top of page

Δωρεά μυελού των οστών μια ανιδιοτελής πράξη

Ευχαριστούμε τη λήπτρια μοσχεύματος και το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, www.oramaelpidas.gr

14 Δεκ 2022

1. Ποια η ασθένεια που αντιμετωπίσατε; Σε ποια ηλικία διαγνωστήκατε και πόσο χρονικό διάστημα χρειάστηκε να περιμένετε μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης;

Στην ηλικία των 17 διαγνώστηκα με Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία. Το θεραπευτικό πλάνο που είχε οριστεί στην αρχή ήταν η χημειοθεραπεία. Όμως μετά την έναρξη του πρώτου σχήματος, εκδήλωσα πολύ σοβαρές παρενέργειες, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ολοκληρώσω την θεραπεία μου. Έτσι, χρειάστηκε οι γιατροί μου να στραφούν σε μια εναλλακτική θεραπεία, την μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αρχικά, αναζητήθηκε συμβατός δότης από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Δυστυχώς, ούτε οι γονείς μου αλλά ούτε κι αδερφή μου ήταν συμβατοί. Έτσι, στραφήκαμε στο εθνικό μητρώο δοτών μέσω του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Στάθηκα πολύ τυχερή καθώς βρέθηκε συμβατός δότης πολύ γρήγορα, περίπου στους 2 μήνες από τότε που διαγνώστηκα.

2. Ποια τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας όταν σας ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε συμβατός δότης;

Η ανακούφιση μου και της οικογένειάς μου ήταν τεράστια. Ένιωθα και νιώθω πάρα πολύ τυχερή. Είμαι πολύ ευγνώμων προς τον άνθρωπο που με λίγα από τα κύτταρά του με βοήθησε ώστε να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Ό,τι και να πω για αυτόν τον άνθρωπο δεν είναι αρκετό.

3. Πώς βιώσατε τη διαδικασία της μεταμόσχευσης μυελού των οστών; Ποιες οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας εκείνο το διάστημα;

Ήταν μια πολύ στρεσογόνα περίοδος για εμένα. Είχα τεράστιο άγχος και αγωνία ακόμα και πριν την μεταμόσχευση: Αρχικά, αν θα δεχθεί ο δότης να προχωρήσει στην δωρεά μοσχεύματος και αν ο οργανισμός μου θα δεχθεί το μόσχευμα. Έπειτα, πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να αρχίσει ο καινούργιος μυελός να παράγει νέα κύτταρα. Αργότερα, όταν είχα ξεπεράσει τον άμεσο κίνδυνο, άρχισα να σκέφτομαι αυτόν τον άνθρωπο που μου είχε χαρίσει τόσο απλόχερα μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Ένιωθα τόσο τυχερή που είχαν πάει όλα τόσο καλά.

4.Πώς άλλαξε η καθημερινότητά σας και πόσο βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας σας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Η αλήθεια είναι ότι ήμουν απίστευτα τυχερή μέσα σε όλη αυτή την περιπέτεια. Έμεινα το λιγότερο δυνατόν μέσα στην Μονάδα Μεταμόσχευσης. Επέστρεψα στο σπίτι που περίπου έναν μήνα μετά από την λήψη του μοσχεύματος. Τον πρώτο καιρό ήμουν αρκετά αδύναμη λόγω των φαρμάκων που μου είχαν χορηγηθεί. Επίσης, έπρεπε να προσέχω για πολλούς μήνες να μην αρρωστήσω μέχρι να αποκατασταθεί σιγά σιγά το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Παρόλα αυτά, κάθε μέρα ήταν και καλύτερη. Κάθε μέρα, λίγο-λίγο, αισθανομουν όλο και καλύτερα. Σιγά σιγά άρχισαν να παράγονται νέα κύτταρα κι εγώ άρχισα να ανακτώ και πάλι τις δυνάμεις μου.

5.Έχετε γνωρίσει ή έχετε έρθει σε επαφή με τον δότη που σας πρόσφερε το μόσχευμα;

Στην Ελλάδα, βάσει νομοθεσίας, ισχύει το απόρρητο για 2 χρόνια. Γι’ αυτό το διάστημα γνώριζα πάρα πολύ λίγα πράγματα για τον δότη μου. Ήξερα πως είναι Έλληνας και ότι το ποσοστό ιστοσυμβατότητάς μας ήταν 10/10. Μετρούσα αντίστροφα τις μέρες αυτά τα δύο χρόνια προκειμένου να κάνω την άρση του απορρήτου. Με μεγάλη μου χαρά πριν από 2 χρόνια ειδοποιήθηκα από το Όραμα πώς και ο δότης μου είχε κάνει κι αυτός την άρση. Συναντηθήκαμε το ίδιο καλοκαίρι όταν πήγα διακοπές οικογενειακώς στην Κρήτη. Ο κύριος Κώστας είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Η ημέρα της γνωριμίας μας θα μου μείνει για πάντα χαραγμένη στο νου. Πηγαίνω κάθε καλοκαίρι να τον επισκεφθώ!

6.Θα προτρέπατε συνανθρώπους σας να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών;

Φυσικά! Η δωρεά μυελού των οστών είναι από τις πιο ανιδιοτελείς πράξεις που μπορεί να κάνει κανείς. Με λίγο από τον χρόνο σου και μερικά κυτταρά σου μπορείς να δώσεις σε κάποιον μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Στην σχολή μου, είμαι μέλος σε εθελοντική ομάδα που κάνει ενημέρωση και καταγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών πηγαίνοντας σε διάφορα τμήματα πανεπιστημιακών σχολών. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να ενημερώνεται ο κόσμος για αυτό.

7.Πιστεύετε ότι η ύπαρξη και το έργο της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” είναι σημαντική;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο του “Οράματος”. Η καταγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο εθνικό και έπειτα στο παγκόσμιο μητρώο είναι απαραίτητη. Η ιστοσυμβατότητα μεταξύ των ανθρώπων είναι τόσο σπάνια και δυσεύρετη. Οι 7 στους 10 ανθρώπους που έχουν ανάγκη από μόσχευμα δεν βρίσκουν συμβατό δότη μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Τότε είναι που στρέφονται στην παγκόσμια τράπεζα. Μέσω της Τράπεζας Εθελοντών δοτών μυελού των οστών του συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” δίνεται η δυνατότητα σε εθελοντές να καταχωρηθούν στο εθνικό μητρώο αλλά και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη μόσχευμα να αναζητήσουν πιθανό δότη. Αν δεν έκανε το Όραμα το τόσο σπουδαίο του έργο, ίσως κι εγώ να μην είχα αυτή την δεύτερη ευκαιρία, να είμαι εδώ και να μοιράζομαι σήμερα μαζί σας την ιστορία μου.

bottom of page