top of page

Παιδιά στην παραλία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να προσέξουμε!

Ζαφείρης Μανίκας, Παιδίατρος - Στρατιωτικός Ιατρός, Ελ. Βενιζέλου 80-82, Ν. Ιωνία – Τηλ. 213-0298658

12 Ιουν 2023

Καλοκαίρι χωρίς θάλασσα δε γίνεται! Τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα είναι η χαρά των παιδιών, ταυτόχρονα όμως γεννούν και ανησυχία στους γονείς εξαιτίας των ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν στην παραλία.

O έλεγχος στην παραλία είναι η μεγαλύτερη σας υποχρέωση όταν πηγαίνετε για μπάνιο με τα παιδιά.
Γι’ αυτό, λοιπόν:
1. Διαβάζετε τυχόν πινακίδες ή ρωτήστε το ναυαγοσώστη για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (ρεύματα, βράχια, κλπ.). Εάν η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενημερωθείτε από άλλους λουόμενους.
2. Ελέγξτε αν υπάρχει κίνηση σκαφών ή αν γίνονται θαλάσσια σπορ κοντά στην ακτή.
3. Προσέξτε να είναι καθαρά τα νερά, συνήθως η γαλάζια σημαία στην παραλία εγγυάται την ποιότητα των νερών.

Δώστε σαφείς οδηγίες στα παιδιά.
Εάν η θάλασσα έχει βράχια, τότε επισημάνετε στα παιδιά να κολυμπούν σε απόσταση από αυτά, καθώς ένα δυνατό κύμα μπορεί να τα σπρώξει προς τα βράχια και να τα τραυματίσει. Ακόμη, ζητήστε από τα μεγαλύτερα παιδιά να βουτούν με τα πόδια και όχι με το κεφάλι, ιδιαίτερα αν δεν γνωρίζετε καλά τα νερά. Τέλος, αν η θάλασσα έχει κύμα, πείτε στα παιδιά να κολυμπούν με την πλάτη προς την ακτή, ούτως ώστε να μην τρομάξουν και να μην καλυφθούν ξαφνικά από τα κύματα.

Θέστε όρια πάντα.
Ορίζουμε με σαφήνεια στο παιδί μέχρι πού επιτρέπεται να κολυμπάει, π.χ. «Μέχρι εκείνη τη σημαδούρα». Εάν το παιδί είναι παρορμητικό, να είστε ακόμη πιο αυστηροί στα όρια που θα θέσετε. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί και με τα παιδιά που πηγαίνουν κολυμβητήριο! Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς συχνά υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών τους όταν αυτά πηγαίνουν κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν την επιτήρηση τους.

Να είστε κοντά τους.
Τα παιδιά πρέπει πάντα να συνοδεύονται από έναν ενήλικο στη θάλασσα. Ποτέ μην τα εμπιστεύεστε σε μεγαλύτερα παιδιά. Στα μικρά παιδιά συνιστάται η επίβλεψη αφής – δηλαδή, να μπορείτε να πιάσετε το παιδί ανά πάσα στιγμή απλώνοντας το χέρι σας, ακόμη και αν βρίσκεται στην ακροθαλασσιά.

Μην εμπιστεύεστε τα φουσκωτά βοηθήματα.
Ακόμη και αν τα παιδιά φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα αφήσετε χωρίς επίβλεψη στο νερό, επειδή δεν αποτελούν σωστικά μέσα. Απεναντίας, με ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα το παιδί με τα μπρατσάκια μπορεί να παρασυρθεί μακριά μέσα στο νερό. Γι’ αυτό και συστήνουν τα παιδιά να εμπιστεύονται τις δικές τους δυνάμεις. Εάν πάντως θέλετε το παιδί να έχει ένα βοήθημα, προτιμήστε τα κολυμβητικά σωσίβια επίβλεψης ή τα κολυμβητικά γιλέκα (πωλούνται κυρίως σε καταστήματα με αθλητικά είδη).
Έχετε πάντα φορτισμένο κινητό μαζί σας.
Ό,τι κι αν συμβεί, αν χρειαστεί, θα μπορείτε εγκαίρως να καλέσετε σε βοήθεια.

Έχετε πάντα νερό μαζί σας σε ένα μπουκαλάκι νερό.
Το καλοκαίρι, η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες αφυδατώνουν τον οργανισμό και το νερό μπορεί να αποτρέψει πολλά προβλήματα. Έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σας και φροντίστε στην παραλία να δίνετε στο παιδί σας από λίγο κάθε ένα τέταρτο.

Να φάει ένα sandwich;
Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο νερό όταν έχει τελειώσει η διαδικασία της πέψης, δηλαδή τέσσερις ώρες μετά το γεύμα (τόσες ώρες χρειάζονται για την πέψη ενός γεύματος με κρέας). Διαφορετικά, υπάρχει πάντα ο σοβαρότατος κίνδυνος της εισρόφησης θαλάσσιου νερού. Για τον ίδιο λόγο, μη δίνετε στο παιδί sandwich ή πολλά φρούτα (που πέπτονται δύσκολα) ενώ κάνει ακόμη μπάνιο. Βέβαια, το τι συνιστά γεύμα προς αποφυγή στην παραλία εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία και τις διατροφικές συνήθειες κάθε παιδιού.

Δώστε μεγάλη σημασία στην αντηλιακή προστασία!

1. Βάζετε αντηλιακό πριν φύγετε από το σπίτι καθότι το δέρμα χρειάζεται κάποια ώρα για να απορροφήσει το αντηλιακό και μέχρι να γίνει αυτό, το δέρμα δεν είναι προστατευμένο από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Θα πρέπει να φοράτε στο μωρό σας αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι, χρησιμοποιώντας ποσότητα γαλακτώματος που αντιστοιχεί ιδανικά σε 2 κουταλιές της σούπας για ολόκληρο το σώμα (2mg/cm2). Επαναλάβετε αμέσως μόλις βγείτε στον ήλιο και κάθε μία ώρα.
2. Πολλοί δεν θεωρούν πως πρέπει να φορούν αντηλιακό τις συννεφιασμένες ημέρες. Μέγα λάθος! Ακόμα και όταν ο καιρός είναι κλειστός, το παιδί ενδέχεται να εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα UV ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία (UVA) είναι ο τύπος της UV ακτινοβολίας που διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος κύματος. Διαπερνά ακόμη και το πιο παχύ σύννεφο.
3. Φορέστε τους γυαλιά, κάθε φορά που φοράτε κι εσείς.
4. Βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε πάντοτε ένα προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας για τα μικρά παιδιά.

bottom of page