top of page
< Back

Οι καλοκαιρινοί Έρωτες

sex

Γονιού Σίσσυ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

3 Μαΐ 2022

Αν και ο έρωτας δεν έχει εποχή, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το καλοκαίρι είναι η πιο ερωτική εποχή του χρόνου. ‘Ίσως και όχι άδικα. Τους καλοκαιρινούς μήνες ενισχύεται η διάθεσή μας για διασκέδαση και καινούργιες περιπέτειες, ενώ, ο ήλιος, η θάλασσα, οι έναστροι ουρανοί και οι φεγγαράδες, σε συνδυασμό με την ανεμελιά και τη ξεγνοιασιά των διακοπών, δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό για να ευδοκιμήσει ένας έρωτας.

Το καλοκαίρι θα μπορούσαμε να πούμε πως σηματοδοτεί μια διάθεση αλλαγής στη ζωή μας. Πως γεννιέται μια ανάγκη «φυγής» από τις συνήθειες της καθημερινότητας.… Οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες και τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις ζούμε στο ΦΩΣ. Ο βιορυθμός μας αλλάζει, ήμαστε ευδιάθετοι, νιώθουμε μεγαλύτερη όρεξη και έχουμε περισσότερη ενέργεια. Σύμφωνα με έρευνες, κατά τους θερινούς μήνες, λόγω των καιρικών συνθηκών (υψηλή θερμοκρασία, έντονο φως), προκαλούνται νευροχημικές αλλαγές στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ευνοώντας την ερωτική διάθεση. Δηλαδή, αυξάνονται τα ποσοστά πλήθους ορμονών στον εγκέφαλό μας, όπως η ορμόνη της χαράς (σεροτονίνη), η ορμόνης της αγάπης (ωοκιτίνη), η ορμόνη του σεξ (τεστοστερόνη), οι οποίες σχετίζονται με την ανάγκη μας για σύνδεση και συντροφικότητα.

Με σύμμαχο, λοιπόν, το καλοκαιρινό κλίμα, βελτιώνεται η ψυχολογία μας, μειώνονται οι αρνητικές σκέψεις και τα επίπεδα του στρες και του άγχους. Η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να φλερτάρει, να γίνει πιο αυθόρμητος, να νιώσει ποθητός. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι την καλοκαιρινή περίοδο όλα βιώνονται σε έντονο ρυθμό, νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία, βγαίνουμε περισσότερο έξω και γενικότερα “ζούμε” περισσότερο.
Εκτός, όμως, από τους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που συνωμοτούν ώστε το καλοκαιρινό σκηνικό να γίνεται ακόμα πιο ερωτικό, υπάρχει και ο παράγοντας «καλοκαιρινές διακοπές»! Ο ενθουσιασμός μας για καλοκαιρινές διακοπές, ανεμελιά και ξεκούραση, ενισχύει τη φυσιολογική μας διέγερση, που πολλές φορές μετατρέπεται σε σεξουαλική (θεωρία μεταφοράς ενθουσιασμού).

Εν ολίγοις, το καλοκαίρι αφυπνίζεται η ερωτική μας εικόνα, η ξεχασμένη τόσους μήνες στην πίεση και τα άγχη της δουλείας και της χειμερινής καθημερινότητας. Η επιθυμία να ερωτευτούμε, να βιώσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να δούμε τα όριά του, γίνεται πιο έντονη ως προς την εύρεση- απόκτηση ενός καινούργιου, ή και όχι, έρωτα. Το ερώτημα όμως, παραμένει: «Μπορεί ένας καλοκαιρινός έρωτας να κρατήσει και να εξελιχθεί σε σχέση;» Η απάντηση είναι: Ναι!

Το καλοκαίρι αυτό το ζήσαμε ωραία! Γελάσαμε, διασκεδάσαμε, ξενυχτήσαμε καρδιοχτυπώντας αγκαλιά κάτω από τα αστέρια…. και μετά ήρθαν οι σκέψεις! Σκέψεις αγωνίας για το τι θα συμβεί στη πορεία. Θα υπάρξει άραγε συνέχεια;

Στην εποχή του καλοκαιριού έχουν αποδοθεί πολλοί καινούργιοι έρωτες! Η αλήθεια είναι, όμως, πως οι περισσότεροι από αυτούς ενοχοποιούνται για τη σύντομη διάρκειά τους. Τους κατατρέχει θα λέγαμε μια “ματαίωση”.
Αυτό που συχνά συμβαίνει στα καλοκαιρινά ειδύλλια είναι πως υπό το πρίσμα της χαλαρής διάθεσης που συμπαρασύρεται από την ερωτική επιθυμία, αλλά και λόγω του ιδανικού σκηνικού που προσφέρεται αυτή την εποχή, τα κριτήρια ως προς την επιλογή συντρόφου κάμπτονται .
• Η βαθιά επιθυμία για ικανοποίηση της ανάγκης μας να ερωτευτούμε, να νιώσουμε θελκτικοί, να αγαπήσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε έναν παλιό μας έρωτα, τις περισσότερες φορές δεν μας επιτρέπει να φιλτράρουμε ιδιαίτερα αυτές τις γνωριμίες, ώστε να καταλάβουμε από την αρχή ότι δεν είναι κατάλληλες.
• Επιπλέον, μην ξεχνάμε και τους “μυθοποιημένους” έρωτες του καλοκαιριού. Μέσω της εξιδανίκευσης ερωτευόμαστε τη συνθήκη και όχι το ίδιο το πρόσωπο.
• Ακόμα, πολλοί θεωρούν πως ένας καλοκαιρινός έρωτας δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο πέρα από αυτό που λέει και προσδιορίζει το όνομά του. Εντάξει, αυτό ακούγεται δίκαιο, στην περίπτωση όμως που το έτερον μέλος το γνωρίζει εξαρχής και συμφωνεί.
• Άλλες φορές πάλι, φεύγοντας το καλοκαίρι, παίρνει μαζί του όλη εκείνη την ανεμελιά και την ωραία διάθεση που το χαρακτηρίζει. Δυστυχώς όμως, το ζευγάρι δε μπορεί να ανταποκριθεί στην αλλαγή του καινούργιου σκηνικού, με τη ρουτίνα και τα άγχη της καθημερινότητας.

Αυτές είναι κάποιες από τις συνηθέστερες απόψεις για την έκβαση ενός καλοκαιρινού έρωτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί ένα «καλοκαιρινό φλερτ» να φέρει δυο ανθρώπους κοντά και να καταλήξουν μαζί.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως η ποιότητα μιας σχέσης καθορίζεται από τη προσωπικότητα και τη συμπεριφορά των ατόμων που τη συνθέτουν και όχι από μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, να είμαστε συντονισμένοι με το συναίσθημά μας, να μη χάνουμε το σημείο αναφοράς μας και με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια να επικοινωνούμε στο άτομο που μοιραζόμαστε, αυτή την εμπειρία, τις σκέψεις και τις προσδοκίες μας…. δείχνοντας όλες τις πλευρές του εαυτού μας και όχι μόνο την “καλοκαιρινή”.

Αν φέτος το καλοκαίρι μας βρουν τα βέλη του έρωτα να ζήσουμε την εμπειρία και να την κάνουμε τροφή για “γνώση”. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, σημασία έχει να έχει κάτι από εμάς.

bottom of page