top of page

Θερινές Κατασκηνώσεις - Εμπειρίες για μια Ζωή

Πέτρος Καλλίτσης, Καθηγητής - Διευθυντής & Μαρία Σπάτουλα, Παιδαγωγός -Υποδιευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, www.kataskinosi.gr

2 Μαΐ 2022

Τι είναι Κατασκήνωση;
Η Κατασκήνωση είναι για μας μια πρόταση ζωής που αφορά τα παιδιά, το κοινωνικό σύνολο, εμάς τους ίδιους. Μια πρόταση που ξεκινάει από αρχέγονες αξίες και ανάγκες που πιστεύουμε, περνάει από μνήμες και καταλήγει στην αρχή δηλαδή το παιδί. Το παιδί το δικό μας, του φίλου μας, κάθε παιδί, που είναι πάντα το ίδιο, ίσως το παιδί που ζει μέσα μας ή που θέλουμε να ζει μέσα μας για να ζούμε μαζί μ' αυτό.
Κατασκήνωση σημαίνει μια άλλη ζωή σ' ένα χώρο που είναι διαφορετικός από την αδυσώπητη πόλη, ένα χώρο που σε φέρνει σ' επαφή με το πεύκο, το κοκκινόχωμα, τα άστρα και το φεγγάρι, τον αέρα που θροΐζει ανάμεσα στα δέντρα. Ένα χώρο που έχει ανάγκες, που ζητάει την παρουσία σου, ένα χώρο που κάθε πρόσωπο έχει την αξία του.

Κατασκήνωση σημαίνει συμβίωση. Ζω λοιπόν μαζί με άλλους, δεν συστεγάζομαι απλώς. Προσπαθώ να παραδεχθώ καθέναν που ζει μαζί μου ίσως και να τον αγαπήσω, να τον βοηθήσω και να προσπαθήσω να μην επιδεινώνω τις άσχημες καταστάσεις. Η συμβίωση συνεπάγεται την ύπαρξη προβλημάτων και τα προβλήματα λύνονται μόνο με συζήτηση και καλή διάθεση.

Η Κατασκήνωση είναι μια κοινωνία οργανωμένη δεν είναι συστέγαση μοναχικών ανθρώπων. Μια κοινωνία οργανωμένη έχει κανόνες. Οι κανόνες αυτοί καθορίζουν τις πρακτικές που ακολουθούνται έτσι ώστε να μην δημιουργούνται τα ίδια προβλήματα. Οι κανόνες είναι προϊόντα της εμπειρίας και τους θεωρούμε ως ένα από τα μέσα που κάνουν τη ζωή μας στη κατασκήνωση ευκολότερη.

Η κατασκήνωση γίνεται για τα παιδιά. Τα παιδιά που είναι ένας άλλος κόσμος τόσο διαφορετικός από τον δικό μας. Τα παιδιά δέχονται και δημιουργούν πρότυπα με βάση τους ανθρώπους που ζουν κοντά τους. Πρότυπα και εικόνες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη και που στον καιρό της ωριμότητας θα είναι ένα συνθετικό στοιχείο της προσωπικότητάς τους ή μια φυγή προς το όνειρο. Και για αυτό το λόγο οι εθελοντές που είναι μαζί τους πρέπει να είναι έμπειροι και σωστά εκπαιδευμένοι.

Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο στοιχείο της κατασκήνωσης μας είναι οι πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία σ' όλους να εκφραστούν μ' όποιο τρόπο ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και τα ταλέντα τους. Η αντίληψη ότι ψάχνω να βρω αυτό που μου ταιριάζει και προσπαθώ να εκφραστώ, παραμένει στόχος για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Αυτή άλλωστε είναι η Αγωγή που η Κατασκήνωση παρέχει στα παιδιά.

Τα παιδιά, που φιλοξενούμε για πρώτη φορά στην Κατασκήνωση, χρειάζονται πάντα ένα στάδιο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Ξέρουμε ότι τις πρώτες μέρες τους λείπουν τα πρόσωπα αναφοράς (γονείς, κηδεμόνες, άτομα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους στο ίδρυμα ή στον ξενώνα όπου διαμένουν), γι’ αυτό και εμείς φροντίζουμε να χτίσουμε τις γέφυρες που χρειάζονται για την ομαλή μετάβαση από το ένα περιβάλλον στο άλλο.

Οι ομαδάρχες τους είναι κοντά τους από την πρώτη στιγμή με υποστηρικτικό τρόπο και αυτό συνοψίζεται στη φράση "είμαι εδώ για σένα ". Υπάρχει αποδοχή σε αυτό που εκφράζει και νιώθει το παιδί. Ταυτόχρονα ενεργοποιούμε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τα οποία από το ρόλο τους συμβάλλουν και βοηθούν στην ένταξη του μέλους που δυσκολεύεται. Πυρήνας του παιδαγωγικού προγράμματος της Κατασκήνωσης είναι η ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Το παιδί ως μέλος της ομάδας παίρνει μέρος σε δραστηριότητες που έχουν νόημα για το ίδιο και ταυτόχρονα το ψυχαγωγούν. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται τα νέα πρόσωπα αναφοράς, που εκπέμπουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Τρεις μέρες μετά, η εικόνα του παιδιού είναι πολύ διαφορετική.

Ένα άλλο παράδειγμα προβληματισμού και προσαρμογής, είναι η μη γνώση, από κάποια παιδιά της κυρίαρχης γλώσσας, που είναι τα Ελληνικά. Βοηθητικά χρησιμοποιούμε τα Αγγλικά, αλλά και αυτό από μόνο του δεν φθάνει γιατί και εκεί τα παιδιά έχουν κενά. Και πάλι ενεργοποιούμε τη δύναμη της ομάδας και εφαρμόζουμε στρατηγικές που εμπνέουν αποδοχή και κατανόηση. Με τη χρήση λεξικού της μητρικής γλώσσας του παιδιού δημιουργούμε ένα χάρτη βασικών λέξεων προφορικής επικοινωνίας και όλη η ομάδα μαθαίνει να χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί πρωτίστως εισπράττει ότι είναι αποδεκτό γι’ αυτό που είναι και για τον πολιτισμό που φέρει. Ενισχύουμε την επικοινωνία με τη βλεμματική επαφή αλλά και τη γλώσσα του σώματος, που έχει μεγάλη αξία. Ακόμα κατευθύνουμε το παιδί σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες μέσω των οποίων μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του χωρίς πολλά λόγια. Δραστηριότητες όπως ο χορός, η ζωγραφική, η γλυπτική, το θεατρικό παιχνίδι αλλά και ο αθλητισμός, απελευθερώνουν την ενέργεια του παιδιού, του δίνουν αυτοπεποίθηση και βοηθούν στην ένταξή του. Όλα αυτά τα χρόνια βοηθάμε τα παιδιά να κάνουν θετικές αλλαγές που θα τα βοηθήσουν στη ζωή και εκείνα βοηθούν απλόχερα εμάς, να κάνουμε θετικές αλλαγές στη δική μας ζωή.

Τι θα πάρω μαζί μου:
Καλή διάθεση να περάσω ωραία και να κάνω φίλους

2 κουβέρτες ή υπνόσακο
2-3 σεντόνια
1 μαξιλάρι
2 μαξιλαροθήκες
1 Οδοντόβουρτσα
1 Οδοντόκρεμα
1 χτένα
1 σφουγγάρι
πετσέτες: για τα πόδια/για το πρόσωπο/για το μπάνιο
1 μαγιό
εσώρουχα
φανελάκια
πουκαμισάκια
παντελονάκια ή φουστανάκια
ζακέτα και μάλλινη μπλούζα
παπούτσια αθλητικά
πέδιλα ή σαγιονάρες
καλτσάκια
καπέλο
φακό με μπαταρίες
1 σακούλα για τα άπλυτα

Τι ΔΕΝ θα πάρω μαζί μου στην Κατασκήνωση;
Κακοκεφιά, βαριεστημάρα και γκρίνια
κινητό τηλέφωνο
αντικείμενα αξίας και χρήματα
ρολόι και κοσμήματα
ηλεκτρονικά παιχνίδια
cd player, laptop, tablet, τηλεόραση κλπ
τους γονείς μου

< Οι Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα ιδρύθηκαν το 1932 από τον π.Γεώργιο Πυρουνάκη με στόχο τη στήριξη των παιδιών της μεγαλύτερης ανάγκης. 89 χρόνια μετά, το Σωματείο συνεχίζει τη δράση του έχοντας στηρίξει περίπου 15.850 παιδιά με τη βοήθεια και τη συνδρομή 3.550 εθελοντών.
Ένας πυρήνας 30 έμπειρων εθελοντών πλαισιωμένος από 50 νέους ανθρώπους διαχειρίζεται το παρόν και δημιουργεί το αύριο αυτής της προσπάθειας. Οι άνθρωποι αυτοί, που πιστεύουν στις διαχρονικές αξίες του έργου, όπως την αγάπη για τα παιδιά και τους ανθρώπους, τη βεβαιότητα για τα πολλά ταλέντα κάθε ανθρώπου, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ισότητα των ανθρώπων και την ελευθερία λόγου και σκέψης, φιλοξενούν, χωρίς διακρίσεις, παιδιά διαφορετικής καταγωγής, ηλικίας, φύλου, θρησκεύματος και οργανώνουν ή υποστηρίζουν δραστηριότητες για τους νέους που συμμετέχουν εθελοντικά ως στελέχη στην κατασκήνωση.
Κάθε καλοκαίρι, όταν άλλες δομές πρόνοιας και φιλοξενίας υπολειτουργούν, στο Όρος Πατέρας, στη Μάντρα Αττικής δημιουργείται ένα παγκόσμιο χωριό. Ένα χωριό από παιδιά και εθελοντές που κατάγονται από διαφορετικές πατρίδες, μιλούν διαφορετική γλώσσα, έχουν διαφορετική κουλτούρα. Στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων φιλοξενούνται δωρεάν κάθε χρόνο περίπου 140 παιδιά με στόχο, όχι μόνο την κάλυψη των αναγκών τους σε τροφή, αθλοπαιδιές και ελεύθερο χρόνο μέσα στη φύση, αλλά κυρίως, την προσφορά 20 ουσιαστικών ημερών, γεμάτων με παιδαγωγικές δραστηριότητες, βασισμένες σε ένα επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και την αισθητική τους καλλιέργεια. Το πρόγραμμα αυτό, πιστοποιημένο κατά ISO 9001 και 22000, το υλοποιούν 80 εκπαιδευμένοι εθελοντές με ανιδιοτέλεια, φροντίδα, αγάπη και αφοσίωση στο έργο.
Η συνέχιση της μακρόχρονης πορείας των δράσεων του Σωματείου των Κατασκηνώσεων στηρίζεται αποκλειστικά σε ευαίσθητους ανθρώπους που καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς του Σωματείου που δαπανώνται για τρόφιμα, εξοπλισμό και υλικά. Κανένας δεν αμείβεται με χρήματα για όσα προσφέρει.>
Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας www.kataskinosi.gr

bottom of page