top of page
< Back

Νους υγιής εν σώματι υγιεί… σε 10 λεπτά

Μιλπάνης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ΤΕΦΑΑ, Pilates Instructor, FB: Active4life

2 Μαΐ 2022

Ένα ζωηρό περπάτημα, ένα ελαφρό τζόκινγκ, ο χορός, το αγαπημένο σας άθλημα ή απλά μερικά σετ ασκήσεων, δυναμώνουν το σώμα, βελτιώνουν την υγεία και κυρίως τη διάθεση μας. Πώς γίνονται αυτά όταν η άσκηση μπαίνει στη ζωή μας; Ο λόγος είναι οι ενδορφίνες.

Οι ενδορφίνες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στον εγκέφαλο, απελευθερώνονται από νωτιαίο μυελό και διοχετεύονται στο αίμα. Μάλιστα θεωρούνται το καλύτερο «φάρμακο» για την κακή διάθεση και το στρες.

Οι ενδορφίνες δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και βελτιώνουν τη διάθεση. Παράλληλα καταπολεμούν το άγχος και το στρες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φροντίζουν για την ομορφιά μας, αφού καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης.

Όσο πιο πολύ γυμναζόμαστε τόσο περισσότερες ενδορφίνες παράγει ο οργανισμός μας. Όταν αυτές παράγονται σε μεγάλες ποσότητες έχουν αντίκτυπο και στην βελτίωση της υγείας. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και τα οφέλη της ευεξίας στο σώμα, τότε όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να γυμναζόμαστε έστω και 10’ την ημέρα.
Είναι σημαντικό να βρούμε χρόνο για άσκηση επί καθημερινής βάσης,
Για όσους δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, ευεργετικό είναι και ένα 10λεπτο άσκησης, που θα πρέπει να υιοθετηθεί ως μέρος του καθημερινού προγράμματος τους. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορούμε να κάνουμε τη «χρυσή» 5αδα των ασκήσεων, με πιο ενδεδειγμένη και σωστή την πρωινή ζώνη δηλαδή μετά το πρωινό μας ξύπνημα.

→ Η «χρυσή» 5αδα των ασκήσεων
Περιλαμβάνει 5 ασκήσεις που εκτελούμε σε 2 μονόλεπτα σετ για κάθε άσκηση, με ξεκούραση 15’’μεταξυ του κάθε σετ. Η δομή των ασκήσεων είναι τέτοια, έτσι ώστε να περιλαμβάνεται:
• μια αερόβια άσκηση για ζέσταμα που θα ενεργοποιήσει το σώμα μας ειδικά μετά τον ύπνο και θα ανεβάσουμε παλμούς όπως τα jumping jacks.
• μια άσκηση για τους κοιλιακούς μύες όπως οι εναλλαγές χαμηλής και υψηλής σανίδας που θα τονώσει τους κοιλιακούς μας, το βασικό μυ για τη λειτουργικότητα του σώματος μας.
• μια άσκηση ενδυνάμωσης. Επιλέγουμε μια συνδυαστική άσκηση που θα ενεργοποιεί δυο ή και περισσότερες μυϊκές ομάδες. Παράδειγμα τέτοιας άσκησης είναι ένα βαθύ κάθισμα με παράλληλες πιέσεις ώμων με ή χωρίς αντίσταση, που τονώνει τα πόδια και τους ώμους μας.
• ακολουθεί άσκηση για τους ραχιαίους με απλές άρσεις του κορμού, με τα χέρια τεντωμένα, για ενδυνάμωση της ράχης.
Τέλος, αφιερώνουμε πάντα χρόνο για διατάσεις, το πιο σημαντικό σημείο της άσκησης που πολλοί παραβλέπουν άλλα, λειτουργεί ευεργετικά, βοηθά στην επαναφορά της φυσιολογικής κινητικότητας, την ελάττωση της μυϊκής έντασης και κόπωσης και τη βελτίωση του συντονισμού κινήσεων και της ικανότητας απόδοσης.
Τα οφέλη στην υγεία μας
Η άσκηση εκτός από το να μας διατηρεί σε φόρμα, συντελεί σημαντικά και στην προάσπιση της υγείας. Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και παχυσαρκίας και βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιακού και κυκλοφορικού συστήματος. Παράλληλα βοηθάει στην αναπνοή και στην ενδυνάμωση των μυών και των οστών.

(!) Προσοχή: Πάντα πριν την άσκηση θα πρέπει να κάνουμε ζέσταμα για την αποφυγή τραυματισμών, ενώ όταν νιώσουμε κούραση ή πόνο, σταματάμε αμέσως!
Όλοι μας πρέπει να κάνουμε δώρο στον εαυτό μας αυτά τα 10’ για να γυμναστούμε, να χαλαρώσουμε αλλά και να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας! Θυμηθείτε οι ενδορφίνες είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας. Δεν είναι τυχαίο ότι παράγονται και με το γέλιο. Προσφέρουν χαρά, διαύγεια και χαλάρωση. Νους υγιής εν σώματι υγιεί λοιπόν!

bottom of page