top of page

Τι (δεν) ρωτάμε τον Γυναικολόγο μας

Δρ. Κλήμης Νικηφόρος, Χειρουργός -Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

2 Μαΐ 2022

Η επίσκεψη στον γυναικολόγο, αν και απολύτως αναγκαία, μπορεί να είναι μία άβολη εμπειρία εξαιτίας του ότι η γυναίκα μερικές φορές δεν αισθάνεται άνετα να συζητήσει τα προσωπικά της προβλήματα.

Ωστόσο, δεν είστε οι μόνες που αναρωτιέστε τι συμβαίνει στη διάρκεια της αναπαραγωγικής σας υγείας και υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που θα θέλετε να κάνετε στον γυναικολόγο σας, αλλά δεν τολμάτε.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πράγματα που είναι παράλογα, οπότε δεν πρέπει να έχετε κανένα λόγο να ντρέπεστε ή να νιώθετε άβολα. Προτεραιότητα είναι να κάνετε μια ειλικρινή συνομιλία μαζί με τον γιατρό σας ώστε να τον βοηθήσετε να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας σας και το πιο σημαντικό, να λάβετε όλες τις απαντήσεις από μια αξιόπιστη πηγή.

Το ανθρώπινο σώμα είναι περίπλοκο, οπότε φυσιολογικό είναι αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την υγεία σας. Σ’ αυτά τα πράγματα δε χωράνε ντροπές.
Πέντε από τις πιο «ενοχλητικές» ερωτήσεις, που σίγουρα έχετε σκεφθεί να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας τουλάχιστον μία φορά έως τώρα, αν και δεν το έχετε κάνει ακόμη:

1. Το αιδοίο μου φαίνεται φυσιολογικό;
Συνήθως όταν μιλάμε για την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων, ο νους μας πάει αβίαστα στους άντρες. Ωστόσο, αποδεικνύεται πως αυτό το θέμα επηρεάζει σημαντικά την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση της γυναίκας. Δεν υπάρχει μία κανονική εμφάνιση ένας αιδοίου, γιατί κανένα δεν μπορεί να μοιάζει με το άλλο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το αιδοίο μπορεί να φαίνεται διαφορετικό, από το μήκος των χειλέων έως την κλειτορίδα και τον χρωματισμό του δέρματος. Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι δεν είναι καθόλου παράξενο να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και μεταξύ του δεξιού και αριστερού χείλους τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά χείλη του αιδοίου στην ίδια γυναίκα.
Επίσης, το πλάτος της κλειτορίδας σχετίζεται άμεσα με την ευκολία επίτευξης του οργασμού, δηλαδή όσο πιο πλατιά είναι, τόσο πιο εύκολο είναι για τη γυναίκα να φτάσει στην κορύφωση. Συνήθως, αυτό που ενοχλεί είναι το μέγεθος των μεγάλων των χειλέων του αιδοίου, αν είναι αρκετά μεγάλα και εξέχουν από το εσώρουχο ή το μαγιό οπότε μία αιδοιοπλαστική μπορεί να βοηθήσει.
Σε κάθε περίπτωση, αν αισθάνεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας οπωσδήποτε.

2. Μπορεί η σεξουαλική επαφή να επηρεάσει το μέγεθος του κόλπου;
Ένα ερώτημα που σίγουρα ντρέπεστε να κάνετε, αλλά έχει απασχολήσει πολλές από σας τουλάχιστον μία φορά, είναι αν υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν μόνιμες μεταβολές εξαιτίας των σεξουαλικών σχέσεων. Η απάντηση είναι όχι. Ο γυναικείος κόλπος είναι ειδικά «σχεδιασμένος» να έχει εντυπωσιακή ελαστικότητα και να προσαρμόζεται ώστε να μπορεί να γίνει η διείσδυση του πέους κατά τη συνουσία, αλλά και η γέννηση ενός νεογνού με φυσιολογικό τοκετό. Καμία περίπτωση ερωτικής πράξης δεν μπορεί να επηρεάσει μόνιμα το μέγεθος ενός κόλπου, το οποίο διαστέλλεται κατά τη διάρκεια του σεξ και στη συνέχεια επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Η μόνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στο σχήμα του κόλπου συμβαίνει κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή μίας γυναίκας. Δηλαδή, ο παρθενικός υμένας, η μεμβράνη που καλύπτει την είσοδο του κόλπου, υφίσταται ρήξη, η οποία κάποιες φορές συνοδεύεται από ήπια αιμορραγία.

3. Είναι φυσιολογική η μυρωδιά του κόλπου μου;
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν ο κόλπος σας έχει μία ιδιαίτερη οσμή. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και όλες μυρίζουν διαφορετικά. Η υγιής έκκριση συνήθως δεν έχει έντονη μυρωδιά ή χρώμα. Μπορεί να είναι παχύρρευστη ή λεπτόρρευστη, να είναι σε λιγότερη ή σε άφθονη ποσότητα, ανάλογα πάντα με τον μηνιαίο κύκλο, την ορμονική κατάσταση ή μετά από μια έντονη προπόνηση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πόνος ή έντονος κνησμός δεν πρέπει να ανησυχείτε. Παρακολουθώντας συνεχώς τις φυσιολογικές εκκρίσεις, μπορείτε να μάθετε να προβλέπετε την ωορρηξία σας και να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα μιας λοίμωξης, όπως μίας μυκητίασης ή στην χειρότερη περίπτωση, ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος. Συνήθως μια βακτηριακή κολπίτιδα χαρακτηρίζεται από μια έντονη οσμή (π.χ. ψαριού), ένα λευκό-γκρι έκκριμα, κνησμό και ερυθρότητα στην ευαίσθητη περιοχή. Τις περισσότερες φορές μία κολπική ενόχληση είναι μια ήπια κατάσταση που υποχωρεί μετά από λίγο καιρό. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ανοσοανεπάρκεια, έντονα συμπτώματα κ.λπ.) μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

4. Πού μπορεί να οφείλεται η υπερβολική εφίδρωση της γεννητικής περιοχής;
Η εφίδρωση είναι ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο που βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, (ζεστός καιρός, προπόνηση, κ.λπ.) το σώμα αποβάλλει τον ιδρώτα. Εάν αυτός ο μηχανισμός γίνεται υπερδραστήριος, παράγεται υπερβολική ποσότητα ιδρώτα η οποία αναφέρεται σαν υπεριδρωσία. Η περίπτωση αυτή συνήθως υποδεικνύει ότι δυσλειτουργούν οι ιδρωτοποιοί αδένες.
Οι πιθανές αιτίες μιας συνεχής διέγερσης των ιδρωτοποιών αδένων της γυναικείας γεννητικής περιοχής είναι αρκετέ όπως μια λοίμωξη, ορμονικές διαταραχές, καθώς και το ψυχολογικό στρες. Εάν ανησυχείτε για την «κολπική εφίδρωση», η συζήτηση με το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει δίνοντάς σας την κατάλληλη θεραπεία.

5. Γιατί δεν μπορώ να «τελειώσω» εύκολα;
Δεν είναι μυστικό ότι η σεξουαλική κορύφωση είναι πολύ πιο εύκολη για τους άνδρες. Ο οργασμός μίας γυναίκας είναι ένα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Το 50% των γυναικών δηλώνει ότι δεν φτάνει με ευκολία σε οργασμό, αλλά συνήθως δεν αντιμετωπίζεται λόγω προκαταλήψεων. Αν δυσκολεύεστε να έρθετε σε οργασμό να ξέρετε ότι είναι μία πολύ κοινή κατάσταση, γι’ αυτό, σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αισθάνεστε ένοχη. Η οργασμική διαταραχή ή ανοργασμία είναι η αναστολή του οργασμού, στην οποία η γυναίκα δυσκολεύεται πολύ να φτάσει σε οργασμό ή καθυστερεί τόσο, ώστε τελικά να υπάρξει πλήρης απουσία οργασμού, παρά του ότι έχει προηγηθεί η φάση της διέγερσης σε ικανοποιητικό βαθμό.

Οι μισές από τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο θέμα του οργασμού ενοχοποίησαν ψυχογενείς λόγους όπως αναστολές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθηση ανεπάρκειας, δυσαρέσκεια και κατάθλιψη.
Καταγράφονται και οργανικά αίτια, όπως νευρολογικές νόσοι, ανεπαρκή ποσότητα λίπανσης, τραχηλίτιδες, κολπίτιδες καθώς και άλλες ασθένειες όπως διαβήτης, υπέρταση, κ.τ.λ. Η θεραπεία της οργασμικής διαταραχής είναι εφικτή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε αυτό που εμποδίζει τη συντριπτική σας πλειοψηφία από το να απολαύσει το σεξ όσο περισσότερο γίνεται.

bottom of page