, ροφήματα και αρωματικά ξίδια.
Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές, όπου τα φύλλα του δίνουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, ενώ αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε σκιερά και ημισκιερά μέρη, ειδικά όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Δεν είναι ανθεκτικός στους βοριάδες και την παγωνιά του χειμώνα και απαιτεί να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση για να μπορέσει να επιβιώσει.
→Μαϊντανός. Χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Αποτελεί πλούσια πηγή μετάλλων και περιεκτικότη-τάς σε σίδηρο, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α και Β και 3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C απ’ ότι τα εσπεριδο-ειδή.
→ Δενδρολίβανο ή ρόζμαρι με μαγειρικές χρησιμότητες στις σάλτσες ή στο φαγητό με τα ωμά του φύλλα και θεραπευτικές ως αφέψημα, για τη χολή, το ήπαρ, κ.λπ.
→ Θυμάρι. Χρησιμοποιείται για γεύση στο μαγείρεμα και ως αντισηπτικό ή κατευναστικό στη βρογ-χίτιδα, το βήχα, τα αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ.
→Λεβάντα. Φτιάχνουμε ρόφημα με τα φύλλα της. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες στα ούλα και τα δόντια.
→ Φασκόμηλο. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στη βελτίωση της μνήμης, στο κρυολόγημα και στην έντονη εφίδρωση.
→ Ρίγανη. Το πιο γνωστό αρωματικό φυτό που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και στις σαλάτες μας, με μοναδικές φαρμακευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας. Χωρίς πολλές απαιτήσεις όσον αφορά την ποιότητα του εδάφους, η ρίγανη μας δίνει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία όταν φυτεύεται σε θέσεις με ήλιο. Είναι ανθεκτική στη ζέστη κατά την περίοδο του καλοκαιριού και σχετικά ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα. Προτείνεται η φύτευσή της σε γλάστρα, την οποία τοποθετούμε σε μπαλκόνι με δυτική ή νότια έκθεση.

Τα μυρωδικά χρησιμοποιούνται επίσης, για καλλυντικά (π.χ. καλέντουλα, έλαιο δενδρολίβανου), αλλά και για προστασία άλλων φυτών από ζωύφια. Ένα μείγμα σκόρδου, ελαιόλαδου και σαπου-νιού, π.χ., διώχνει τις κάμπιες, ενώ ο δυόσμος, κρατά τα μυρμήγκια μακριά.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το www.fytokomia.gr , είναι ο ιστότοπος στον οποίο όλοι μπορούν να βρουν την πληροφορία που αναζητούν για τον κό-σμο των φυτών. Είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για τον ερασιτέχνη κηπουρό, τον κάθε λάτρη της καλλιέργειας, ώστε να βρει την κατάλληλη πληροφορία για να παράγει ο ίδιος τα προϊόντα του είτε να βελτιώσει την αισθητική του χώρου που τον περιβάλλει με φυτά και λουλούδια, είτε να χρησιμοποιήσει τις ιδιότητές συγκεκριμένων φυτών για λόγους ομορφιάς και υγείας.

bottom of page