top of page

Το φαρμακείο των διακοπών!

Χριστόφορος Ντίκας, Φαρμακοποιός Φαρμακείου-μέλους της Advance Pharmacies, Ν. Ψυχικό

12 Ιουν 2023

Κάθε χρόνο με την άφιξη του καλοκαιριού ξεκινάει η διαδικασία της προετοιμασίας των πολυπόθητων καλοκαιρινών διακοπών. Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ταξιδεύετε, πάντα υπάρχει η πιθανότητα μικροατυχημάτων ή ασθενειών κατά τη διάρκεια των διακοπών, οπότε είναι σημαντικό να προνοήσετε και να φροντίσετε για την υγεία σας φτιάχνοντας το απαραίτητο φαρμακείο διακοπών. Εκτός λοιπόν από ρούχα και μαγιό, παρακάτω θα βρείτε μερικά βασικά προϊόντα που καλό θα ήταν να μπουν στη βαλίτσα για οποιοδήποτε απρόοπτο συμβάν, και τα οποία θα σας διασφαλίσουν ξέγνοιαστες και χωρίς εκπλήξεις διακοπές!

Χάπια για τη ναυτία

Η ναυτία μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά ακόμη και αφού φτάσετε στον προορισμό σας, επομένως η καταπολέμησή της είναι αναγκαία. Μπορεί να σας επηρεάσει ανεξάρτητα από το πώς ταξιδεύετε, οδικώς, αεροπορικώς είτε διά θαλάσσης. Καλό θα ήταν λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι και να αποτρέψετε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, έχοντας μαζί σας το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα για τη ναυτία. Εκτός από τις φαρμακευτικές ουσίες όπως είναι η δραμαμίνη, η οποία είναι διαθέσιμη σε χάπι ή τσίχλα, μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε από το φαρμακείο και φυτικά σκευάσματα τα οποία δεν προκαλούν υπνηλία.

Κουτί πρώτων βοηθειών

Ένα μικρό κουτί πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο για το ταξίδι σας, εφόσον θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίστε και να προλάβετε έναν πιθανό μικροτραυματισμό, πρωτού εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Από το κουτί πρώτων βοηθειών δεν πρέπει να λείπουν βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικοί αυτοκόλλητοι μικροεπίδεσμοι, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή. Επίσης, οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση αγκαθιών από αχινούς ή κεντρί μέλισσας.

Εντομοαπωθητικό

Σε ορισμένους καλοκαιρινούς προορισμούς τα έντομα μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα, εφόσον συνιστούν μια ενόχληση που κανείς δεν απολαμβάνει ιδιαίτερα να αντιμετωπίζει. Εάν ταξιδεύετε σε ζεστές και υγρές περιοχές, ειδικά περιοχές υψηλού κινδύνου για τροπικές ασθένειες, είναι επιτακτική ανάγκη να είστε προστατευμένοι από τα έντομα που μεταδίδουν αυτές τις ασθένειες. Ορισμένες λοιμώδεις ασθένειες που παρατηρούνται παγκοσμίως περιλαμβάνουν την ελονοσία και τη ζίκα, που μεταδίδονται και οι δύο από τα κουνούπια. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο τσιμπήματος κουνουπιών και εντόμων, η χρήση εντομοαπωθητικού είναι αναγκαία. Σε περίπτωση τσιμπήματος, θα πρέπει να χορηγηθεί η κατάλληλη κορτιζονούχα κρέμα ή αμμωνία για να καταπραΰνει τα σημάδια και να μειώσει το πρήξιμο και τον κνησμό.

Παυσίπονα και αντιπυρετικά χάπια

Τα κοινά παυσίπονα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την αντιμετώπιση μικροενοχλήσεων και πονοκεφάλων, ενώ τα αντιπυρετικά χάπια είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση του πυρετού και άλλων συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος ή του κορονοϊού. Μερικά δισκία θα μπορούσαν να σας γλυτώσουν από κάποια πιθανή ταλαιπωρία.

Φάρμακα για τη διάρροια

Η διάρροια των ταξιδιωτών προσβάλει το 30-70% των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν από τις
αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες και τροπικές χώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια των ταξιδιωτών εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και υποχωρεί σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Εντούτοις σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να προκαλέσουν αλλαγή του προγράμματος του ταξιδιού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας, όπως η εφαρμογή κανόνων υγιεινής των χεριών πριν από το γεύμα, η προσεκτική επιλογή της τροφής και των ποτών κατά την διάρκεια του ταξιδιού και η εξυγίανση του νερού. Η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, όπως είναι η λοπεραμίδη αλλά και ηλεκτρολυτών αποτελεί την κύρια οδηγία για τη θεραπεία της διάρροιας των ταξιδιωτών. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προμηθεύονται τα φάρμακα προ του ταξιδιού και να τα λαμβάνουν άμεσα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αντηλιακό

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός βρίσκεται πάντα γύρω μας. Προέρχεται τόσο από το άμεσο όσο και από το έμμεσο ηλιακό φως. Η έντασή της εξαρτάται από την εποχή και είναι μεγαλύτερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας επίσης ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Το ποσοστό της ακτινοβολίας UVB που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα είναι υψηλότερο το καλοκαίρι παρά το χειμώνα και για αυτό η έκθεση στον ήλιο κατά τις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει πάντα να γίνεται με ασφάλεια. Επιπλέον, η ένταση της ακτινοβολίας UVΒ αλλάζει στην πορεία της ημέρας και μπορεί να είναι ακόμη και 150 φορές πιο έντονη το μεσημέρι απ' ό,τι στις 6 το απόγευμα. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να προστατεύετε τον εαυτό σας κάθε στιγμή, διαλέγοντας το κατάλληλο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας το οποίο θα πρέπει να ανανεώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Περιποίηση μετά την έκθεση στον ήλιο

Μετά από μια μέρα στην παραλία, η περιποίηση με after sun βοηθά την ταλαιπωρημένη από τον ήλιο επιδερμίδα. Ένα προϊόν εντατικής ενυδάτωσης after sun μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη ανανέωση της ξηρής και ζεστής επιδερμίδας εφόσον μπορεί να καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα, να την ανακουφίσει με μια θεραπεία πλούσιας περιποίησης, βοηθά την αποκατάσταση της ελαστικότητας, συμβάλλει στην αναζωογόνηση της και προσφέρει στην ταλαιπωρημένη από τον ήλιο επιδερμίδα σας την ενυδάτωση που χρειάζεται.

Αντιϊσταμινικά φάρμακα

Τα αντιϊσταμινικά καθώς και τα στεροειδή (κορτιζονούχα) σπρέι και κρέμες, είναι τα φάρμακα που κατά βάση χρησιμοποιούνται για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των αλλεργιών. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του κνησμού, καθώς και για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα. Επιπλέον, χορηγούνται στην αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα, στις κνιδώσεις και στα διάφορα εξανθήματα. Εάν γενικά υποφέρετε από αλλεργίες, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες και να έχετε τα κατάλληλα φάρμακα για να περιορίσετε τις επιπτώσεις. Πάρτε, λοιπόν, μαζί σας τα κατάλληλα αντιϊσταμινικά φάρμακα και κρατήστε τα κοντά σας καθ' όλη τη διάρκεια των διακοπών σας.

Για να απολαύσετε λοιπόν κάθε στιγμή των διακοπών σας, ακολουθήστε τις προαναφερθείσες απλές συμβουλές και με την βοήθεια του φαρμακοποιού σας προετοιμαστείτε κατάλληλα για κάθε ενδεχόμενο!

bottom of page