top of page

Κάτω από τον ήλιο με προστασία

Κωνσταντίνα Mπαξεβάνη, Βοηθός Φαρμακοποιού φαρμακείου - μέλους Advance, Νικολοπούλου Ιωάν-να, Αθήνα.

26 Ιουν 2022

Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά κάτω από τον ήλιο για μικρούς και μεγάλους. Σημαίνει ενέργεια για το δέρμα (σύνθεση Βιταμίνης D) και ευεξία. Πώς λοιπόν θα προμηθευτούμε το κατάλληλο αντηλιακό για τον τύπο του δέρματός μας, αφήνοντας μόνο τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου να μας τονώσουν;

Από τον μήνα Μάρτιο, που ο ήλιος δυναμώνει, είναι συνετό να προτιμήσουμε μεγάλους δείκτες προστασίας (SPF 50) διότι το δέρμα μας είναι ευαίσθητο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, πως το δέρμα «δεν ξεχνά» δηλαδή, «θυμάται» κάθε έγκαυμα ή κοκκινίλα σε όλες τις ηλικίες. Ειδικά στην παιδική ηλικία, η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, μπορεί στο μέλλον να εμφανιστεί σε μορφή πανάδων, ρυτίδων, κα.

Τα σύγχρονα δερματολογικά αντηλιακά που θα βρείτε στα φαρμακεία, προστατεύουν εξαιρετικά από την υπεριώδη αντινοβολία (UVB, UVA μικρού ή μεγάλου μήκους κύματος), το ορατό φως αλλά και την υπέρυθρη ακτινοβολία.

Επιλέγοντας το αντηλιακό μας
Υπάρχουν διαφόρων ειδών αντηλιακά φίλτρα για όλους τους τύπους δέρματος.

• Στα ανοιχτόχρωμα δέρματα ( λευκό & ανοιχτό ) επιλέγουμε τον μέγιστο δείκτη προστασίας SPF 50 για όλο το χρόνο και ειδικά το καλοκαίρι.
• Στα πιο ανθεκτικά δέρματα η επιλογή SPF 30 είναι η ιδανική
• Στα σκουρόχρωμα δέρματα ( & μαύρα) το αντηλιακό με SPF 15/20 μπορεί να καλύψει.

Ξηρό δέρμα : Επιλέγουμε ένα αντηλιακό με ενυδατικούς παράγοντες σε μορφή κρέμας ή γαλακτώματος
Λιπαρό δέρμα : Το αντηλιακό μας θα πρέπει να είναι σε ελαφριά σύνθεση και με λεπτόρρευστη υφή
Μεικτό δέρμα : Ζητήστε την τονωτική αντηλιακή κρέμα - τζελ από το φαρμακείο της γειτονιάς σας και θα κάνετε την τέλεια επιλογή!

Το καλοκαίρι θέλουμε να δείχνουμε φυσικές και να μην επιβαρύνουμε το πρόσωπό μας με στρώσεις από καλυπτικά προϊόντα. Άλλωστε, οι ζεστές μέρες και κυρίως οι πολύ ζεστές μέρες, θα μετατρέψουν το αλλοιωμένο από τα καλλυντικά πρόσωπο μας σε ιδρωμένο και γυαλιστερό! Εδώ έρχονται τα multitasking προϊόντα όπως το αντηλιακό προσώπου με χρώμα, για να μας λύσει τα χέρια. Με την σωστή συμβουλή θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό που μας ταιριάζει.

Μάτια & Χείλια
Τα χείλη και η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι οι λεγόμενες ευαίσθητες ζώνες, που δυστυχώς συχνά τις ξεχνάμε! Υπάρχουν εξειδικευμένα αντηλιακά σε μορφή stick για αυτές τις περιοχές.

1. Προμηθευτείτε ένα lip balm με δείκτη προστασίας SPF 50 για να προστατεύσετε τα χείλη σας .
2. Επιλέξτε κρέμα ματιών με φίλτρο προστασίας SPF50. Μην ξεχνάτε ότι τα γυαλιά ηλίου δεν προσθέτουν μόνο στυλ στην εμφάνισή σας αλλά κυρίως προστατεύουν τα μάτια σας και την περιοχή γύρω από αυτά.

• Αν επιλέξετε αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας δεν σημαίνει ότι θα είστε καλυμμένοι όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το πιο σημαντικό είναι η ανανέωση, η οποία πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 ώρες, ειδικά αν το δέρμα έχει ιδρώσει ή βραχεί αλλά και το πόσο ανοιχτόχρωμο είναι
• Τα αντηλιακά έχουν διάρκεια ζωής έναν χρόνο. Ειδικά κατά το ξεκίνημα των πρώτων βουτιών, το περσινό αντηλιακό δεν σας προστατεύει. Αντιθέτως, είναι επικίνδυνο λόγω της μειωμένης προστασίας του
• Το αντηλιακό των φίλων σας δεν σημαίνει ότι ταιριάζει και σε εσάς. Δεν έχετε τον ίδιο τύπο δέρματος και τις ίδιες ευαισθησίες, αλλεργίες, κτλ. Είναι συνετό να πάρετε τη γνώμη του δερματολόγου ή του φαρμακοποιού μας.
• Μη ξεχνάτε να κάνετε δύο φορές την εβδομάδα peeling προσώπου και σώματος και αμέσως μετά καλή ενυδάτωση. Ένα δέρμα αφυδατωμένο μπορεί να κάνει ρυτίδες, πανάδες και ανομοιόμορφο μαύρισμα.
• Αν παρασυρθείτε από τον ήλιο και πάρετε το χρώμα «της ντομάτας», θα χρειαστείτε επιπλέον ενυδάτωση. Τα απαραίτητα : μια ειδική κρέμα για εγκαύματα, προϊόντα after sun και οπωσδήποτε ιαματικό νερό.
• Σε ειδικές περιπτώσεις όπως αυτές της αφαίρεσης σπίλων, συστήνονται ειδικά αντηλιακά από τους πλαστικούς χειρουργούς τα οποία και συνταγογραφούνται

Βρεφική & Παιδική Προστασία

Τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη, έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα. Οι παιδίατροι δεν συστήνουν την έκθεση στον ήλιο, κατά τις ώρες 12.00 -16.00 για τα παιδιά και στα βρέφη συστήνουν την έκθεση μόνο τις απογευματινές ώρες.
• Για ηλικίες 0-12 μηνών, τα αντηλιακά είναι συνήθως με δείκτη SPF30, για να επιτρέπουν τις «καλές» ακτίνες του ηλίου να βοηθήσουν την ανάπτυξη του βρέφους μέσω της σύνθεσης Βιταμίνης D
• Από 12 μηνών+, οι δείκτες είναι 50+, ώστε οι μικροί μας φίλοι να μπορούν να παίξουν στην αμμουδιά. Πάντα βέβαια τις κατάλληλες ώρες και με τον κατάλληλο ρουχισμό.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πως η αντηλιακή προστασία των παιδιών πρέπει να ξεκινάει από πολύ νωρίς π.χ. όταν παίζουν στην παιδική χαρά, στο διάλειμμα του σχολείου ή όταν πάνε μία σχολική εκδρομή.

Προστασία στην Εφηβεία

Η εφηβεία είναι μια άλλη ηλικία όπου ο ήλιος δεν είναι φίλος. Το δέρμα με ακμή είναι λιπαρό και χρειάζεται ένα oil free αντηλιακό. Σε ασθενείς με ακμή που βρίσκονται σε αγωγή με ρετινοειδή, το δέρμα απολεπίζει και επομένως είναι απαραίτητη μια καταπραϋντική και ενυδατική κρέμα. Προσοχή στον ήλιο!

Μην ξεχνάτε ότι οι ηλιακές ακτινοβολίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παραμένουν επικίνδυνες για το δέρμα. Κανόνας απαράβατος : ΧΕΙΜΩΝΑ & ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ → ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ & ΚΑΠΕΛΟ.
Ώρα για ανεφοδιασμό!

bottom of page