top of page
< Back

Ασκήσεις στην παραλία

Μιλπάνης Κωνσταντίνος & & Μενδρινός Νίκος, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ΤΕΦΑΑ,
FB: Active4life

27 Απρ 2022

Η ώρα της παραλίας έχει φτάσει και όλοι όσοι είστε λάτρεις του fitness είναι βέβαιο πως ήδη ψάχνετε τις παραλλαγές των ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε όσο απολαμβάνετε την θάλασσα. Αφού έχετε επιλέξει το μαγιό που θα φορέσετε φέτος, έχετε ενημερωθεί για το αντηλιακό που ταιριάζει στο δέρμα σας, το μόνο που σας μένει είναι μια αναλυτική λίστα με τις must-try ασκήσεις που θα σας κρατήσουν σε φόρμα.
H άσκηση μέσα στο νερό αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις για τη μυϊκή σας ενδυνάμωση. Το μυστικό είναι η μαλακή άμμος και η αντίσταση του νερού, τα οποία λειτουργούν ως όργανο γυμναστικής και είναι ό,τι χρειάζεστε για μια ολοκληρωμένη προπόνηση.
Ξεχάστε ό,τι γνωρίζατε μέχρι τώρα και δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται χτίζοντας μυϊκή μάζα, σμιλεύοντας τις τυχόν ατέλειες και φυσικά χάνοντας θερμίδες!
Ένα διατροφικό επιπλέον tip από εμάς είναι να ελέγξετε τις τροφές που ενδείκνυνται για βαθύ και λαμπερό μαύρισμα, ώστε να είστε απόλυτα προετοιμασμένες για τις καλοκαιρινές σας εξόρμησεις.

Μέσα στο νερό
Το νερό παρέχει εξαιρετική αντίσταση, ενισχύοντας τους μυς και την καρδιακή ένταση, ενώ οι προπονήσεις γίνονται ευκολότερες, αφού οι πιθανότητες τραυματισμού είναι μηδαμινές.
Για να μεγιστοποιήσετε το αποτέλεσμα και τις επιδόσεις σας πείτε το «ναι» σε ένα noodle, ή αλλιώς σε ένα μακρύ κυλινδρικό κομμάτι αφρού το οποίο επιπλέει και θα γίνει ο καλύτερος βοηθός σας την ώρα της γυμναστικής. Ξεκινήστε κάνοντας σανίδα μέσα στο νερό.
Στηριχτείτε στο noodle με τα δύο σας χέρια, και τεντώστε το κάθετα μέσα στο νερό, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φέρετε το σώμα σας σε μια ευθεία. Επαναλάβετέ το 3 με 4 φορές, με διάρκεια 1 λεπτού.
Ενδώστε, επίσης, στο «chaos cardio» το οποίο κάνει το jogging να μοιάζει με γυμναστική ρουτίνας. Ακόμη και αν έχετε ευαίσθητα γόνατα ή προβλήματα στη μέση, μέσα στο νερό τίποτα δε θα σας ενοχλήσει. Για να ακολουθήσετε αυτό το πρόγραμμα, μπείτε στη θάλασσα, αφήστε μόνο το κεφάλι σας έξω από το νερό και ξεκινήστε να τρέχετε σε sprints των 3 λεπτών. Ανάλογα με το πόσο έτοιμο είναι το σώμα σας για μια τέτοια προπόνηση, κάντε τις αντίστοιχες επαναλήψεις. Φυσικά, για να ξεκουραστείτε, κάντε διατάσεις ενδιάμεσα. Μια αγαπημένη και αρκετά εύκολη άσκηση είναι καθώς στέκεστε όρθιοι, να χρησιμοποιήσετε ίδιο χέρι και πόδι και να τραβήξετε -χωρίς υπερέκταση στη μέση- την άκρη του ποδιού σας προς τα πίσω.
Στην άμμο
Η αγαπημένη γυμναστική των celebrities διαχρονικά ακούει στο όνομα running. Είναι απλό, είναι αποτελεσματικό και στην άμμο «αναγκάζει» το σώμα σας να καταναλώσει 1,6 φορές περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με όταν τρέχετε σε σκληρή επιφάνεια.
Ακόμη, για όσους είστε λάτρεις της yoga, τα νέα είναι υπέροχα. Το φυσικό περιβάλλον, οι ήχοι της θάλασσας καθώς και η αίσθηση της ένωσης με στοιχεία όπως το νερό, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για να κάνετε προπόνηση εκεί.
Πάρτε τις κατάλληλες αναπνοές και ξεκινήστε με τις βασικές στάσεις όπως η high lunge, στην οποία και τα τέσσερα άκρα σας πατάνε στο έδαφος, με το ένα πόδι να βρίσκεται ανάμεσα στα χέρια και το άλλο να είναι τεντωμένο πίσω. Η άμμος λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο, αφού μειώνει την πίεση η οποία ασκείται στα γόνατά σας. Ακόμη, για εσάς που είστε πιο προχωρημένοι, το headstand, το οποίο αναγκάζει το σώμα σας να μπει σε θέση upside down, με τη στήριξη να βρίσκεται στα χέρια καθώς και στο κεφάλι σας, είναι μια ιδανική επιλογή.

Στην ξαπλώστρα
Εάν δεν θέλετε να σηκωθείτε από την άνεση της ξαπλώστρας, τα ευχάριστα νέα είναι πως μπορείτε να δώσετε μια κατάλληλη δόση από ενδορφίνες στον οργανισμό σας, σε 15 μόλις λεπτά. Η μαγική λέξη, λοιπόν, είναι toning κι εκεί πρέπει να στοιχηματίσετε. Ξεκινήστε με front leg raises, δηλαδή ξαπλώστε ανάσκελα με το ένα πόδι λυγισμένο και το πέλμα να ακουμπάει κάτω και το άλλο να είναι ευθεία και στραμμένο προς τα έξω. Σηκώστε το αργά και κάντε την ίδια κίνηση καθοδικά -πάλι αργά- καθώς με αυτό τον τρόπο θα έχετε πλήρη έλεγχο της κίνησής σας. Τα τρία σετ των δεκαπέντε επαναλήψεων για κάθε πόδι, είναι μια ιδανική αρχή.
Για να τονώσετε τους κοιλιακούς σας, τα knee raises είναι μια άλλη λύση. Καθώς ξαπλώνετε με τα χέρια σας να βρίσκονται παράλληλα στο σώμα σας, σηκώστε τα πόδια σας καθώς τα διπλώνετε και φέρτε τα ενωμένα προς το στήθος σας. Χρησιμοποιήστε ξανά το ίδιο σχήμα επαναλήψεων με την προηγούμενη άσκηση.

Extra tips
1. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι επιβλαβής. Εάν είστε λάτρης της πρωινής γυμναστικής προσαρμόστε την προπόνησή σας εκείνη την ώρα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση συνδυάστε τον ρομαντισμό του ηλιοβασιλέματος με ένα τέλειο workout.
2. Τοποθετήστε στα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο, αντηλιακό κάθε δύο ώρες και εφαρμόστε το – αρχικά - 20 λεπτά πριν βγείτε στην παραλία.
3. Φορέστε καπέλο, έτσι ώστε να προστατεύσετε το πρόσωπό σας, όσο το δυνατόν περισσότερο.
4. Μην ξεχνάτε τη σημασία της ενυδάτωσης. Θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και θα αποφύγετε τυχόν ζαλάδες ή ακόμη και κάποιο επεισόδιο λιποθυμίας.
5. Καταναλώστε μετά την προπόνησή σας μια μπανάνα. Το κάλιο που περιέχει, θα δράσει συνεργατικά και θα ενισχύσει τον οργανισμό σας.

bottom of page