top of page

Οι σύμμαχοι σου για το καλοκαίρι

Αλμπανίδου Ζαχαρούλα, Αισθητικός & Κατσαρού Σοφία Φαρμακοποιός, Φαρμακείου – μέλους Advance, Μπάκα Όλγα & Μπάκας Χρήστος Ο.Ε., Θεσσαλονίκη

3 Μαΐ 2022

Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες η αναζήτηση προϊόντων αδυνατίσματος και μείωσης κυτταρίτιδας γίνεται όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας. Πολλά από τα απαραίτητα συστατικά των προϊόντων αυτών υπάρχουν στις τροφές.
Για να επιτευχθεί όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, είναι προτιμότερο να συνδυάσουμε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή με συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους. Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείπουμε από την καθημερινότητα μας και μια ήπιας μορφής άσκηση.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
→ Μυλόξυδο & Βιταμίνη Β6
Απαραίτητοι σύμμαχοι στο ξεκίνημα κάθε προσπάθειας αδυνατίσματος, καθώς λόγω της διουρητική τους δράσης, μειώνουν την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.
→ Πράσινο τσάι
Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, που εμπεριέχεται σε πολλά συμπληρώματα, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που αυξάνουν τις καύσεις στον οργανισμό.
→ Συζευγμένο λινολεικό οξύ (CLA)
Το δημοφιλές στους αθλητές ακόρεστο λιπαρό οξύ οφείλει την αποτελεσματικότητα του στην καύση του αποθηκευμένου λίπους. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και οδηγεί σε συρρίκνωση των λιποκυττάρων. Παράλληλα αυξάνει την μυϊκή μάζα δημιουργώντας ένα γραμμωμένο και καλοσχηματισμένο σώμα.
→ Χρώμιο
Για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στους γλυκούς πειρασμούς και όχι μόνο, μπορούν να επιλέξουν συμπληρώματα με αυτό το μέταλλο, το οποίο μειώνει την όρεξη ρυθμίζοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
→ Γλυκομαννάνη
Είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης (φυτική ίνα) που έχει την ικανότητα να απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού και στομαχικών υγρών σχηματίζοντας ένα τζελ. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα αίσθημα κορεσμού το οποίο περιορίζει την πείνα. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου, αντιμετωπίζοντας την δυσκοιλιότητα. Οδηγίες λήψης : Για να δράσει, πρέπει το στομάχι να είναι άδειο και να ληφθεί 1 ποτήρι νερό μισή ώρα πριν το γεύμα.

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Ένας αιώνιος «εχθρός» των γυναικών κάθε εποχής και ηλικίας είναι η κυτταρίτιδα. Η όψη φλοιού πορτοκαλιού οφείλεται στην εναπόθεση λίπους και νερού μεταξύ της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Εμφανίζεται προοδευτικά, κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς και στην κοιλιά. Οι κυριότεροι παράγοντες εμφάνισης είναι:
● Κληρονομικότητα
● Κακή διατροφή
● Ορμονικές διαταραχές
● Εγκυμοσύνη
● Καθιστική ζωή
● Κάπνισμα
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Η απάντηση βρίσκεται στο τρίπτυχο της επιτυχίας καλλυντική φροντίδα, διατροφή & άσκηση.

Προετοιμασία του δέρματος:

1. Χρησιμοποιήστε 1-2 φορές την εβδομάδα scrub σώματος για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας. Έτσι, τα προϊόντα που θα εφαρμόσετε, θα διεισδύσουν ευκολότερα και θα επαναφέρουν τη λάμψη, τη ζωντάνια και την απαλή υφή στο δέρμα σας.
2. Λεμφικό μασάζ. Η συστηματική χρήση του, σύμφωνα με έρευνες, βελτιώνει την κυκλοφορία της λέμφου μειώνοντας την κατακράτηση τοπικά και την συσσώρευση τοξινών.

Ποια συστατικά εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο σκοπό:

Εκχυλίσματα σταφυλιού, τζίνγκο μπιλόμπα (ginkgo biloba), βιοφλαβονοειδών και άλλων παρόμοιων συστατικών που περιέχουν τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια με μια εν τω βάθει προσέγγιση του προβλήματος.

Καφείνη
Νούμερο 1 επιλογή για την κυτταρίτιδα χάρη στην λιποδιαλυτική της δράση. Όσο μειώνεται το λίπος η ελαστικότητα της επιδερμίδας αποκαθίσταται.

Κισσός

Δρώντας στο κολλαγόνο ενισχύει την ελαστικότητα και σύσφιξη ιστών. Το εκχύλισμα του ευνοεί την φυσιολογική αποσυμφόρηση και την αποβολή των τοξινών.

Ροζ πιπέρι

Αυξάνει την θερμοκρασία και την μικροκυκλοφορία στην επιφάνεια του δέρματος με αποτέλεσμα την λείανση και την βελτίωση της υφής του, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιοχές.

Σημύδα

Τα φύλλα του δέντρου αυτού είναι το συστατικό «κλειδί» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Βοηθάει τοπικά στην λείανση και σύσφιξη της επιδερμίδας, ενώ μπορεί να αποτελέσει ένα καλό αντιοξειδωτικό και διουρητικό ρόφημα.

Φύκια

Τα φύκια που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά σκευάσματα είναι θαλάσσια. Απορροφούν ανόργανα στοιχεία από τον βυθό της θάλασσας, τα οποία και τους προσδίδουν τις βασικές τους δράσεις όπως την ενυδατική, την απολεπιστική, την λιποδιαλυτική αλλά και την ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος. Περιέχουν ιώδιο, γεγονός που κάνει περιοριστική τη χρήση τους σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.
Άσκηση & Διατροφική συμπεριφορά
● Αφήστε την καθιστική ζωή και εντάξτε στην καθημερινότητα σας αερόβια γυμναστική οποιασδήποτε έντασης (περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμβηση, χορό).
● Μετά από μια έντονη άσκηση, καταναλώστε ηλεκτρολύτες για αναπλήρωση των υγρών και της ενέργειας.
● Αυξήστε τον μεταβολισμό με μπαχαρικά όπως κανέλα, πιπέρι καγιέν, μαύρο πιπέρι, τζίνσενγκ, κάρυ.
● Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά.
● Προτιμήστε δημητριακά ολικής και όσπρια.
● Καταναλώστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.
● Αντικαταστήστε τα αλκοολούχα ποτά με κρασί.
● Αποφύγετε το κάπνισμα.
● Πείτε όχι στην ζάχαρη.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Με βάση την εκάστοτε ανάγκη του οργανισμού μας, αποφασίζουμε ποιο είναι το κατάλληλο συμπλήρωμα για εμάς. Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλή ακόμα και σε περιόδους εγκυμοσύνης ή θηλασμού, πάντα όμως με την έγκριση του γιατρού. Ωστόσο, σκευάσματα που περιέχουν αιθέρια έλαια και γλυκομαννάνη πρέπει να αποφεύγονται, αφού η δράση τους δεν έχει διερευνηθεί σε περίοδο εγκυμοσύνης-θηλασμού.
Επίσης, όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, καθώς η γλυκομαννάνη ενδέχεται να μειώνει την δράση των φαρμάκων τους.
Ένας ακόμη περιορισμός είναι η χρήση σκευασμάτων με θαλάσσια φύκια για τα άτομα με θυρεοειδή, λόγω του ιωδίου που περιέχουν. Το ιώδιο διεισδύει στις στοιβάδες του δέρματος άρα μπορεί να απορροφηθεί από την μικροκυκλοφορία της περιοχής και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνοντας τα επίπεδα του στον οργανισμό.
Τέλος , οι γυναίκες με ευρυαγγείες καλό θα είναι να στοχεύουν στην κρύο θεραπεία, γιατί ουσίες με θερμογόνο δράση ενδέχεται να επιβαρύνουν την πάθηση τους.
Το να φροντίζουμε το σώμα μας είναι μια διαδικασία που πρέπει να μας αφορά όλον τον χρόνο ώστε να μην προτρέχουμε σε λανθασμένες λύσεις τελευταίας στιγμής και να μην καταπονούμε το σώμα μας. Επιλέξτε τα κατάλληλα για σας σκευάσματα και καλλυντικά προϊόντα από χώρους με καταρτισμένο προσωπικό. Αναζητείστε τον συνδυασμό που σας ταιριάζει στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.

bottom of page