top of page

Χαρείτε τον ήλιο με ασφάλεια

Σταφυλαρά Κυριακή, Τεχνικός Φαρμάκων & Καλλυντικών Φαρμακείου – μέλους Advance, Κοντογιώρης Χρήστος & Σια Ε.Ε., Μύκονος

4 Μαΐ 2022

Κάθε χρόνο ακούγοντας τη λέξη «καλοκαίρι» σκεφτόμαστε τον ήλιο, τη θάλασσα, το λαμπερό μαύρισμα, τα αντηλιακά που θα χρησιμοποιήσουμε…. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε στην επιλογή αντηλιακού; Ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα μας;

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι αντηλιακή προστασία πρέπει να χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε είναι Χειμώνας, είτε είναι Καλοκαίρι. Οι ηλιακές ακτινοβολίες παραμένουν ίδιες και ο σκοπός μας οφείλει να είναι το πώς να αποφύγουμε τις καταστρεπτικές ορατές ή μη ορατές συνέπειες αυτών, όπως η γήρανση της επιδερμίδας και οι φωτοδερματίτιδες.

Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμο ένα μεγάλο φάσμα επιλογών σε αντηλιακή προστασία, επιτρέποντας στον καταναλωτή να επιλέξει το προϊόν που του ταιριάζει περισσότερο και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της επιδερμίδας του όπως, κρέμες, λάδια, τζελ, τζελ-κρέμες, λοσιόν ή γαλακτώματα πολύ ρευστά, σπρέι, αφροί, στικ κ.τλ. Τι εννοούμε όμως λέγοντας «ταιριάζει»;
Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο αντηλιακό ;

Τύπος δέρματος
Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε τον τύπο της επιδερμίδας μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή.
• Εάν η επιδερμίδα μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στον ήλιο και δυσανεκτική, επιλέγουμε πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
• Εάν η επιδερμίδα μας είναι ευαίσθητη στον ήλιο, επιλέγουμε επίσης πολύ υψηλή προστασία.
• Εάν η επιδερμίδα μας είναι μέτρια ανθεκτική στον ήλιο και δεν εμφανίζει κοκκινίλες κατά την έκθεσή μας τότε, μπορούμε να επιλέξουμε υψηλή προστασία.
• Εάν η επιδερμίδα μας είναι ανθεκτική στον ήλιο τότε μόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέτρια αντηλιακή προστασία.
Υφή αντηλιακού προϊόντος

Σχετικά με τις υφές των προϊόντων, θα πρέπει να τις ξεχωρίσουμε σε 2 κατηγορίες, σε λεπτόρρευστες και σε παχύρευστες υφές.
• Δέρματα κανονικά και πιο ξηρά, επιλέγουν παχύρευστες υφές (κρέμες)
• Δέρματα μικτά και λιπαρά προτιμούν τις λεπτόρρευστες υφές (τζελ, τζελ-κρέμα).
• Δέρματα με τάση ακμής έχουν τη δυνατότητα επιλογής αντηλιακού κατάλληλο για ακνεϊκά δέρματα. Τα συγκεκριμένα αντηλιακά βοηθούν στην μείωση της λιπαρότητας και ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος.
• Αντηλιακά σε μορφή γαλακτώματος, spray ή αφροί χρησιμοποιούνται κυρίως για ολόσωμη κάλυψη, ενώ αντηλιακά σε στικ τοποθετούνται στις ευαίσθητες ζώνες όπως αυτιά, μύτη, χείλη, ντεκολτέ!

Παράγοντας προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία (Sunburn Protection Factor (SPF)
Βασική προϋπόθεση στην επιλογή αντηλιακού είναι η ένδειξη παροχής προστασίας όχι μόνο από τις ακτίνες UVA αλλά και UVB.

Οι UVA ευθύνονται για φωτοευαισθησίες και μακροπρόθεσμα για την γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος, ενώ οι UVB για τα ηλιακά εγκαύματα. Το δέρμα μας μπορεί να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες, αλλά όχι για πάντα! Το αντηλιακό που θα επιλέξουμε «οφείλει» να μας προστατέψει αποτελεσματικά και από τις 2 ακτίνες.

Ορθή εφαρμογή του αντηλιακού
Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού είναι 20’ πριν από την έκθεση στον ήλιο. Ο γενικός κανόνας είναι η επανάληψη της επάλειψης του αντηλιακού κάθε 2-3 ώρες κυρίως, μετά το μπάνιο ή την εφίδρωση.

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή έκθεση στον ήλιο!
1. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας, 11.00 – 16.00. Μην ξεχνάτε ότι η ομπρέλα από μόνη της δεν προστατεύει από τον ήλιο!
2. Ανανεώστε συχνά το αντηλιακό σας στις εκτεθειμένες περιοχές και σε επαρκή ποσότητα.
Η φθορά της επιδερμίδας από την έκθεση στον ήλιο γίνεται σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα ή όχι. Γήρανση της επιδερμίδας, ρυτίδες και πανάδες είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια. Το σημαντικότερο είναι να καταλάβουμε ότι, το αντηλιακό δεν είναι προϊόν καλλυντικής περιποίησης αλλά απαραίτητη συμβολή στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Φωτοευαισθησία: Τι είναι; Πως προκαλείται;
Ορισμένα φάρμακα και ορισμένα προϊόντα εξωτερικής χρήσης περιέχουν χημικές ή φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν φωτοευαισθησία (υπερευαισθησία του δέρματος στο φως του ήλιου).
Οι ουσίες αυτές είναι λιποδιαλυτές και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φτάνουν στο δέρμα. Με την επίδραση της ακτινοβολίας ενεργοποιούνται τα μόρια αυτών των φαρμάκων, αντιδρούν με το οξυγόνο που υπάρχει στους ιστούς και δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν καταστροφή στο δέρμα.
Έτσι, ακόμη και σε περιορισμένη χρονικά έκθεση στον ήλιο, παρουσιάζονται:
- εγκαύματα, (ερύθημα, φυσαλίδες ή καύσος)
- κνησμός
- φλεγμονή
- ακόμη και καρκίνος του δέρματος

Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθώ προκαλεί φωτοευαισθησία;
Οι φαρμακευτικές και οι χημικές ουσίες που προκαλούν φωτοευαισθησία περιέχονται σε ορισμένα φάρμακα και σκευάσματα των παρακάτω κατηγοριών:
- Αντιακνεϊκά (προϊόντα θεραπείας ακμής)
- Αντιβιοτικά
- Αντινεοπλασματικά
- Αντισηπτικά
- Αντισηπτικά για ουρολοιμώξεις
- Αντισυλληπτικά
- Αντισταμινικά σιρόπια
- Αντιφλεγμονωδη
- Αντιψυχωτικά
- Διουρητικά
- Καρδιολογικά
- Κατασταλτικά του νευρικού
- Μη-στεροειδή αναλγητικά
- Ορισμένα αρώματα & αντηλιακά (που περιέχουν αρώματα)

Αν ακολουθείτε αγωγή με κάποιο φάρμακο που ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας!
→ Ειδική μέριμνα για τα μικρά μας!
Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν ότι περίπου το 50% της ακτινοβολίας που δέχεται ένα άτομο στη διάρκεια της ζωής του το λαμβάνει μέχρι τα πρώτα 18 χρόνια, συνεπώς η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη της δερματικής υγείας του. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι ακόμη μεγαλύτεροι για τα μικρά παιδιά, μιας και το δέρμα τους είναι σαφώς πιο λεπτό και ευαίσθητο, ενώ παράγει λιγότερη μελανίνη σε σχέση με των ενηλίκων.
→ Για επαρκή προστασία του παιδιού σας από τον επικίνδυνο ήλιο:
Αποφύγετε την έκθεση των πολύ μικρών παιδιών (κάτω των 12 μηνών) στο άμεσο ηλιακό φως. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο τις ώρες που υπάρχει η μέγιστη ακτινοβολία (11.00 – 17.00).
→ Όταν είστε σε υπαίθριο χώρο, κρατήστε τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερο στην σκιά. Σε αυτήν την περίπτωση, η προστατευτική τέντα ή ομπρέλα στο καροτσάκι του μωρού κρίνεται άκρως απαραίτητη.
Αν η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη, φροντίστε το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος των παιδιών να είναι καλυμμένο με ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και άνετα ρούχα.
→ Φοράτε πάντα στα παιδιά καπέλο με πλατύ γείσο, το οποίο αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την έντονη διείσδυση του ηλιακού φωτός.
→ Χρησιμοποιήστε αδιάβροχη αντηλιακή κρέμα με μεγάλο δείκτη προστασίας (τουλάχιστον με SPF 15), την οποία θα πρέπει να έχετε επαλείψει τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Μην ξεχνάτε να την ανανεώνετε τακτικά (περίπου κάθε 2 ώρες).

bottom of page