top of page
< Back

Ανάγκη για καλοκαιρινές διακοπές

sex

Αλεξία Παπαχριστοπούλου, Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια,
Απόφοιτη Ψυχολογίας University of Essex, e-mail: al.papachristopoulou@gmail.com, Τηλ. 6976651536

1 Αυγ 2023

Πλησιάζει το καλοκαίρι και οι διακοπές μοιάζουν αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε!

Η παύση από την εργασία και την ρουτίνα της καθημερινότητας είναι μία από τις βαθύτερες επιθυμίες μας. Η ψυχική και σωματική κόπωση κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές φορές μέσα στο χρόνο κι εμείς καλούμαστε να ανταποκριθούμε.

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του μέσα από τα σημάδια που εμφανίζονται είτε μέσω των συναισθημάτων που αναδύονται, είτε μέσω των σωματικών συμπτωμάτων. Οι εναλλαγές διάθεσης, ο θυμός και το έντονο στρες μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια τα οποία εάν δεν γίνουν αντιληπτά σωματοποιούνται και εμφανίζονται με τη μορφή πονοκεφάλων, κόπωσης και άλλων επώδυνων συμπτωμάτων. Ως εκ τούτου, η τακτική συχνής αποσύνδεσης από το περιβάλλον εργασίας μας μοιάζει αναγκαία και ζωτικής σημασίας. Σε περίπτωση που δεν δώσουμε την απαραίτητη σημασία κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε κατάσταση ‘’burn out” με πτώση της απόδοσης μας και πιθανόν την εμφάνιση ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Πλήθος μελετών δείχνουν την ανάγκη του ανθρώπου για παύση από το περιβάλλον ρουτίνας η οποία λειτουργεί αναζωογονητικά. Η φυσική αλλά και ψυχική απόσταση από τους στρεσσογόνους ρυθμούς της καθημερινότητας θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην απόδοση αλλά και στις κοινωνικές σχέσεις. Η πολλαπλότητα των ρόλων που μας διέπει χρειάζεται αρκετό ψυχικό χώρο ώστε να είμαστε παρόντες και πιο λειτουργικοί. Φαίνεται ότι ο ψυχικός χώρος χρήζει ανακαίνισης και αναδιοργάνωσης ώστε να καταφέρει είτε να μεγαλώσει είτε να διατηρήσει τους χώρους του ήρεμους και καθαρούς.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των διακοπών επιλέγοντας τον προορισμό που ταιριάζει στον κάθε ένα ξεχωριστά. Μέσω των ουσιαστικών διακοπών βιώνουμε συναισθήματα χαράς και ευεξίας αλλά ερχόμαστε και πιο κοντά με τους ανθρώπους που θα επιλέξουμε να πάμε μαζί. Τα θετικά συναισθήματα και η ενεργητικότητα μετά από τις διακοπές διατηρούνται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αργότερα, τα συναισθήματα που προκαλούν δυσφορία από το περιβάλλον ρουτίνας επανέρχονται και εκεί είναι που τίθεται το θέμα της διαχείρισης του χρόνου με στόχο μια ισορροπημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι καλό να οργανώνουμε περισσότερα διαλείμματα μέσα στο χρόνο ή ακόμα και μέσα στην ημέρα. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουμε να δίνουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας για προσωπική φροντίδα.

Στη σημερινή εποχή εκτός από την έλλειψη χρόνου για τη δυνατότητα των διακοπών τίθεται και το θέμα της οικονομικής δυσκολίας που πλήττει μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε αυτό καθώς είναι ένα θέμα πραγματικό το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Δυστυχώς η οικονομική δυσκολία προκαλεί συναισθήματα ανασφάλειας και άγχους βάζοντας μας πολλές φορές σε μια καταθλιπτική θέση. Οι διακοπές μοιάζουν ως κάτι τόσο χαρούμενο και ανέμελο που δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε μόνο και μόνο ως συναίσθημα. Θα επανέλθω στη διαχείριση του χρόνου και στον προγραμματισμό που χρειαζόμαστε για μια ισορροπημένη ζωή. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα της παύσης και φροντίδας του εαυτού μπορεί να βρεθεί και χώρος για τον έγκαιρο προγραμματισμό πιο οικονομικών διακοπών τροποποιημένο στα μέτρα του κάθε ανθρώπου και της κάθε οικογένειας ξεχωριστά.

Αποχωρώντας από μια καταθλιπτική θέση μπορεί να ανοίξει η πόρτα για όμορφες και ήρεμες διακοπές πιο ουσιαστικές και πιο αυθόρμητες. Άλλωστε πολλές φορές βρίσκουμε τη χαρά ακόμη και στα πιο απλά πράγματα. Να θυμάσαι ότι ποτέ δεν είναι αργά για μία εσωτερική αλλαγή η οποία θα προκαλέσει την ψυχική σου μετακίνηση σε κάθε επίπεδο…

Εύχομαι σε όλους Καλές Διακοπές!

bottom of page